vasárnap, április 17, 2011

Tintahal, zöldborsócsíra, papaya

Az utóbbi hetekben nem tudok szabadulni ettől a zöldborsócsírától. Régebben is találkoztam vele éttermekben -gondolom, mint olyan sok minden más, biztos ez is egyszerre jelenhetett meg egy beszállító által, minden esetre, egy időben, mintha mindenütt ezt bukkant volna fel. Olyan koncentrált, mégis zsenge zöldborsó íze van, hogy nem lehet vele betelni, az ember legszívesebben csak eszegetné amolyan snack-ként. Aztán örömmel fedeztem fel, hogy a Metróban rendszeresen lehet kapni, és még az ára sem vészes (400Ft/csomag). Általában feltankolok belőle, és szórom mindenre, salátákra, főzelékek tetejére. Sőt, önmagában, főszereplőként is használtam, például ebben a színes, üde salátában. Alapanyagai valóban nem kaphatóak a sarki közértben, de mind a csírát mind a gyümölcsöt lehet helyettesíteni mással, ami könnyebben beszerezhető. Itt most tintahal, érett papaya és a bizonyos zöldborsócsíra került egy salátába, az öntet a csípős-édes-savanyú, ázsiai halszószos öntet. Kellemes kis tavaszi előétel, és még mutatós is.

Tintahal, zöldborsócsíra és papaya saláta
Hozzávalók (2 adag)

30dkg (két nagy) tintahal, vékony karikákra szeletelve
1 teáskanál citromlé
1 kávéskanál olívaolaj
1/2 tálca (zöldborsócsíra (vagy bármi zöldsaláta, pl. madárbegy)
1 érett papaya, felkockázva (opcionálisan mangó)
1 zöldcitrom leve
2 evőkanál halszósz (vagy világos szójaszósz)
1 teáskanál barnacukor
fél chili, kimagozva, finomra aprítva

A tintahalat felkarikázzuk, majd lobogó, forró vízbe mártjuk, amelyhez hozzáadtuk a citromlevet- kb. 20 másodpercre, amíg éppen megpuhul. Leszűrjük, és félretesszük, összekeverjük kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Kikeverjük az öntetet: összekeverjük a zöldcitromlevet a halszósszal, a cukorral és a chilivel. Keverőtálban összeforgatjuk a tintahalat, a borsócsírát és a felkockázott papayat az öntettel, azonnal tálaljuk. (Esetleg ki lehet egészíteni rizstésztával, ha laktatóbb, vagy nagyobb adag salátát szeretnénk készíteni)

Címkék: ,


 

 

1 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Már a multkori tintahals salátánál tetszett a rövid, egy perces főzési idő. Megis csináltam jó lett, de ami fontosabb, bevállaltam a rövid főzési időt és így elkészítettem életem első nem gumis tintahalát.
Köszi.
gambas

7:48 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal