csütörtök, április 14, 2011

Spenót, mazsola, mogyoró

Az ókori Rómában olyan értékes volt, hogy két kübliért már rabszolgát vásároltak vele. A középkorban pedig a méz után a mazsola volt a második legfontosabb édesítőszer. Nem más, mint töppedt, aszalt szőlő. Különböző méretű, színű, sötétségű lehet, attól függően, hogy milyen szőlőfajtából készül, ennek megfelelően az íze is eltérhet, a visszafogottabbtól a pikáns savanykásig. Leggyakoribb fajtái az aranymazsola, a hagyományos mazsola és a leginkább ízgazdag, a török és arab konyhákban is gyakori korinthoszi mazsola (currants). Édességét a koncentrált cukortartalomnak köszönheti, ez egyben azt is jelenti, hogy C vitamintartalma sajnos elenyésző. A magyar konyhában inkább sütéshez használjuk, másutt azonban sós ételekben is sokszor előfordul – húsos egytálételekben, salátákban, kuszkuszban. A következő étel alapja jellegzetes katalán fogás, de Olaszországban sem ismeretlen (a mogyoró helyett fenyőmaggal készül). A friss spenót, a ropogós pirított mogyoró (vagy mandula) és a puha édes mazsola különlegesen finom együtt, omlós tészta töltelékeként, vagy akár magában, pl. sült csirke köreteként.

Friss spenóttal, mazsolával és pirított mogyoróval töltött omlós tészta

Hozzávalók (4-6 adag):

Omlós tészta:
15dkg liszt
csipet só
12dkg hideg vaj, kockázva
1/2dl jeges víz

Töltelék:
10dkg aranymazsola
10dkg hámozott törökmogyoró
3 evőkanál olívaolaj
1 csokor újhagyma, felkarikázva
60dgk friss spenót
só, bors

A tésztához a lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a hideg vajat. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, nem kell összeállnia teljesen, a vaj borsó nagyságú maradjon benne. Hozzáöntjük a jeges vizet, és annyira összedolgozzuk, hogy nagyjából összeálljon. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 200C fokra. A tésztát kinyújtjuk, és egy sütőpapírral bélelt, enyhén kivajazott, 24cm átmérőjű, cakkos szélű formába tesszük. Közepébe sütőpapírt, és nehezéknek száraz babot, vagy rizst szórunk. 20 percig sütjük, majd nehezék nélkül további 15 percig. Közben elkészítjük a tölteléket:

A mazsolára öntünk egy csésze forró vizet, lefedjük, és kb. 10 percig állni hagyjuk, hogy megszívja magát és megpuhuljon. Közben a mogyorót száraz serpenyőben aranyszínűre pirítjuk, majd durvára vágjuk. Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, hozzáadjuk az újhagymát. Közepes lángon üvegesre pároljuk. Közben előkészítjük a spenótot: váltott vízben alaposan átöblítjük, szárát eltávolítjuk. A megpuhult hagymához adjuk a lecsöpögtetett mazsolát és a pirított mogyorót, átforgatjuk. Rádobjuk a spenótot, és rövid ideig pároljuk, ép csak annyi ideig, hogy kissé megfonnyadjon, de ne essen össze teljesen. Sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint megszórhatjuk egy csipet chili pehellyel is. A tölteléket az omlós tésztára halmozzuk.