kedd, szeptember 14, 2010

Sült zöld paradicsom

A 90-es évek elején vetített, számos díjra jelölt amerikai film megtekintése után (Fried Green Tomatoes) biztosan többen kedvet kaptak a zöld paradicsomhoz. A Fannie Flagg novellája alapján készült filmben központi szerepet játszó, alabamai Whistle Shop Café-nak ugyanis a grillételek mellett ez az egyik specialitása. Mint ahogy az a déli államok konyhájában általában is gyakori szereplő. Az Egyesült Államok e vidékének gasztronómiája érdekes és színes múlttal bír, történelmével összhangban számos különböző kulináris behatás ötvöződik benne: egyrészről a rabszolga kereskedelem során idekerült afrikai származású lakosságé, másrészről a bennszülött indiánoké, harmadrészt a 17-18. században érkező francia, skót, ír és angol telepeseké. Az alapvető kukorica mellett jellemzőek az édesburgonya, a sütőtök, a bab, az okra, továbbá a kagyló- és rákfélék. Nem utolsósorban pedig a zsírban, illetve olajban sült, gyakran panírozott ételek. Rántott osztriga, rántott csirke, rántott zöld paradicsom.

A zöld, éretlen paradicsomot nem használjuk gyakran, pedig citrusos-gyümölcsös ízével számos formában kiváló. Készíthetünk belőle frissítő paradicsomlevest (mondjuk finomra kockázott kandírozott zellerszárral és baconnel a tetején), savanyúságot (az arab konyhában dívik), pikáns lekvárt (Christine Ferber francia dzsemguru fahéjjal, Segal Viktor séf csillagánizzsal fűszerezi) esetleg sültek mellé kínálható, üdítő, csípős salsát (hasonlóan a mexikói tomatillohoz, amely egyébként nem azonos a zöld paradicsommal.) Fontos, hogy a zöld paradicsom kemény, éretlen és valóban egyenletesen élénkzöld legyen. Piacokon néha felbukkan, aki pedig olyan szerencsés, hogy sajátja van, annak nem probléma valamelyest korábban leszüretelni.

Sült zöld paradicsom
Hozzávalók (4-6 adag)

4 nagyobb, éretlen, zöld paradicsom
só, őrölt bors
2 egész tojás
2 evőkanál tej
5dkg liszt
15dkg kukoricaradara
3dkg reszelt parmezán
tálaláshoz: zöldsaláta, olívaolaj balzsamecet

A paradicsomok közepét eltávolítjuk, majd kb.1cm vastag szeletekre vágjuk, egy-egy paradicsomot négy-öt karikára. Sózzuk, borsozzuk, és 10 percig állni hagyjuk egy rácson. Ez alatt kissé levet enged, így könnyebben lehet majd kisütni. Konyhai papírtörlővel teljesen megszárítgatjuk. Bepanírozzuk a szeleteket: villával felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet. Sózzuk, borsozzuk. A szeleteket először kevés lisztbe, majd tojásba, végül a reszelt parmezánnal összekevert kukoricadarába forgatjuk. Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, majd a szeleteket mindkét oldalukon 3-3 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlőn leitatjuk. Olívaolajjal és balzsamecettel összeforgatott zöldsalátával kínáljuk.

Címkék: ,


 

 

18 hozzászólás:

Blogger Gabojsza szerint...

Ez óriási ötlet!:-) Mostanig csak lekcvárt és gyümölcs-sajtot készítettem belőle, de ezt ki fogom próbálni:-)

3:54 de.  
Blogger duende szerint...

Elnézést hogy közbekotyogok, de savanyúságként való hasznosítása a magyar konyhában is régóta dívik. Mióta az eszemet tudom, anyukám mindig tett el, gyöngyhagymával vagy apró vöröshagymával párosítva, illetve csalamádéba használatos már régóta.
A piacokon mindig lehet kapni, legalábbis nálunk. Mert a paraszti konyha, a parasztember sosem dobott ki semmit - mindennel megvolt a hasznosítása, így a zöld paradicsomnak is.

5:42 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Bocs Chili, de nem novella hanem regény... A lényeg az, hogy a könyv végén megtalálhatók a regényben szereplő ételek receptjei, így a sült zöld paradicsomé is.

Raggi

8:37 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

És Whistle Stop (amit magyarra kismegállónak fordítottak)

Raggi

8:40 de.  
Anonymous goa szerint...

Ez jó ötlet, hétvégén ki is próbálom! Én tavaly chutneyt főztem belőle, az is kiváló volt.

9:18 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Mi a neve ennek a paradicsomfajtának, ami ilyen "hepehupás" ?
Vagy ez csak valami fejlődési rendellenesség ? :)
Ed

9:43 de.  
Blogger fakanal szerint...

Egyre jár az agyunk:)
http://fakanal.freeblog.hu/search/s%C3%BClt+z%C3%B6ld+paradicsom/

10:49 de.  
Blogger Anikó szerint...

Nálunk is rendszeresen savanyúságnak van eltéve, nagyon szeretjük.A regényből készült film csodálatos volt, egyik kedvencem.
A paradicsomleves ötleted baconnal tetszik.

3:21 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Aha, felénk is rendszeresen főszereplője volt a savanyúságnak amit mama tett el. Imádom, kösz a posztot!
sz2laci

7:54 de.  
Blogger ehran szerint...

Ed:
Azt gyanítom, hogy ökörszív paradicsom, azért ilyen - legalábbis ami nekem van a kertben, az így néz ki.

11:22 de.  
Blogger Bombadil Toma szerint...

szerintem ez inkább marmande fajta lesz:)

régota készülük, hogy kiprobálom ezt a kaját...:)

11:26 de.  
Blogger Á la carte szerint...

Koriandermaggal,rózsaborssal, piros paradicsommal és paprikával, hagymával összefőzve isteni finom. Pont ma raktam ki a blogra, amit múlt héten készítettem.

9:13 du.  
Blogger Samy szerint...

Szia! Láttam a filmet többször is, és mindig ki akartam próbálni :), ráadásul Apukámnál rengeteg a zöld paradicsom. Hamarosan sorra kerítem! Köszi! Üdv, Petra

4:23 du.  
Blogger xebeche szerint...

én is láttam a filmet, na az a vonatos jelenet bakker...:S

11:48 de.  
Anonymous aniko szerint...

A zöld paradicsom fogyasztása veszélyes, mert mérgező hatású szolanint tartalmaz, ami az érés során elbomlik.

1:04 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

http://noitestkultura.wordpress.com/2011/09/26/az-eretlen-zold-paradicsom-mergezo-lehet/

10:54 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

kicsit keson botorkaltam ide, de a whistle stop szerintem felteteles megallo.
a recept jo, a filmet azonnal megrendeltem

3:53 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Azért csak óvatosan, már fél kg mérgező is lehet!
http://noitestkultura.com/2011/09/26/az-eretlen-zold-paradicsom-mergezo-lehet/

6:40 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal