péntek, szeptember 05, 2014

Fűszeres, padlizsános marharagu (Khoresh Bademjan)



Augusztus vége van, tehát a Lehelen Csabánál (32-es stand, kedd-csütörtök-szombat) – de szerencsére már sok más piacon is – zajlik a paradicsomos és padlizsános tobzódás. Előbbiből sárga, narancssárga, fekete, ökörszív, utóbbiból cirmos, hosszú, vékony, vagy az édes, feszes hófehér található a rekeszekben. Nekem a fehér a kedvencem, krémek és raguk is abból a legfinomabbak.




Ha hozzájuttok, bátran készítsétek ezekből az alábbi padlizsános-paradicsomos marharagut, persze, a hagyományosokból is remek lesz. Ez a húsétel perzsa ihletésű – gazdag, izgalmas, fűszeres konyha. A lassan főtt, zöldséges, húsos egytálételek, az ún. khoresh-ek fontos szerepet töltenek be, és a fűszerezésüktől eltekintve, egyáltalán nem állnak távol a mi pörköltféléinktől. Köretnek jázminrizst ajánlok, amelyet kevés kurkumával színezett olvasztott vajjal keverünk el.  Aki kedveli a fanyar, savanykás, egzotikus-fűszeres ízeket, bele fog szeretni ebbe a fogásba (amely nagyon hasonlít az egyik kedvenc török padlizsános fogásomhoz, a mualle-hoz, amely lencsével és gránátalmasziruppal készül). Mellesleg Khoresh Bademjan a perzsa neve.

Fűszeres, padlizsános marharagu
Hozzávalók ( 6 adag)

1/2 dl +1/2 dl olívaolaj
1 hagyma, finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
2 teáskanál őrölt kurkuma
1 teáskanál őrölt fahéj
½ kg marhahús, felkockázva
4 nagy paradicsom, meghámozva, kimagozva
400ml doboz natúr paradicsomszósz
15 dkg sárgaborsó, egy éjszakára beáztatva
só, bors
2 nagy padlizsán
1 citrom leve
1 csokor kapor, finomra aprítva
1 csokor koriander, finomra aprítva


Egy nagy, lehetőség szerint vastagfalú lábasban ½ dl olívaolajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd a fűszereket: a kurkumát és a fahéjat, átforgatjuk, néhány percig pirítjuk. Beletesszük a felkockázott marhahúst, összekeverjük, hogy a hagymás, fűszeres alap egyenletesen bevonja. Hozzáadjuk a friss paradicsomot és a natúr paradicsomszószt (amikor már nincs paradicsomszezon, akkor hámozott paradicsomkonzervet használunk helyette). Beletesszük a sárgaborsót, amelyet előző nap beáztattunk. (Ha nincs erre időnk, akkor a sárgaborsót lobogó, forró vízben 15 percig főzzük, majd leszűrjük, így adjuk a paradicsomszószhoz). A ragut sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk kb. 5dl vizet, majd fedő alatt, alacson hőmérsékleten, kb. 1-1,5 óráig főzzük, vagy amíg a hús teljesen omlósra puhul. Miközben fő a hús, megsütjük a padlizsánt: a sütőt előmelegítjük 200C fokra. A padlizsánokat (héjastul) nagyobb kockákra szeleteljük, összeforgatjuk ½ dl olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd egy sütőpapírral leterített tepsire öntjük. Kb. 25 percig sütjük, amíg a külső felülete kissé megpirul, belseje pedig teljesen puha lesz. Ha puha a marhahús, hozzáadjuk a sült padlizsánt, óvatosan összekeverjük, hogy ne törjön össze, ha szükséges, még kevés vizet öntünk hozzá, végül néhány percig főzzük. Levesszük a tűzről, és egy citrom levét, finomra aprított kaprot és koriandert keverünk bele.

 

 

3 hozzászólás:

Anonymous Kriszti szerint...

Ha vega verziót akarok készíteni (marhahús nélkül), mit módosítsak / mivel pótoljam?

1:11 du.  
Blogger nagypapi szerint...

Izgalamasan hangzik.
Milyen húsrészt használtál?
A paradicsom miatt nem nő meg nagyon a főzési idő?

4:05 du.  
Anonymous Dani szerint...

Most készítettem el hús helyett csicseriborsóval és fenomenálisan jó! Köszi!

9:46 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal