péntek, október 31, 2008

Sült kelbimbó Momofuku módra

Egy jól elkészített zöldséges étellel mindig le lehet venni a lábamról. Valójában sokkal inkább, mint hússal. Bizonyítja ezt az a tény is, hogy a blogon található kb. 400 receptből talán van vagy tíz húsos recept…Az alábbi kelbimbós ételt a Momofuku nevű étteremben tett látogatás ihlette. Ez a kelbimbó az étterem egyik emblematikus fogása, az egekbe dicsérték, akik kóstolták. Az a helyzet, hogy az öt fogás közül, amelyet fogyasztottunk, ez maradt meg leginkább az ízraktározómban. Klasszikus fúziós étel: a sült kelbimbót vietnámi jellegű, halszószos öntettel forgatják össze. Az étteremben a kelbimbót olajban sütik ki, amitől ropogósabb, de házilag kényelmesebb sütőben sütni. Ott puffasztott rizst szórnak a tetejére, ami kifejezetten jópofa, én fenyőmagot (de ha lett volna itthon, akkor szezámmagot), ja meg egy kis Espelette chilit.. Fejből reprodukáltam a receptet, aztán megtaláltam különböző változatait, amiből kiderült, hogy jó úton jártam. Az utóbbi idők egyik legjobb zöldségétele, a héten harmadjára készül. Halszósz pedig pár száz forintért kapható ázsiai üzletekben (de még a Match nemzetközi részlegén is).

Hozzávalók (2-4 adag)

½ kg kelbimbó
olívaolaj
6ek halszósz
3ek szezámolaj
6ek víz
1ek barnacukor
Fél zöldcitrom leve
1 gerezd fokhagyma, lereszelve
egy kis darab friss gyömbér, lereszelve
fél chilipaprika, kimagozva, felaprítva
Pirított szezámmag, vagy fenyőmag
Újhagyma

A sütőt előmelegítjük 220C-ra. A kelbimbó külső leveleit szükség szerint eltávolítjuk, megmossuk, majd konyhai papírtörlővel megszárítjuk. Mérettől függően félbe (vagy ha nagyon nagy fejek, negyedekbe) vágjuk. Összeforgatjuk az olívaolajjal, majd alufóliával letakart tepsire szórjuk, úgy, hogy a vágott fele legyen lefelé (így az szépen karamellizálódik). Sütőtől függően kb. 15-20 percig süjük, amíg szép pirosra sül, és megpuhul. Amíg sül, elkészítjük az öntetet: simára keverjük a halszószt, a szezámolajat, a citromlevet, vizet, barna cukrot, a lereszelt fokhagymát, gyömbért és chilipaprikát. Amikor elkészült a sült kelbimbó, összeforgatjuk az öntettel. Langyosan, pirított szezámmaggal (vagy fenyőmaggal), és karikázott újhagyma zöldjével tálaljuk.

Kapcsolódó:
Sült kelbimbó
Momofuku Ssam Bar


Címkék: , ,


 

 

16 hozzászólás:

Blogger Rossamela szerint...

Ó, milyen egyszerű és mégis milyen fantasztikus!

1:46 de.  
Blogger Millie szerint...

Mindenképpen kipróbálom a hétvégén! A férjem imádja a kelbimbót!

6:54 de.  
Blogger murok marci szerint...

nagyon jól hangzik. épp tegnap kaptam fél kiló kelbimbót. bár a párom nem rajong érte, így elkészítve biztosan ízleni fog neki is:-)

7:42 de.  
Blogger Pomme Pomme szerint...

Tudtok nekem segíteni, hogy hol lehet ma Budapesten fenyőmagot venni? Az Ázsia nem jó, oda mostanában nem jutok el nyitvatartási időben, nagyon kiesik az útjaimból. És legnagyobb döbbenetemre több nagy szupermarketben nem kaptam. Olyan helyet ajánljatok, ami BKV-val normálisan elérhető, mert belvárosi, autótlan ember vagyok.

Nagyon köszönöm! Pomme-Pomme

9:23 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Hu de isteni, imadom a halszoszt es a kelbimbot is, bar en szinte mindg mirelitet hasznalok, mert utalom pucolni, szerinted abbol is mukodne, vagy nagyon hazavagna?

pomme-pomme: szinte az osszes biobolt/reformbolt arul fenyomagot, de meg a mach-ben es a cba-ban is szokott lenni a magvaknal.

RK

12:29 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

na, ezek szerint már van majdnem vega kaja a momofukuban? :) amikor mi voltunk, a vega barátnőm effektive vajra és kenyérre szorult.

9:04 du.  
Blogger csilla szerint...

Tegnap este azon melegében ki is próbáltam, bár fenyőmagom nem volt otthon, és nagyon bejött - köszi a receptet!

6:07 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

pomme-pomme!

akár a sparban, akár a kaiser's-ben is lehet fenyőmagot kapni, fontos, hogy a lejáratot ellenőrizni kell, mert hamar molyosodik, avasodik. pirikenagyi

11:15 du.  
Blogger Pomme Pomme szerint...

Pirikenagyi! Én pont ebben a két boltban kerestem (A Blahán és a Batthyány téren), de sikertelenül. :( De akkor megpróbálok alaposabban körülnézni.

9:07 de.  
Blogger Millie szerint...

Elkészítettem. Zseniális!

12:04 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Melegen ajanlom a Momofuku Ko-t is az elso sugaruton!

11:59 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

attól tartok, hogy az az, ahová nem lehet bejutni. talán jövőre már lenyugszik, és akkor:) köszönöm szépen a kommentjeidet!

12:17 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Mi pedig a blogodert tartozunk koszonettel! Annyira fantasztikus, hogy munka utan, kikapcsolodaskent szoktam olvasni... A parom ezert mindig megmosolyog, pedig biztos nem vagyok ezzel egyedul... :-)

4:00 de.  
Blogger Excuseme! szerint...

Csak szuperrelativuszokban tudnek nyilatkozni, ugy meg nem akarok, mert hizelgesnek tunne.
De azert nagyon rovid ido alatt harmadszor...

5:30 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kelbimbó kedvencem:

félbe, vagy negyedbe vágom, és fele olíva-fele vajon serpenyőben megpárolom. Ha kicsit megpirul, annál finomabb. Pici só, majoranna, borsikafű, és mikor kész, összekeverem vajon megpiritott szezámmaggal. Akármivel finom: piritott kenyérrel, tésztával, tört burgonyával...
és percek alatt kész!

8:51 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kipróbáltam a receptet és nekem annyira sós lett, hogy a többi ízt (a csípős kivételével) alig éreztük. Lehetséges, hogy kevesebb halszósz kellett volna bele? Vagy vannak kevésbé sós halszószok is és az enyém nem jó minőségű?

10:10 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal