Parmezános-rozmaringos buci
Fogadjátok
szeretettel az egyik legnagyszerűbb vendégváró péksüteményt. Elviszi a show-t
minden más elől! Különlegessé egyrészt a formája teszi: a sülés során a kelt tésztából
készülő bucik összenőnek, viszont szépen szét lehet őket szedni. A nemzetközi
gasztronómia “pull apart bread”, vagyis szétszakítós kenyér néven ismeri, ez rögtön
ki is fejezi, hogy mit tud.
A tartalma sem piskóta, a parmezántól és a
rozmaringtól ugyanis az íze is pompás. Az egyéb sajtokkal való próbálkozás nem
célravezető, parmezánnal, vagy legalább parmezán jellegű (pl. grana padano) az
igazi – amit a megfelelő végeredmény érdekében egészen finomra kell reszelni.
Az eljárás hasonló, mint egy aranygaluska készítésénél: kis, olvasztott vajjal
megkent golyókat helyezünk a tepsibe, amelyek a végén összesülnek. A zsemle
foszlós, lágy, a sok vajnak köszönhetően már-már brióshoz áll közel. Csodás
szaftos húsok, paradicsomos-olaszos ízek mellé, de csípős-édes chutney-kkal, sütőtökrémmel,
sonkákkal is lenyűgöző. A valaha feltalált egyik legjobb partifogás.
Parmezános-rozmaringos minizsemle
Hozzávalók (20
darabhoz)
2,5 dl langyos tej
1 teáskanál kristálycukor
1 csomag instant
élesztőpor
50 dkg liszt
1 evőkanál só
10 dkg reszelt parmezán
2 ág friss rozmaring
1 tojás
10 dkg vaj, olvasztva
vaj a tepsi
kikenéséhez
1 tojás a tetejére
A langyos tejhez
adjuk a cukrot, majd csomómentesre keverjük benne az élesztőport. (Természetesen
használhatunk friss élesztőt is, az instant élesztő előnye, hogy mindig lehet
otthon tartani a kamrában). Ezt nem kell sokáig felfuttatni, kb. 3-4 perc múlva
már feloldódik, és kissé lyukacsos-habos lesz a felülete, ekkor már
dolgozhatunk is vele. Közben egy nagy tálba készítjük a lisztet, a sót, a
finomra reszelt parmezánt (a reszelő legkisebb lyukán, vagy microplane reszelőn
javasolt lereszelni), és a felaprított rozmaringot. Amikor feloldódott az élesztőpor,
a tejes keveréket beleöntjül a sajtos lisztbe. Hozzáadjuk az egész tojást,
valamint kb. 8 dkg olvasztott vajat (a maradékra még szükség lesz.) Robotgép,
vagy elektromos kézikeverő dagasztókarjával bedagasztjuk a tésztát. Tiszta
konyharuhával letakarjuk, és huzatmentes helyen egy óráig kelesztjük, amíg duplájára
nő. Amikor megkelt, a sütőt előmelegítjük 180C fokra. Kibélelünk egy 30x40cm-es
tepsit sütőpapírral, kikenjük puha vajjal. A tésztát egy lisztezett gyúródeszkán
átgyúrjuk, majd négy részre vágjuk, és a bucikból hengert formázunk. Mindegyikből
öt darabot szeletelünk, és ezekből kézzel pingpong labda méretű golyókat formázunk
úgy, hogy a tenyerünket előtte a maradék olvasztott vajjal bekenjük. A golyókat
a tepsibe helyezzük, szabályosan egymás
mellé, úgy, hogy maradjon közöttük néhány centi távolság, mivel a sütés során
megnőnek. Tizenöt percig tovább kelesztjük. A bucik tetejét megkenjük a felvert
tojással. 30-35 perc alatt megsütjük, amíg a teteje megpirul. A bucik a sülés
során teljesen összenőnek, de a vajazásnak és formázásnak köszönhetően gyönyörűen
szét lehet őket választani. Langyosan a legfinomabb.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal