Fűszeres zöldparadicsom chutney
Idén nyáron már szinte
minden piacon kaphatóak voltak a különböző színekben pompázó, különleges külsejű
és nagyszerű ízű paradicsomfélék. A sárga, hosszúkás.
kis lila és fekete koktél, piros-zöld cirmos, aztán tűzpiros ökörszív, vagy a
nagy kerek narancssárga, ami enyhén mandarinos-citrusos ízjegyeket hordoz, és
olyan gyümölcsös, hogy az ember önkéntelenül sárgabarackra, vagy datolyaszilvára
asszociál. Ezeket a paradicsomokat leginkább nyersen érdemes fogyasztani –pár
csepp olívaolajon és nagyszemű sóvirágon kívül nem is igen kell semmivel túlbonyolítani.
Eltenni alkalmasabbak a hagyományosabb fajták, amelyek húsosabbak és kevesebb a magjuk és a víztartalmuk. Ha hámozott, magozott paradicsomot igényel a
recept, a levét és magját nehogy kidobjátok, lecsepegtetve csodásan intenzív salátaöntet,
vagy paradicsomvíz leves lehet belőle (Séfjeink is ezzel a titkos összetevővel
szoktak brillírozni, például bodzával, vagy málnával keverve ) Minden esetre, amíg dübörög a szezon vége, vegyetek és tegyetek el
sokat, akár hagyományos módon, akár kicsit izgalmasabban.
Az alábbi zöldparadicsom csatni világbajnok, fantasztikus pl. kecskesajt mellé. Segal Viktor első könyvét (2010) a mai napig imádom, nemcsak azért, mert dolgoztam benne, és nagyszerűen benne a receptek, hanem azért is, mert a receptfejlesztések során gyakorlatilag az összes ételt végig tudtam kóstolni. Ezt a chutney-t is nagyon szerettem. Az már csak hab a tortán, hogy ehhez a recepthez nem szükséges hámozni, magozni a paradicsomot, így elég minimális munkával születik igencsak ütős végeredmény,
Fűszeres zöldparadicsom chutney (Segal Viktor receptje nyomán)
Felkockázunk 1 kg zöldparadicsomot
– nem szükséges hámozni, magozni). Egy lábasban felforralunk 2 dl vizet és 20
dkg cukrot, hozzáadunk egy csillagánizst, néhány szem szegfűborsot és szegfűszeget,
és két citrom levét. A szirupot felére beforraljuk, ekkor beletesszük a
feldarabolt paradicsomot. Egy - másfél órán át takarékon főzzük, amíg a leve
elfő, és lekvár-szerűen besűrűsödik. Egy 4 dl-es, vagy több kis üvegbe töltjük.
Hűtőben kb. egy hétig áll el, markáns sajtokkal, vagy kecskesajtkrémmel a
legfinomabb.
1 hozzászólás:
Télire eltenni nem lehet? Érdemes lenne...
Neked is van véleményed?
<< Főoldal