kedd, április 03, 2007

Csillagok, csillagok, mondjátok el nekem…

A Bella Martha az egyik kedvenc gasztronómiai témájú filmem, tele van finom zenékkel és főzőjelenetekkel. Az eredetileg német alkotásnak hamarosan érkezik az amerikai remake-je is. Vajon az új változatban milyen lesz az egyik legjobb jelenet: Martha, a szomorú szakácsnő egy hajnalban gőzölgő lábasból és a jóképű olasz séf kanalából találgatja az összetevőket, bekötött szemmel? Szinte látni lehet az ízeket. Konyak, fehérbor, zeller, póréhagyma, bazsalikom, molto bene, végül a csók után elhangzik a dallamos varázsszó: csillagánizs.

Ez a csillag formájú, vörösesbarna fűszer a Távol-Keletről származik, ma a világ termelésének 90 százalékát Kína adja, további jelentősebb termelők Laosz, a Fülöp-szigetek és Jamaica. A leggyakrabban nyolcágú csillag (neve is a nyolcszögből származik) ágaiban ovális magok találhatók, aromája ánizs jellegű, ami főzött ételeknél szépen összeolvad a többi fűszerrel. Ma is leginkább a kínai konyha használja, vagy a híres ötfűszer-keverék alkotóelemeként (egyenlő arányban a fahéj, szegfűszeg, édeskömény és szecsuáni bors mellett), vagy hosszú órákon át párolt húsok szójaszószos, gyömbéres főzőlevének ízesítőjeként. Utóbbi elkészítési mód az ún. red-cooking, vagyis vörösre főzés technikája, amely Sanghaj környékén a legjellemzőbb. Kínán kívül használják például Vietnamban a pho, azaz a bivalyerős, édeskés marhahúsleves alapfűszereként. Európában kompótok vagy likőrök ízét egészítik ki vele.

Nemrég a világ óriási csillagánizshiánnyal küzdött, a gyógyszeripar ugyanis a madárinfluenza ellen kifejlesztett hatóanyaghoz vásárolta fel szinte az egész termést. A Washington Post 2005 novemberében hosszú cikket jelentetett meg egy kínai termelőről, akinek a forgalma egy év alatt megduplázódott. Ennél azért sokkal barátságosabb kontextusban ajánlom, a következő ételben:
Az írás a Magyar Narancs múlt heti számában jelent meg.

Címkék: , ,


 

 

5 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

A Bella Martha nekem is abszolút kedvencem, a német dvd-t nyúzom folyamatosan. :) De tényleg amerikai remake készül?? Martina Gedeck nálkül az egész egy fabatkát sem fog érni valszeg. Nem tudod, kik lesznek a főszereplők?

9:20 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Lehet, hogy már írta valaki, de az e heti nõk lapjában a számítógépes-netes rovatban téged ajánlanak, mint gasztrobloggert :))

8:27 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

borsó, Catherine Zeta-Jones és Aaron Eckhardt lesznek a főszereplők.

Nők Lapja, tényleg? köszi, nem tudtam:)

9:34 du.  
Blogger ervin szerint...

szia, Chili, mi is nemrég ugrottunk rá a csillagánizsra első ízben, és kedvezőek a tapasztalatok! :)

Boldog húsvétot!

12:38 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

És milyen szépen mutat egy adventi koszorún!

Boldog karácsonyt! :D

11:41 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal