szombat, május 11, 2013

Tavaszi minestrone medvehagymapesztóvalNem vagyok egy nagy minestronés, bár, ha minden sűrű evest nevezhetünk annak, amiben sok zöldség, és gyakran tészta is van, akkor végül is, mégis. (Végső soron, a hivatalos olasz terminológia is csak így definiálja.) Rendben, hívjuk akkor ragulevesnekJ


Ezt a tavaszi változatot abból főztem, ami a piaci beszerzésekből maradt: új sárgarépa, újhagyma, friss zöldborsó (még drága), spárga. Van benne tészta is, a kedvenc olasz apró tésztám, pici, karika formájú (ez ditalini rigati, olasz közértben vettem fillérekért, itthon eddig csak a Sarki Fűszeresben találtam a Giuseppe-féle tubettit.)

Elronthatatlan, az egyetlen titka, hogy a különböző zöldségeket egymás után kell belefőzni, hogy mindegyiknek jó legyen az állaga (a répa és a tészta hosszabb ideig fő, mint a borsó és a spárga, aminek elég pár perc.)

Tavaszi minestrone medvehagymapesztóval
Hozzávalók (4 adag)

4 evőkanál olívaolaj
1 csokor újhagyma, felkarikázva
30 dkg (2 nagyobb szál) sárgarépa, felkarikázva
1,5 liter víz
(opcionális: csipet sáfrány)
só, bors
10 dkg apró tészta
25 dkg zöldborsó (friss, vagy fagyasztott)
50 dkg (1 csomag) zöldspárga, felkarikázva
4 evőkanál medvehagyma-. vagy más pesztó
Tálaláshoz: parmezánforgácsok, jófajta olívaolaj


Az olajon üvegesre dinszteljük az újhagymát. Hozzáadjuk a sárgarépát, átforgatjuk, majd felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk (ha van rá lehetőségünk, hozzáadunk egy csipet sáfrányt.) Fedő alatt, 15 percig főzzük, amíg a sárgarépa félig megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a tésztát, és 10 percig főzzük. A főzési idő vége előtt 5 perccel (tehát amikor a tészta 5 perce fő), hozzáadjuk a zöldborsót és a felkarikázott spárgát, ennek pont elég ennyi idő. Tálaláskor egy-egy evőkanál medvehagyma-, vagy más pesztót adunk hozzá, tetejét meglocsoljuk pár csepp jó olívaolajjal, és parmezánt szórunk rá.