vasárnap, augusztus 15, 2010

Kifliburgonya

Ilyenkor, amikor néhány napra levonulok vidékre, hogy magam mögött hagyjam a felfokozott városi idegállapotot, ritmust váltok. A két óra, amíg levezetek, pont arra elegendő, hogy fejemből kiszellőztessem a felgyülemlett felesleget, és helyet csináljak a szabadgyököknek. Amikor leérek, kell még vagy egy óra, mire be tudom fogadni a csendet és nyugalmat. Másnap, mire felébredek, távolinak és szürreálisnak tűnik a város, annak minden valós, vagy mondvacsinált ügyével és problémájával. Tudom azonban, hogy pár nap múlva már hiányozni fog és jó lesz visszamenni.

Itt viszont addig kiveszek néhány nap szabadságot a saját életemből és megpróbálom a kavargó gondolatokat is a helyükre tenni. Rendkívül korán kelek, viszont későn fekszem le, napközben pedig teljesen elveszítem az időérzékemet, munka közben csak a folyamatosan érkező e-mailek emlékeztetnek rá, hogy nem lehet teljesen eltűnni. Itt írtam a könyvemet, az elsőtől az utolsó betűig. Ebben a percben is itt ülök, Nagyapám régi karosszékében a verandán, amely hűs menedék a száraz falusi forróság, vagy éppen a lezúduló haragos vihar elől. Előttem a laptop, egyel tovább a fel-fel libbenő függöny, mögötte a kert megnyugtató látványa, a néma csendben néha egy-egy áthaladó busz zaja.

Falun az ízlésem és az étkezési szokásaim is megváltoznak. Itt valahogy természetellenesnek érzem az egzotikumot és a finesse-t, egyáltalán nem vágyom kulináris izgalomra, jól esik kicsit kilépni az egyébként szeretett habok, fülek, zsük és karamellszálak világából. Egyszerű ételeket kívánok, amelyeket még ételnek is túlzás nevezni. Sűrű szilvalekváros kenyeret a reggeli kávé mellé, zöldséglevest, lecsót, paradicsomsalátát, krumplit magában. A bolt szombaton délelőtt 11h-kor bezár, utána kihal az összes utca. A boltban nincs vaj, csak margarin és minden egyes alkalommal mardos a bosszúság, amikor megfigyelem a kosarakban landoló mélyhűtött zöldségeket és nudlikat. A boltban kapható friss ananász, de nem kapható szép paradicsom, vagy friss zöldbab.

Egy közeli vidéki fesztiválon vettem szilvalekvárt, igazi juhgomolyát, és a fő attrakciót, ezt a csodálatos minőségű kifliburgonyát. Apró, göcsörtös, hámozása idegőrlő. Azt mondta a fiú, a nagybátyja termelte. Talán Kiskörén. Olyan mogyorós, intenzív az íze, hogy kár vele bármit is tenni, az állaga meg olyan tömör, hogy szinte villával sem lehet összetörni.
A burgonyát héjában megfőztem, meghámoztam. Meglocsoltam jó olívaolajjal. Giuseppe valamelyik olaját mindig hozom, akkor már nagy baj nem lehet. Kevés krémtúrót kikevertem sok petrezselyemmel, citromhéjjal és kevés lereszelt, kifacsart uborkával. Ezt a krumplira helyeztem. Először szépen a tetejéről kanalaztam hozzá, kulturáltan, aztán összekevertem, összeolvadt az olívaolajjal, és magától uborkás krumplisaláta keletkezett. Holnapra paradicsomos krumplit tervezek.

Címkék: ,


 

 

7 hozzászólás:

Blogger Rossamela szerint...

Klassz. Egyszerű, de azért van benne finesse. ;)

(Csak azt nem értem, miért gondoljuk, hogy Budapest fenn van, vidék meg lenn...)

8:09 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Nagyon elkapott ennek az írásnak a hangulata, még a könnyem is kicsordult a végére.

Esetleg maradt még a krumpliból? :-)

Helga

8:16 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Rossa, igazad van, nem is tudom:) talán, mert tényleg dél-kelet felé indulok. hú, tartozom neked valamire válasszal, csak elfelejtettem, mire:)

Helga, de édes vagy! igen, maradt, megpróbálom beosztani:)

9:16 du.  
Blogger Rossamela szerint...

:)) Kecskesajttortát kértem. Aztán megcsináltam a "sima" recepted szerint, muffinformában. Kekszalap nélkül.
Aztán mégegyszer. Párhuzamosan a financier-t. (Borhoz kísérleteztem túrós, mandulás, barackos desszerteket.) Az is isteni.
Aztán újra a sajttortát. Tetejére egy réteg a financier tésztájából, persze csak ha a sajttorta már félig megsült. Kifordítva a tömény mandulás cucc a tortácska alapja, tetejére sült sárgabarack.
Áááááááállat!
Köszönöm!!!

9:29 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

zöldbab, paradicsom akad az átlag magyar falusi kiskertben....ananász talán ritkábban.... ettől függetlenül szép, hangulatos írás...eszembe juttat rég elmúlt forró nyarakat és rég elmúlt, nagyon szeretett nagyszülőket...

5:54 du.  
Blogger nagypapi szerint...

Háát, azért a lecsót "nem étel"-nek nevezni bátor/botor dolog, komoly hitviták folynak az "igazi lecsó" komponenseiről, technológiájáról. Bizony, étel az a javából, és ha eddig nem ismerted, olvasd el Andor Csaba ide vonatkozó írását, de emlékezhetünk Simonffy András, vagy Cserna-Szabó idevágó értekezésiről.

http://mek.oszk.hu/02500/02524/02524.htm#2

7:33 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Nagypapinál a pont. Ezt én is szóvá akartam tenni. Ettől függetlenül nagyon hangulatos írás.

Virág

12:21 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal