csütörtök, április 14, 2011

Csupa zöld rizs (arroz verde)

Már szinte meg is feledkeztem erről a receptről, pedig néhány hónapja, amikor főztem, alig vártam, hogy megoszthassam. A napokban megjelent Stahl magazinba készült, ahol többek között zöld színű ételek receptjét publikáltam. Ez a rizses étel a közép- és dél-amerikai féltekén arroz verde, azaz zöld rizs néven fut. Magában is nagyon finom, buggyantott tojással, párolt hallal, vagy grillcsirkével meg komplett fogás. Két dolgot szeretek benne a legjobban: egyrészt az élénk zöld színét, amelyet a főzés ellenére is megtart, másrészt az elkészítési módját: gyakorlatilag egy fűszerpürét kell készíteni, amelyet alaplével és tejjel öntünk fel, a rizs maga pedig ebben a folyadékban fő meg, az egészet magába szívja. Javaslom hétvégi ebédre!

Korianderes-spenótos rizs buggyantott tojással
Hozzávalók (4 adag)

5dkg spenót, megpucolva
egy csokor koriander zöld
egy csokor petrezselyem
fél zöld chili paprika, kimagozva, finomra aprítva
4dl leszűrt zöldség-, vagy húsleves
3,5dl tej
2 evőkanál olívaolaj
2,5dkg vaj
1 hagyma, finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
20dkg rizs (pl. basmati)
só, bors
4 tojás

Fűszerpürét készítünk a zöldfűszerekből: az alaposan átöblített, leszárazott spenótot, a koriander zöldet, a lecsipkedett petrezselyemzöldet és a finomra aprított chili paprikát robot-, vagy kisebb méretű aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk a leszűrt zöldséglevest (hidegen), és simára pürésítjük. Hozzákeverjük a tejet. Az olaj és vaj keverékén megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a rizst, és néhány másodpercig pirítjuk. Felöntjük a zöldfűszeres folyadékkal, sózzuk, borsozzuk. Alacsony lángon, fedő alatt, 20 percig főzzük. Amikor elkészült, 10 percig még pihentetjük a saját gőzében. Buggyantott, vagy ötperces lágy tojásokat főzünk, és a rizsre ültetünk egyet-egyet.

 

 

6 hozzászólás:

Blogger atira szerint...

Jól néz ki !

5:24 de.  
Anonymous Hangya szerint...

Ez jó, biztos kipróbálom, bár hamár zöld és április, inkább medve, mint fokhagyma.

10:01 de.  
Anonymous angéla szerint...

Nagyon finom volt, köszönöm! :)

9:41 du.  
Blogger Andrea szerint...

Elkészítettem a hétvégén, zseniális volt!!! Spenót mellé reteklevél, petrezselyem és zellerzöld ment. Imádtuk! Köszönöm szépen!

3:54 du.  
Blogger Filmek Nézése Ingyen szerint...

Nagyon király kaja, Köszi finom volt!

8:41 du.  
Anonymous Gyömbér szerint...

Egymás után kétszer kellett elkészítenem...mert nem tudtunk betelni vele :D

3:07 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal