Sütőtökös tarhonya tökmagolajjal

Az alábbi ételt múzeumlátogatás ihlette. Mondhatnám, hogy a bécsi Iparművészeti Múzeum (a MAK) gyűjteményében megtekintett tonett-szék szolgáltak inspirációként (amelyekből rögtön a tarhonyakészítéshez használt szitára asszociáltam volna), de ez persze nem igaz. A múzeum -Helmut Österreicher neve által fémjelzett - éttermében kóstoltam hasonló kombinációt. (az osztrákok gasztronómiai veteránja klasszikus bécsi fogások modernizált változataival szerzett tekintélyt). Nála tökmagkéregben sült fogas került a tarhonya tetejére, nálam nem, mivel nem kaptam szép fogast.
Sütőtökös tarhonya tökmagolajjal
Hozzávalók (4 személyre)
40dkg tarhonya
egy kb. 60dkg-os, kisebb sütőtök
2,5 dl húsleves
2 ek hideg vaj
2 ek hideg vaj
néhány ág friss kakukkfű
só, bors, szerecsendió
Pirított tökmag, tökmagolaj
Pirított tökmag, tökmagolaj
A sütőt előmelegítjük 190C-ra. A sütőtököt hosszában félbevágjuk, magját kikaparjuk. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, ráhelyezünk néhány ág kakukkfüvet, és kb. 45-50 perc alatt puhára sütjük. A megsült húst kikaparjuk, a felmelegített húslevessel, robotgépben krémesre pürésítjük, majd ízesítjük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, és hozzáadjuk a vajat. Amíg a tök sül, előkészítjük a tarhonyát (lehetőség szerint házi jellegűt): kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük megfelelő mennyiségű vízzel, vagy húslevessel. Fedő alatt puhára főzzük, ez tarhonya típusától függően kb. 20-30 perc. A sütőtökpürét hozzákeverjük a tarhonyához. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal meglocsolva kínáljuk. Magában is nagyon finom, de kiváló halak, tenger gyümölcsei (pl. grillezett garnéla), vagy sültek különleges köreteként.
Címkék: étterem, köret, Magyar Narancs, zöldség
8 hozzászólás:
A receptet nagyon pici betűvel írtad! Ezen a reggeli órán komoly nehézséget okozott az olvasás. :) Bár nem tudom pontosan, miért is erőlködök, amikor kisgyerekkorom óta nem tudtam megbarátkozni a sütőtök ízével, pedig az elmúlt években szinte minden ősszel próbálkoztam. :(
Már megint pont nekem találtál egy receptet.
Végre egy jó felhasználása a tökmagolajomnak.
A tarhonya meg a sütőtök az meg nagy kedvenc,de eszembe sem jutott volna összekötni.
Köszi
Épp azon gondolkoztam a napokban, hogy mit lehetne még sütőtökkel csinálni, hogy ne kövezzenek meg érte. A rettentő eredeti gnocchiig jutottam el, de ez sokkal jobb!
Bocsánat, hogy nem a poszthoz kapcsolódik a kérdésem:
Olvastam egy másik blogban a megjegyzésedet a kávéfőzéssel kapcsolatban, azt írtad, van néhány jó tipped arra, hogyan lehet finomabb kávét főzni. Nekünk itthon egy Saeco automatánk van, amiért rajongunk a férjemmel, de nem vagyunk nagy szakértők, sosem árt okosodni. Ha van időd rá, esetleg leírnád a tanácsaidat?
Előre is köszönöm!
nehezen tudom elképzelni a tarhonya és a sütőtök házasságát, de miután éppen húsmentes diétán vagyok, sütőtök és tarhonya is van itthon, ráadásul külön-külön mindkettőt szeretem, kipróbálom. Hétvégén a barátnémmal feleztünk egy üveg tökmagoljat is, meg is locsolom. pirikenagyi
pomme pomme, bocs, lehet, elnyomtam valamit.
anyamanya, sztem másnál olvastad, én nem írtam kávéfőzésről. nekem kotyogóm van:)azt hiszem, kispadon
Pirikenagyi, már a múltkor is akartam mondani, hogy örülök, hogy látlak!!:)
Hű, akkor már megint az én agyam volt rövid! :) Elnézést!
De ha már itt vagyok, írok valami olyasmit, ami tényleg Neked szól: Millió hálás köszönet a céklás receptekért, csodásak!
kipróbáltam. szerintem baromi finom. végre másra is tudom használni a tökmagolajat, mint a krumplisallerre vagy márogatásra
nagyon jó a blogod, hajrá
Neked is van véleményed?
<< Főoldal