kedd, április 24, 2007

High-Life-torta

Minden családban ott lapul valamelyik polcon a generációkon át öröklődő, megsárgult, foltos, szakadozott lapokból álló, többször összeragasztgatott, régi szakácskönyv. Benne nagymamáink kézírása, feljegyzései, az oldalak között egy-egy megbújó, dohos szagú kockás papír, rajta az ismerős sütemény leírása. A receptek mellé itt-ott rövid személyes kiegészítés vagy minősítés (nagyon finom). Az utolsó, üres oldalakon pár saját tipp, az enyémben gombóc és sajtos rúd. Néhány éve került hozzám - talán inkább eloroztam. Olyan rossz állapotban volt már, hogy szépen beköttettem, így még vándorolhat sok évtizeden át.

A miénk bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet összeállítása: "A jó házi konyha. Így kell főzni! A sütés-főzés tudományának új kódexe", amely először 1924-ben, a Singer és Wolfner Irodalmi Intézet Rt. gondozásában jelent meg. A példányom ötödik, átdolgozott kiadás, 1934-ben látott napvilágot. A magyar gasztronómiai irodalom bibliográfiáját böngészve olyan csodálatos, izgalmas világ tárul fel, hogy az ember megriad, nehogy egy új, költséges szenvedély kerítse hatalmába. Szeretem a régi szakácskönyvek címeit, fejezeteit (Uzsonna, leány-jour; Hideg büfé, lunch, kerti mulatság), és mindig is izgatták a fantáziámat az érdekes nevű receptek, amelyek a mi családunkban soha nem készültek. Pl. a Nemzetközi torta vagy a High-Life-torta.

Hogy utóbbi honnan kapta nevét, sajnos nem sikerült kiderítenem, nagy valószínűséggel nem a 20-as években elterjedt, azonos nevű ghánai zenei- és táncirányzatról. Talán inkább az akkori jómódú elit és annak cukrászai körül kellene keresgélni. Hogy eredetileg vajon hogy nézhetett ki ez a torta, sütötte-e valaha bárki is, rejtély. Nálunk soha, de ki tudja, valakinél talán a mai napig ez kerül az asztalra ünnepekkor vagy családi eseményeken. Íme a felélesztett változatom:

Hozzávalók (4-6 személyre)
4 tojásfehérje, szobahőmérsékleten
12 dkg porcukor
12 dkg darált dió
1 kk. vaníliakivonat
csipet só
A töltelékhez:
15 dkg darált dió
2 dl tejszín
10 dkg cukor
1 kk. őrölt fahéj
fél narancs reszelt héja

A sütőt előmelegítjük 180C-ra. A finomra darált diót összekeverjük a porcukorral, egyszer átszitáljuk. A tojásfehérjét elektromos habverővel kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot és egy csipet sót. Beleforgatjuk a diót. 15-20 perc alatt három, kb. 18 cm átmérőjű tortalapot sütünk (két menetben). Teljesen kihűtjük. A krémhez forráspontig melegítjük a tejszínt. Hozzákeverjük a diót, cukrot, reszelt narancshéjat és a fahéjat, sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, a tortalapok közé kenjük. Előző nap érdemes elkészíteni. A süteményt bevonhatjuk olvasztott keserű csokoládéval, vagy tálalhatunk mellé külön csokoládémártást. Esetleg csak szórjuk meg porcukorral. (Nagyon finom).
(Magyar Narancs múlt heti számában)

Címkék: , ,


 

 

15 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Ezt a tortát már most,első ránézésre tudom, hogy nagyon szeretni fogom!Éljenek a békebeli családi receptek!
Marmalade

11:01 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

nagyon jól néz ki, imádom a diót, és még szülinapom is lesz a hétvégén, szóval lenne pár kérdésem :)
1. amíg az első menet sül, addig mit csinálsz a maradék tésztával, hogy ne essen össze?
2. formában sütöd a lapokat?

9:49 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

ez olyan eszterházy torta variáció nem? én biztos kipróbálom!

10:08 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Végre valami ééédes :)

1:00 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

kedves chili,

nekem meg az lenne a kérdésem, hogy a négy tojássárgáját nem lehet e valamilyen formában hasznosítani, mármint a tortán belül. például a krémbe tenni, akár nyersen, mint ahogyan a tiramisu krémjébe tesszük, vagy valamilyen más módon. Egyébként én is azt tervezem, hogy holnap megsütöm a szombati összejövetelre.
Egyébként ugyanez nekem is eszembe jutott, hogy a maradék tésztával vajon mi történik 15-20 percig+amíg kihűl a tortaforma.

