hétfő, július 02, 2007

Tengerentúli szezon
New York, Union Square, termelői piac

A Union Square Greenmarket Manhattan közepén található, a város legjelentősebb piaca.
Kizárólag termelők értékesítenek, egyetlen kereskedő sem jelenhet meg. A piac 1976 óta működik New York város Környezetvédelmi Tanácsának „Greenmarket” programja keretében, amelyet annak idején azért kezdeményeztek, mert a termelők olyan alacsony áron voltak kénytelenek értékesíteni árujukat a kereskedőknek, hogy a túlélés határán küzdöttek (ismerős?). Olyan keretet hoztak létre számukra, ahol közvetlenül a vásárlók és éttermek részére árulhatnak –és ebből tudnak fennmaradni. A piac ma meghatározó jelentőségű, a termelők és a vásárlók között rendkívül szoros, személyes a kapcsolat, az éttermek séfjeit is rendszeresen felfedezni, itt szerzik be a friss, helyi, szezonális árut. A nap végén az árusok a megmaradt termékeket egy jótékonysági szervezetnek adományozzák, amely aztán hajléktalanszállók, ill. ingyenkonyhák között osztja szét.

A piacon kizárólag környékbeli termelők vannak jelen, csak helyben termelt árut kínálnak. Ezzel még inkább illeszkedik a jelenlegi trendbe, amely a lokális termékekre helyezi a hangsúlyt. Minél kevesebbet utazott az áru, annál jobb. Nem feltétlenül minden bio –ehhez az Egyesült Államokban is szigorú követelményeknek kell eleget tenni, ami többszázezer dolláros költséggel járhat, ezt pedig egy kisebb termelő nem mindig tudja megengedni magának. Gasztronómiai körökben az egyik legizgalmasabb vita a bio, vs. helyi kérdése, erről a Time magazin címlapon jelentetett meg nemrégiben komoly cikket, „Forget Organic, Eat Local” címmel, érdemes végigolvasni.

A héten a következő zöldségeknek volt szezonja:

Zöldbab –ceruza (string, French), sárga (wax)
Zöldborsó
Céklafélék – bébicéklák a szivárvány legkülönbözőbb színeiben: hagyományos, sárga, piros-fehér csíkos belsejű –ezeknek a zsenge levelét is fogyasztják
Mángoldfélék –különböző színekben pompázó, szárú és levelű zöldek (pl. a képen rainbow chard)
Sárgarépa
Retekfélék: kicsi, nagy, hosszúkás, fekete, daikon
Tökfélék- rengeteg féle cukkini, zöld, sárga, patiszon, „chayote squash”, „avocado squash”, tökvirág
Uborka (kovászolni való)
Paprikák (magyart is találtam)
Édeskömény
Friss fokhagyma +csak ezen a héten a fokhagyma zöld szára (garlic scapes), amelyet pirítanak, vagy ízesítőnek használnak pl. alaplevekbe
Salátafélék

Friss zöldfűszerek csokrokban: a legegyszerűbbektől kezdve (bazsalikom, kakukkfű, levendula) egészen a legkülönlegesebbekig (pl. ananász-zsálya, csokoládé menta –mindkettő elképesztő aromájú)

Gyümölcsfrontos egyértelműen a cseresznye tarol, nyomokban némi málna.Címkék: ,


 

 

5 hozzászólás:

Blogger Nyárikonyha szerint...

irigyellek (NYC miatt), masreszt elkepeszto mily kicsi ez a vilag, ugyanis pont ilyen Heirloom paradicsomokat nevelgetek a kertemben, amit egy USAban elo baratnomtol kaptam tavaly. En egyebkent egy ilyen piac megszervezesen gondolkodom, de elotte a termeloket ra kell venni, hogy ennyi gyonyoru arut termeljenek...

10:00 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Elolvastam a Time cikkét, nagyon jó. Köszi!

2:24 du.  
Blogger vik szerint...

jaaaj... en is szeretnek jo kis magyar *tv* paprikat... :(

3:58 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

magyarorszagon (vagy legalabbis budapesten) szerencsere nem lehetetlen helyi termeloktol szezonalis biotermekeket venni: irany a biopiac!
http://www.biokultura.org/biokereskedelem/biopiac.htm
rengeteg kulonleges zoldseget, gyumolcsot lehet ott talalni, sok olyat is, ami a szokvanyos kereskedelemben nem vagy csak ritkan kaphato: pl. okra, josta, homoktovis, kulonfele salatak, savo, bazsalikom kilora, regi magyar [joizu] zoldseg- es gyumolcsfajtak, must, leveleskel, rebarbara.
udv: andrea

7:00 du.  
Blogger Zsóka szerint...

Szeretnél én is Heirloom paradicsom magra szert tenni. Különösen érdekelnének az Amish és a Brandywine fajták.
Tud valaki segíteni?

4:40 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal