Drágám, ez a doboz melyik évjárat?

Gyűjtögető életmódot folytató háztartások, figyelem: meg lehet nyugtatni a csúnyán néző családtagokat, hogy a kamrapolcon halmozódó gyanús dobozok esetében valójában nincs másról szó, mint a 80-as évek óta a spájzban ragadt szardínia muzeális értékké való nemesedéséről. Azt persze nem kell feltétlenül elárulni, hogy ez nyilván inkább a kiváló minőségű, francia, spanyol, portugál változatra értelmezhető, mint a szovjet konzervipar mintapéldányaira.
A rómaiak agyagedényben, sóban és olajban tartósították a szardíniát, az első konzervet pedig a bretagne-i Nantes városában, 1824-ben Joseph Colin tette el. Erre néhány évvel az után került sor, hogy Nicolas Appert elnyerte Napóleon tizenkétezer frankos díját, amelyet azért a technológiáért ajánlott, amellyel a hadsereg részére nagy mennyiségű élelmiszert lehet tartósítani.
Paula Wolfert, a marokkói és a mediterrán konyha világhírű kutatója, The Slow Mediterranean Kitchen című remek szakácskönyvében talált recept ihlette meg az alábbi elkészítési módot.
Citromos, petrezselymes szardínia avokádón
Hozzávalók (2 adag)
1 érett avokádó
1doboz (125g) jó minőségű szardínia
2ek olívaolaj
1,5 ek sherry- (vagy fehérbor) ecet
nagy marék (2-3ek) friss petrezselyem
egy facsarásnyi citromlé (ízlés szerint)
fél citrom reszelt héja
csipet cayenne bors, só, bors
tetejére: lilahagyma, újhagyma
A szardíniát lecsöpögtetjük, villával nagy darabokra törjük. Hozzáadjuk az olívaolajat, ecetet, citromlevet és héjat, sót, borsot, cayenne borsot, végül a felaprított friss petrezselymet. Összeforgatjuk, néhány órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Az avokádót félbevágjuk, nagy magját kiemeljük, 6-8 szeletbe vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, citromlevet csöpögtetünk rá. A közepébe halmozzuk a szardíniát, majd megszórjuk vékony szeletekre vágott lila- és/vagy újhagymával. Pirítóssal tálaljuk. (Tálalhatjuk a fél avokádóba töltve is, vagy úgy, hogy az avokádót is összenyomkodjuk, és a pirítósra halmozzuk.) Az avokádónak vajpuhának kell lennie. Ha csak éretlent kapnánk, tegyük papírzacskóba egy érett banán társaságában, egy nap alatt megpuhul.
(Magyar Narancs múlt heti számában)
Címkék: előétel, Magyar Narancs
1 hozzászólás:
nagyon finom. "nem gondoltam volna" kategória.
Helga
Neked is van véleményed?
<< Főoldal