Előre is köszönöm a választ: Zsófi

4:12 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

bocsánat, hogy csak most válaszolok. szóval, 1.nekem két lap fért a tepsire, a harmadik tésztáját addig hűtőbe tettem.
2. Igen, formában, esetleg lehet úgy is, hogy karikát rajzol az ember a sütőpapírra,de lehet, úgy szétcsúszik.
Zsófi, a sárgát inkább másra (vaníliaöntet, fagyi), a töltelék elég dús így is. olyan, mint a Gundel palacsinta tölteléke

8:34 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Zsófi, neked nem szokott inkább a fehérje összegyűlni?

10:20 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Hja, ilyen kérdést, hogy megmarad a sárgája :-O ki a fagyasztóból a fehérjét, és kész az egész tojás :)

Szerintem több tepsin egyszerre megsüthető minden lap, ha van alufólia és/vagy tortakarika és/vagy tortaforma.

10:09 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Megcsinaltam ezt a tortat, de mikor mar bent illatoztak a tortalapok, derult ki, hogy alulmereteztem a dio-keszletemet, igy kenytelen voltam a toltelekbe dio helyett buzadarat tenni (a tobbi maradt+kis tej). Igy is isteni lett, de legkozelebb(ezt a verziot) kevesebb cukorral csinalnam. Koszi a receptet! reka

7:52 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

A régi szakácskönyvekről rögtön emlékeim közé kúszott, hogy Anyuka mennyit mérgelődött (persze nevetgélt is egy kicsit a dolgon, ugyanis a mostoha anyósától (kisanya néven ismertük,aki fiatalon házvezetőnő volt Pesten egy gazdag családnál)örökölt egy kézírásos szakáskönyvet, - inkább receptgyűjteménynek mondanám-, ami rendesen elkezdődött "végy....stb, rendesen folytatódott, mit tegyél.." , majd egyszercsak ez a bejegyzés: "a többit már tudom."
Hát nem az utókornak szánta a jegyzeteit, az biztos!

6:28 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Na, ezt még a Narancsban kinéztem magamnak, most jól meg is csinálom!
Az én nagymamám sajátkezűleg írt receptkönyvéből a kedvenc tortám nagyon hasonló, csak azt gőz fölött főzött "mokka" (nem kávé!:-)) krémmel kell tölteni.
A hozzávalók a gyűjteményben minimum 8-10 tojással kezdődnek. Lehetőleg csak a sárgájával, vagy csak a fehérjével:-)
LepkePillangó
A címkék közül a kedvencem amikor azt írta a recept mellé, hogy "Príma!". Ha lenne otthon széfünk, akkor anyukám biztos ott tartaná a füzetet. Bár egyszer, karácsonyra saját kezével kimásolta egy helyes könyvecskébe. Még a "Príma!" is belekerült!

11:48 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

egyben nem lehet sütni a tésztát és utána három részre szeletelni? Csak azért, mert nekem egyetlen tortaformám van és egy minimál villanysütőm...

milyen díszítést ajánlanál a tetejére? ami ízhatásban megy a diós sütihez.

köszi előre is...

3:02 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

nem szóltam, úgy látom a tojásfehérje miatt ez egy könnyű tészta lesz, ezért nyilván nem lehet egyben sütni...

9:36 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Nem tudom, hogy a recept megjelenését követően ennyi idő után szabad-e még visszatérnem néhány javaslattal.

Ugyanezt az összeállítású tésztát kis reszelt citrom- vagy narancshéjjal ízesítve sütőpapírra kenve egyben szoktam megsütni, majd, ha kihült 3 szeletbe vágni.

A lapokat a következő krémmel állítom össze:
4 tojás sárgája + 10 dkg cukor + 1 adag erős kávé(én instant kávéból készítem kevés vizzel) ezt gőz fölött a habverővel sürüsödésig keverem. Ha kihült 10 dkg habosított vaj/margarin kerül bele további keveréssel.

A tetejére is krém kerül, amit nég karamellizált diódarabokkal szórok meg.

Talán elnyeri tetszéseteket

1:32 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia,
hát anyósom (cukrász gyakorlattal) megcsinálta tegnap a tortát- hát elég lapos lett az egész, kicsit se úgy néz ki mint a képen :( De az íze az finom lett...

8:55 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal