Amikor végre elindultam, alig vártam, hogy elhagyjam a várost. Arra sem volt már energiám, hogy rendesen összerakjam a holmimat, ami épp eszembe jutott, esetlegesen behajigáltam a táskámba, semmiben nem volt sem logika, sem felkészülés. Ilyenkor szoktak olyan meglepetések érni, mint hogy például nyár/ősz/tél van. Nyáron is előfordult, hogy egy szál papucsban és pólóban érkeztem meg a szakadó esőben.
Azt hiszem, az év két leggyönyörűbb őszi napja volt, de az is lehet, hogy azért láttam olyan szépnek, mert hetek óta most először tudtam észrevenni. Száraz narancssárgában úszott minden, és a napfény annyira vakított, hogy amikor a kertből bementem a verandára, percekig kellett pislognom, hogy újra lássak. A fűtést azért be kellett kapcsolni, estére már hűvös lett. Csak ott vettem pontosabban szemügyre, hogy miket hoztam magammal a pesti hűtőből –maradékok, amelyek ilyen-olyan fotózásokból, munkákból maradtak. Előkerült többek között egy fél édeskömény, fél édesburgonya, néhány szárzeller, 10dkg rókagomba. (Aztán pár üveg jó bor, kis kecskesajt, kis vaj meg a nagy üveg panyolai szilvalekvár, amelyet a Blogkóstolón kaptam és amelyet ezúton is még egyszer köszönök!). Nem is nagyon gondolkoztam, hogy mi legyen a sorsuk, a leves annyira adta magát. Nem történt más, mint hogy összefőztem a zöldségeket, a végén tettem bele cérnametéltet és belereszeltem egy fél narancs héját (az azért feldobta). A pirított rókagombával és olívaolajjal tálaltam. Talán nem szentségtörés minestronénak nevezni, hiszen azt a hivatalos olasz terminológia is csak egy sűrű levesként definiálja, amelyben sok zöldség van és gyakran tésztát is főznek bele. Az esetlegessége ellenére kiváló lett, fel is jegyzem gyorsan, bár a pesti lakásban biztosan kevésbé fog ízleni. Letesztelem. Talán egy csipet sáfránnyal.
Őszi minestrone édesburgonyával és rókagombával
Hozzávalók (4 adag)
2 evőkanál olívaolaj
1 hagyma, finomra aprítva
fél édeskömény, felkockázva
2-3 szárzeller, felkarikázva
2 sárgarépa, felkarikázva
kb.25dkg édesburgonya (egy nagyobb fele), felkockázva
só, bors
6dkg cérnametélt
fél narancs reszelt héja
10dkg rókagomba
friss petrezselyem, finomra aprítva
Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott édesköményt, a felkarikázott szárzellert és a sárgarépát, néhány percig pirítjuk. Felöntjük 1,2l vízzel, sózzuk, borsozzuk. Kb. 10 percig főzzük, amíg a sárgarépa félig megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott édesburgonyát és további 5-7 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Tálalás előtt néhány perc alatt a levesbe főzzük a cérnametéltet (csak abban az esetben, ha egyszerre elfogy a leves. Ha nem, inkább külön vízben főzzük meg.) Belereszeljük egy fél narancs héját. Közvetlenül tálalás előtt szárazon felforrósítunk egy serpenyőt. hozzáadunk egy evőkanál olajat és a rókagombát, néhány percig pirítjuk. Összeforgatjuk a petrezselyemmel. Tálaláskor a sűrű levesre tesszük a pirított rókagombát, és meglocsoljuk olívaolajjal.
Címkék: leves