csütörtök, október 10, 2013

Elzászi hagymás lepény (tarte flambée)


Szalonna, bacon, hurka, kolbász, libamáj, füstölt húsok, rengeteg sertéshús, káposzta, nagyszerű borok, pompás sörök – az elzászi konyha nem kimondottan a légiességéről nevezetes, itt még a saláta is húsból van. A német-francia határon fekvő vidék konyháját jelentős mértékben meghatározza a német kulináris behatás. Leghíresebb ételük kétségkívül a Choucroute, a kolbászfélékkel, füstölt húsokkal és fehérborral főtt savanyúkáposztás egytálétel. Második emblematikus fogásuk az elzászi hagymás lepény, a Tarte flambée, amelyet a legenda szerint az alemann nyelvjárást beszélő elzásziak készítettek először. A heti rendszerességgel sütött kenyér tésztájából lecsíptek egy darabkát, ezzel ellenőrizték, hogy kellően forró-e a kemence. A tarte flambée, vagy Flammkuchen (Flammen = láng) elnevezés is a kemence hőjére utal. Nyilván innen származhat a magyar megfelelő, a langalló neve is. 


Hajszálvékony, pizzaszerű tészta, rajta tejföl, hagyma, szalonna, esetleg jófajta sajt, (érett, büdös Münster-rel a legjobb -ah, a Sarki Fűszeresnél milyen finom volt a Pozsonyi Piknik-en készített változat)), vagy gomba –a tetejére bármi kerülhet. Két titka van: az előmelegítet sütőlap és a hajszálvékonyra szeletelt hagyma. Az én változatom a hagyományostól eltérő tésztával készül, ugyanis így még pihentetni sem kell.

Elzászi hagymás lepény (Tarte flambée)
Hozzávalók (6 nagy szelethez)

Tészta:
20 dkg liszt
1 púpos kávéskanál só
1 evőkanál sütőpor
2 tojássárgája
3 evőkanál olívaolaj
1 - 1,2 dl langyos víz
Tetejére:
3 dl tejföl
2 nagy hagyma, vékonyra szeletelve
15 dkg főtt császárszalonna, vagy bacon


A sütőt előmelegítjük a legforróbb fokozatra, pl. 250C fokra, úgy, hogy már az előmelegítés alatt a sütőbe tesszük az üres sütőlapot, vagy tepsit (vagy pl. kerek pizzatepsit), amin a lepényt sütni fogjuk. A tésztához egy keverőtálba tesszük a lisztet, összekeverjük a sóval és a sütőporral. A közepében mélyedést formázunk, hozzáadjuk a két tojás sárgáját, az olívaolajat és a langyos vizet, először csak 1dl-et (ha szükséges, majd később többet). Elektromos kézi keverővel összekeverjük, amíg nagyjából összeáll. Ha túl száraznak, morzsalékosnak érezzük, tehetünk még hozzá langyos vizet. Kézzel alaposan átgyúrjuk, hogy fényes, homogén, elasztikus tésztát kapjunk. Előkészítjük a feltéteket: a tejfölt, a hagymát és a császárszalonnát. A hagymát minél vékonyabbra szeleteljük, a császárszalonnát felkockázzuk, vagy vékonyabb hasábokat szeletelünk belőle. A nyújtódeszkára leterítünk egy akkora téglalapra vágott sütőpapírt, amekkora a sütőlapunk (kb. 30x40 cm). A sütőpapírt megszórjuk liszttel, és ezen kinyújtjuk a tésztát, pont akkorára, amekkora a papír. Szép, vékonyra nyújtott téglalapot kapunk. Megkenjük a csomómentesre kikevert tejföllel –egészen a széléig-, megszórjuk a vékonyra szeletelt hagymával, végül a a császárszalonnával. A forró sütőből kivesszük a sütőlapot, és papírostul átemeljük rá a lepényt. 10-15 percig sütjük, amíg a tészta széle kissé megpirul, és a hagyma megpuhul. Langyosan, felszeletelve tálalkjuk. Ebből a mennyiségből 6 kiadós szelet lesz.

 

 

1 hozzászólás:

Blogger Éva szerint...

"Két titka van: az előmelegítet sütőlap és a hajszálvékonyra szeletelt hagyma. "
Majdnem, ettem már almás fahéjas ízesítésűt is. Azon egy pici hagyma sem volt. :) Nagyon finom volt az is.
Éva

9:42 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal