Karfiolkrémleves pirított mogyoróval
Van úgy, hogy írok egy-egy hozzávalóról, és annyira beleélem magam, hogy aztán napokig azzal az adott alapanyaggal kísérleteznék. Annyi recept és elkészítési mód kering a fejemben, de hát, mégiscsak rém unalmas lenne, ha hetekig egy és ugyanaz a dolog váltakozna itt különböző receptekben. Persze, mindig van valami aktuális hullám, de azért igyekszem kontrollálni. Múltkor, amikor a karfiolos cikket írtam pl. annyi ötletem lett volna, aztán persze nem maradt idő, hogy ezeket meg is valósítsam.
Helyette a maradék fél fej karfiolból készült egy gyors leves, aminek nem tetszett a színe, mert szürkés lett - karfiolkrémleves pedig vagy legyen hófehér, vagy valamitől szép színes. Mivel nagyon szeretem a színes ételeket, utóbbi mellett döntöttem: kevés kurkumával színeztem.
Tetejére mindenképpen kellett valami ropogós, ami ezúttal fantasztikus minőségű mogyoró lett, ami automatikusan bevonzotta a pár csepp mogyoróolajat (amit Vom Fass üzletben vettem). Azt kell mondjam, úy tűnik, a karfiol és a mogyoró frigye a mennyben köttetett.
Recept:
Hozzávalók (2-4 adag)
2 salotta, finomra aprítva
3-4 szál újagyma, felszeletelve
1/2kg karfiol, apró rózsákra szedve
1/2l húsleves
só, bors
csipet kurkuma
pirított mogyoró
mogyoróolaj
vaj
A vajon, fedő alatt, csipet sóval üvegesre párolom a finomra aprított hagymát. Hozzáadom a karfiolrózsákat (egyenletes méretű, apró rózsákra szedem, így gyorsabban megfő), felöntöm a húslevessel. Fedő alatt, kb. 15 perc alatt puhára főzöm. Hozzáadom a kurkumát. Teljesen simára pürésítem. Tálaláskor megszórom a mogyoróval és néhány csepp olajjal.
Mint az összes, ennyire egyszerű, kevés hozzávalóból álló leves esetében, a kulcs a házi húsleves.
6 hozzászólás:
Valóban nagyon finom! :-)
En eddig nem is nagyon kedveltem a karfiolt, de mar a multkori dios karfiolkremlevesed is isteni volt. Es ez is szuperul hangzik, mindenkepp kiprobalom.
Nemreg keszitettem egy harmadik valtozatot karfiollevesre Gary Rhodes uj konyvebol, a G.R. 365-bol. A recept: http://www.dailymail.co.uk/you/article-1081011/Cauliflower-camembert-soup.html
Ez egy enyhen mustaros karfiolleves, amellyel remekul harmonizal a camambert. Erdemes megkostolni! 8)
nagyon off:
jobb oldalt, a magyaros kedvenceid között említed a vadast. hogy csinálod? (több kiló finom répát kaptunk ajándékba :-)
köszönöm!
Helga
Szezonális hozzávaló esetén ne fogd vissza magad, én speciel szívesen veszek többféle receptet is ugyanarra a zöldségre, és talán mások is így vannak vele. Főleg télen, ami a szükségesnél soooookkal hosszabb.
Andrea
Kedves Transzmoha!
Érdekelne a link amit küldtél de nem lehet megnyitni.
Mi lehet a gond?
Amúgy szuper a recept!:)
Üdv,
chdfrd
Kedves Chaud Froid!
En tobb gepen is bemasoltam es megneztem a linket, es nekem mukodik. Beirom ujra, hatha segit.A link:
http://www.dailymail.co.uk/you/article-1081011/Cauliflower-camembert-soup.html
Udv: t.
Neked is van véleményed?
<< Főoldal