szerda, október 16, 2013

Go Pink! (Csirkemell mustáros-tejszínes gombával)


Az utóbbi hetekben legalább négyszer készült ez a villámgyors, hétköznapi vacsora. Csirkemell, pirított gomba, tejszín, magos mustár – ez a négy egyszerű alapanyag együtt nagyszerű ízharmóniát eredményez. A tetején kevés petrezselymes-lilahagymás salsa ellensúlyozza a tejszín édes krémességét. Ha a vékonyra szeletelt lilahagymát összeforgatjuk pici sóval és egy evőkanál ecettel, akkor az ecet leoldja a hagyma színét, és az egész visszafogottan, mutatósan pink színre vált.


Mindig nagyra értékelem a vállalatok CSR tevékenységét, főleg, ha azok jól vannak kitalálva. Az ALDI és a Bio-Fungi Kft. közös GoPink akciója szerintem telitalálat. A rózsaszínű tálcákba csomagolt csiperkegombát okt.1-30. között lehet kapni az üzletekben, és minden egyes tálca gomba után 10Ft támogatást kap a Magyar Rákellenes Liga – 5Ft-ot a Bio-Fungi Kft, 5Ft-ot az ALDI felajánlásából. (Október az egész világon a mellrák elleni küzdelem hónapja, ezt szimbolizálja a rózsaszín szín.) Itt pedig még azt is követni tudjuk, hogy mennyinél tart éppen a támogatás összege.



A hivatalos tájékoztató anyagok szerint: “ A csiperkegomba egészséges élelmiszer, antioxidánsai, magas B és D vitamin tartalma, ásványi anyagai erősít immunrendszerünket, rostanyagai kedvezően hatnak az emésztőrendszerünkre. A csiperkegomba fehérje-, ásvány-, és vitamin-tartalom szempontjából is jelentős tápértékű.

A hivatalos ismertetőkön túl azonban a legmeggyőzőbb az, hogy ez a gomba elképesztően jó minőségű. Főleg a barna, összeszámoltam, én eddig már legalább hat-nyolc tálcával vásároltam belőle. Gyönyörű, feszes, kemény gombák, nagyon karakteres, erős ízzel. Annyira finom, hogy nagyon nem is szoktam túlbonyolítani: forró serpenyőben megpirítom, esetleg kis vajat, finomra aprított salottát, vagy szójaszószt, szezámolajat, gyömbért és szezámmagot adok hozzá, és máris mehet salátára, vagy valamilyen sült húsra. Az alábbi elkészítési mód az egyik kedvencem, ebben mondjuk van tartalom (vaj, tejszín), és még így is a gomba intenzív íze dominál.

Csirkemell mustáros-tejszínes pirított gombával
Hozzávalók (2 adag)

2+2 evőkanál olívaolaj
2x 25 dkg csirkemellfilé
só, bors
50 dkg barna csiperkegomba, negyedelve
3 dkg vaj
3 dl tejszín
2 evőkanál magos mustár
Tetejére:
1 lilahagyma, vékonyra szeletelve
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
2 evőkanál fehérborecet
½ kávéskanál porcukor

Egy nagy serpenyőt füstölésig felhevítünk, zsiradék nélkül. A csirkemellet sózzuk, borsozzuk. Amikor a serpenyő forró, hozzáadjuk az olívaolajat. Beletesszük a csirkemellet, és erős hőfokon mindkét oldalát arany színűre pirítjuk. Ekkor közepesre vesszük a hőfokot, és további 10 percig sütjük a húst. Kivesszük, egy tányérra tesszük, lefedjük alufóliával, és melegen tartjuk. A serpenyőt ismét teljesen felhevítjük, és hozzáadunk ismét 2 ek olívaolajat. A negyedelt gombákat beledobjuk. Dobva-rázva, erősen megpirítjuk. Hozzáadjuk a vajat. Ekkor visszatesszük a csirkemellet, majd az edénybe öntjük a tejszínt, és hozzáadjuk a magos mustárt. Néhány percig főzzük, amíg a tejszín kissé besűrűsödik. Közben összekeverjük a lilahagymát a petrezselyemmel, sóval, porcukorral és az ecettel, ezt tálaláskor az étel tetejére szórjuk. A csirke mellé adhatunk pl. rizst, de szerintem friss bagettel a legfinomabb.



X Szponzorált poszt: Az alapanyagokat és a posztot az ALDI Magyarország és az ALDI Háziasszonyai támogatták



 

 

3 hozzászólás:

Blogger nagypapi szerint...

Elég sűrűn megfordulok a magyar Hoferban, de pl. eszembe nem jutna csirkemellet, netán barna csiperkét (ami valóban klasszisokkal ízletesebb, mint a hagyományos fehér champignon)ott venni. Ha csak tehetem, maradok az erdei gombáknál.
A recipe azért jó, és főleg egyszerű! :)

6:14 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

A héten másodszor készítettem el, tényleg gyors, és nagyon finom! Köszönöm a receptet, és az ötletet, hogy az Aldiban ilyen ízletes gombát lehet kapni.

9:24 du.  
Blogger Unknown szerint...

Sokadjára készül... vegyes erdei gombával, pici sherryvel megbolondítva... nem tudok betelni vele... §:)

7:24 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal