kedd, november 11, 2008

Ananász expressz

A probléma ott kezdődik, hogy Magyarországon - lévén nem az a kimondott trópus - nemigen kapni normális ananászt. Aki kóstolt már valaha igazi, tökéletesen érett példányt, biztosan megerősíti, hogy az édes, lédús, zamatos gyümölcs sajnos fényévekre van a zöldségeseinknél beszerezhető zöldbe hajló, savanykás ananászoktól. (Az agyoncukrozott dobozos karikákról most nem is beszélek.) Ennek ellenére gyakran elcsábulok. Szagolgatom, tapogatom, hátha véletlenül mégis belebotlok egy különleges darabba. Aztán, feltűnésmentesen, szorosan az ananász fölé hajolva, mintha csak nézegetném, bevetem a trükköt, amely tényleg segít a döntésben: megpróbálom hirtelen mozdulattal kihúzni egy szúrós levelét, ha könnyen kijön, érett, ha meg sem moccan, elegánsan visszahelyezem. A legfinomabb persze nyersen, esetleg vaníliával sütve. Az utóbbi idő egyik legnagyobb felfedezése és meglepetése azonban az a latin-amerikai specialitás, amelyet Kolumbiában, Ecuadorban és más dél-amerikai országokban készítenek. Ha nem saját kezűleg készítem, el sem hiszem, hogy nincs benne tejszín (tejérzékenyek imádni fogják). Az ananász édes, gyümölcsös, egzotikus íze remek pár a kesernyés karamellával.
Karamellás ananászpuding (Flan de piña)
Hozzávalók (4-6 adag)
1 közepes méretű (feldolgozás előtt kb. 1 kg súlyú) friss, érett ananász
(amelyből bő fél liter gyümölcspüré nyerhető)
4 tojás
10 dkg + 6 ek. cukor
1 ek. étkezési keményítő
csipetnyi só
A sütőt előmelegítjük 160 ˇC-ra. Az ananászt előkészítjük: bokros tetejét és az alját egy-egy szeletben levágjuk. Vágódeszkán felállítjuk, majd felülről lefelé haladva levágjuk a héját. Kivágjuk szúrós, barna "szemét". Négyfelé vágjuk, majd eltávolítjuk kemény, fás közepét. Felkockázzuk, és simára pürésítjük, átpasszírozzuk, hogy ne maradjon szálas. A karamellhez a 6 ek. cukrot sötét színűre karamellizáljuk, majd elosztjuk hat, 1 dl űrtartalmú (vagy négy 1,5 dl-es) tűzálló tálka alján, hagyjuk megkeményedni. Az egész tojásokat elektromos keverővel kikeverjük a cukorral és a csipetnyi sóval. Az ananászpürét felmelegítjük, majd hozzáadjuk a kevés vízzel simára kevert étkezési keményítőt. A gyümölcspürét összekeverjük a tojással. Átszűrjük, majd a masszát kancsóból a tálkákba öntjük. Tepsibe állítjuk, majd az edények kétharmadáig felöntjük forrásban lévő vízzel. 50 perc alatt a vízgőzben megdermesztjük. Teljesen kihűtjük (előző nap elkészíthető). Tálalás előtt a tálkákat forró vízbe helyezzük vagy karamellizáló pisztollyal felmelegítjük. A pudingot kiborítjuk, hogy a sötét karamellszirup rácsorogjon.

Címkék: ,


 

 

8 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Még a hét végén megcsináltam a Mancs alapján. Ananász-rajongó fiam teljesen le volt nyűgözve! Viszont: a karamell ezzel a módszerrel nem melegedett fel tálaláskor a forró víz hatására teljesen, maradt a kiborítás után is a forma aljába keményedve belőle. Régebben úgy csináltam flant, hogy a karamellt felöntöttem kevés vízzel, megvártam amíg újraolvad benne, és ezt adagoltam a csészék aljába. (Ízbolygó is így csinálja) Így soha nem szilárdult meg annyira a hűtőben, hogy ne lehessen kiborítani. Mostantól ezzel is így fogok eljárni, de maga az ananászos rész az fenomenális volt, abszolút felkerül a repertoárba, sőt más gyümölcsök is "kipróbálódnak" hamarosan. Köszönjük!

8:18 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Te vagy a megmentőm!! Karácsonyra kinéztem egy remek cheesecake creme caramellt, és kellett mellé valami tejmentes a fiacskámnak, ami legalább hasonló!!! Ez maga a tökély!!!!!
Niki

11:47 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Uh :-)

3:16 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

pirikenagyi írja

Eddigi életem legfinomabb, legédesebb, leglédúsabb ananászát múlt vasárnap vettem az ALDI-ban. Őszintén szólva magam is nagyon meglepődtem, nem ezt vártam volna, ráadásul az ára is extra volt, 167 Ft/db. Vannak még csodák.

6:16 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Én meg a plusban szoktam nagyon olcsó nagyon finom ananászokat találni. Rá is van írva, hogy extra sweet, és tényleg az.

9:56 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Ez az egyik legjobb desszert recepted, amit olvastam.
Hétvégén elkészítettem, nem kellett hozzá semmi extra tudomány, csak követni a leírtakat. A hatás leírhatatlan volt!
Kibontottam hozzá egy palack Tokajit, amit on-line rendeltem a borbolt.hu oldalról és teljes volt a vasárnapi gyönyör!
Az egész család KÖSZÖNI!!!

10:02 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

certaldo, nem tudom, én karamellizáló pisztollyal melegítettem fel a formát, azzal működött. persze ez a karamell téma mindig trükkös..

szia pirikenagyi! én is 250Ft-ért vettem a sarki zöldségesemnél, és nagyon jófajta volt.

timur, nagyon örülök!
mostanában néha olyan vendégeknek főztem, ahol volt tejérzékeny. mindig úgy képzelem, hogy akkor az ember olyan krémes, tejszínes dolgokra vágyik.és nincs annál jobb, mint mikor látom azt az meglepetést és örömöt, hogy ezt tényleg eheti, mert tényleg egy gramm tej sincs benne..

11:25 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

A nagyvásárcsaronkban 98(!) forintért árulnak ananászt (/db). A levélkihúzós teszten ráadásul érettként mennek át.

Én centrifugálni vettem, az ízéről annyira nem tudok beszámolni, de lében ihatók voltak. A m*tch 599 forintos golden ananászához képest is.

11:35 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal