hétfő, augusztus 04, 2014

Tejben sült csirkecomb burgonyapürével


Fotó: Erdőháti Áron, styling: Milutinovits Panka /hello.garlic


Olaszországban –elsősorban az északi részeken, például Bolognaban is– nagy hagyománya van annak, hogy húst tejben sütnek/párolnak. Első hallásra nekünk kifejezetten furcsának tűnhet, de megéri félretenni a szkepticizmust, a végeredmény ugyanis lenyűgöző. Egyébként régi magyar receptgyűjteményekben is előfordul hasonló étel, legutóbb “növendékhús tejben párolva” címen bukkantam rá. A tejben található tejfehérjék a sülés kissé karamellizálódnak, a mártás összeolvad a húsból kisülő szafttal és a fűszerekkel. 


Ezt az elkészítési módot Jamie Oliver receptje tette világszerte népszerűvé, rengetegen próbálták ki, ő egész csirkét süt ilyen módon. Az olasz klasszikus változatban többnyire sertéshússal készül (Arrosto di Maiale al Latte). Az is nagyszerű benne, hogy a mártás ízesítését remekül lehet variálni, mivel a tej gyönyörűen átveszi a fűszerek ízét. Készülhet a klasszikus verzióhoz hasonlóan, zsályával, citromhéjjal, vagy sok különböző zöldfűszerrel (mint az én alábbi változatomban), de akár szárított vargányát is lehetne hozzáadni, sőt, gyömbért és chilit is.


(x) támogatott poszt„A Tolle az egészséges és fitt élet megőrzése érdekében garantálja a kiváló minőséget. Fogyasszunk minden nap legalább egy pohárral, ezzel is segítve egészségünk megőrzését! A Tolle FittKlub oldalán minden hónapban érdekes témákat, egészséges élettel kapcsolatos újdonságokat találhatunk.


A NOLTV-s sorozatomban kipróbáltam egy hasonló régi magyar receptet, amely sertéshússal készül, és amit kicsit megvariáltam, így a tej ízesítő anyaga vargánya és kapor lett. Szerintem világbajnok, jószívvel ajánlom!

 

 

1 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Elkészítettem, fantasztikusan finom lett. Köszönöm :)

8:33 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal