szombat, szeptember 13, 2014

Fűszeres zöldparadicsom chutney


Idén nyáron már szinte minden piacon kaphatóak voltak a különböző színekben pompázó, különleges külsejű és nagyszerű ízű paradicsomfélék. A sárga, hosszúkás. kis lila és fekete koktél, piros-zöld cirmos, aztán tűzpiros ökörszív, vagy a nagy kerek narancssárga, ami enyhén mandarinos-citrusos ízjegyeket hordoz, és olyan gyümölcsös, hogy az ember önkéntelenül sárgabarackra, vagy datolyaszilvára asszociál. Ezeket a paradicsomokat leginkább nyersen érdemes fogyasztani –pár csepp olívaolajon és nagyszemű sóvirágon kívül nem is igen kell semmivel túlbonyolítani. Eltenni alkalmasabbak a hagyományosabb fajták, amelyek  húsosabbak és kevesebb a magjuk és a víztartalmuk. Ha hámozott, magozott paradicsomot igényel a recept, a levét és magját nehogy kidobjátok, lecsepegtetve csodásan intenzív salátaöntet, vagy paradicsomvíz leves lehet belőle (Séfjeink is ezzel a titkos összetevővel szoktak brillírozni, például bodzával, vagy málnával keverve ) Minden esetre, amíg dübörög a szezon vége, vegyetek és tegyetek el sokat, akár hagyományos módon, akár kicsit izgalmasabban. 


Az alábbi zöldparadicsom csatni világbajnok, fantasztikus pl. kecskesajt mellé. Segal Viktor első könyvét  (2010) a mai napig imádom, nemcsak azért, mert dolgoztam benne, és nagyszerűen benne a receptek, hanem azért is, mert a receptfejlesztések során gyakorlatilag az összes ételt végig tudtam kóstolni. Ezt a chutney-t is nagyon szerettem. Az már csak hab a tortán, hogy ehhez a recepthez nem szükséges hámozni, magozni a paradicsomot, így elég minimális munkával születik igencsak ütős végeredmény,


Fűszeres zöldparadicsom chutney (Segal Viktor receptje nyomán)

Felkockázunk 1 kg zöldparadicsomot – nem szükséges hámozni, magozni). Egy lábasban felforralunk 2 dl vizet és 20 dkg cukrot, hozzáadunk egy csillagánizst, néhány szem szegfűborsot és szegfűszeget, és két citrom levét. A szirupot felére beforraljuk, ekkor beletesszük a feldarabolt paradicsomot. Egy - másfél órán át takarékon főzzük, amíg a leve elfő, és lekvár-szerűen besűrűsödik. Egy 4 dl-es, vagy több kis üvegbe töltjük. Hűtőben kb. egy hétig áll el, markáns sajtokkal, vagy kecskesajtkrémmel a legfinomabb.

 

 

1 hozzászólás:

Blogger Roza szerint...

Télire eltenni nem lehet? Érdemes lenne...

3:28 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal