csütörtök, szeptember 18, 2014

Amarettivel töltött, sült nektarin


Az amaretti Olaszországól származó, népszerű apró ropogós habcsókféle, keserűmandula határozza meg az ízét. Gyakran adják kávé mellé, de nagyszerűen lehet használni desszertfronton is. Mivel extra ropogós, remek minden krémes, lágy desszertre, pl. tiramisura, panna cottára, vagy akár egy snassz tejberizsre szórva is. Csomagolva kapható számos boltban, érdemes otthon tartani, bár nagy hátránya, hogy ha van a háznál, akkor mindig “elpárolog”, mert mindenki rájár. Ha nem kapunk, házilag is könnyen készíthető (lsd. alább). 


Amarettivel készül az alább ajánlott szuperegyszerű, mégis elegáns nyári, kora őszi desszert. Adhatunk mellé jéghideg, sűrű tejfölt, joghurtot, mascarponét, vaníliafagylaltot, villantósnak borsodót. Hogy a sodót milyen borból készítjük, az attól függ, hogy a desszertnek melyik karakterét szeretnénk erősíteni. Herczeg Ágnes borszakértő barátnőm olaszrizlinget ajánl, ha a keserűmandulás jegyeket kívánjuk hangsúlyozni, Irsai Olivért, ha nagyon jó, zamatos barackot kaptunk, esetleg Cserszegi Fűszerest, ha még illatosabb, bujább desszertet tervezünk. Így, vagy úgy, nagy sikerre számíthat, és nagyon egyszerű elkészíteni!

Ropogós mandulás keksszel töltött, sült nektarin
Hozzávalók (4 adag)

5 dkg amaretti keksz
1 tojás sárgája
3 dkg puha vaj
1 evőkanál nádcukor
4 szép nektarin

Borsodó:
4 tojás sárgája
6 dkg cukor
2 dl száraz fehérbor

(Amaretti házilag: 12,5 dkg darált mandulát összekeverünk 12,5 dkg porcukorral és 1 félig habosra felvert tojásfehérjével. Hozzáadunk pár csepp természetes keserűmandulakivonatot. Habzsákkal 2cm átmérőjű köröket nyomunk, majd 170C fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük).



A sütőt előmelegítjük 180C fokra. Először elkészítjük a tölteléket (hogy közben ne barnuljon a barack). Az amaretti kekszet egy tasakba helyezzük, és húsklopfolóval, vagy sodrófával egészen apró, de nem teljesen finom morzsára törjük. (Aprítógéppel is lehet, ha nagyobb mennyiséget készítünk). Összekeverjük a tojássárgájával, a puha vajjal és a nádcukorral. A nektarinokat félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk. Kiskanállal még egy kicsit kivájunk a húsából, hogy több hely legyen a tölteléknek. Mind a nyolc barack üreget szorosan megtöltjük a morzsás masszával. Hőálló tálba, vagy tepsibe állítjuk, és 20-25 percig sütjük, amíg a teteje megpirul. (a pontos sütési idő a barack érettségétől és fajtájától függ). Amikor a töltött barack elkészült, frissen, utolsó percben készítjük mellé a borsodót: Egy magas lábasban kétujjnyi vizet forralunk. Közben egy akkora üveg- vagy fémtálban, ami majd pont kényelmesen ráilleszkedik a lábasra, elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük a tojássárgákat és a cukrot. Hozzáadjuk a fehérbort, habosra keverjük. Amikor gyöngyözik a forrásban lévő  víz, takarékra vesszük a hőt, és a tálat ráhelyezzük a lábas tetejére, úgy, hogy az alja semmiképpen ne érje a vizet. A gőz fölött – továbbra is az elektromos keverővel - elkezdjük felverni a sabayon-t. Akkor jó, amikor a térfogata kb. megháromszorozódik, állaga habos, légies. Azonnal tálaljuk, a langyos sült barack mellé.