szerda, augusztus 10, 2016

Klasszikus rizskoch vaníliás sült sárgabarackkal


Igazi családi, házias étel, bizonyára mindenkinek megvan a bevált, tuti elkészítési mód. Hátha akadnak azonban kezdők, újgenerációsok, vagy akik nem találják azt a bizonyos kockás füzetet. Nekik adom most át Nagymamám tökéletes rizskoch receptjét. Megszámlálhatatlan alkalommal készítettem vele, olyannyira, hogy írásos nyoma sosem maradt. Első nekifutásra mégsem stimmeltek a fejben tartott arányok (túl sok és túl jó rizzsel álltam neki), a második kör azonban beváltotta az emlékek által őrzött reményeket. A sült sárgabarack a lekvár upgrade-olt helyettesítője, önmagában is megér egy misét, fagylaltokon, fehércsokoládémousse, túróhab, müzli, stb. mellé pompás. A békebeli rizskochot is új dimenzióba repíti.


Klasszikus rizskoch vaníliás sült sárgabarackkal
Hozzávalók (8 adag)

Rizskoch:
30 dkg kerekszemű rizs
1 liter tej
2 dl víz
1 kávéskanál só
1 vaníliarúd
15+5 dkg cukor
5 dkg (3+2dkg) vaj
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
6 tojás, szobahőmérsékleten

Vaníliás sült sárgabarack:
8 szem érett, de nem túl puha sárgabarack
1,5 dl víz
5 dkg nádcukor, vagy nyírfacukor
fél vaníliarúd
3 evőkanál citromlé

A sült sárgabarackot készítjük el először, ez ugyanis hűtőben akár 3-4 napig is eláll. A sütőt előmelegítjük 170C fokra. A sárgabarackokat (héjastul) elfelezzük, kimagozzuk. A cukrot és a vizet kis lábasban összeforraljuk, hozzáadjuk a vanília kikapart magját és a citromlevet. Néhány percig erős lángon főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Egy hőálló tálba öntjük a szirupot, a sárgabarackokat vágott felükkel lefelé belehelyezzük. 10 percig sütjük. A barackokat megfordítjuk, meglocsoljuk a sziruppal és így is 10 percet sütjük. (Figyeljünk a sütési időre, a barack puhuljon meg, de tartsa meg formáját, ez az érettségi fokától is függ).


A rizskoch-hoz a rizst alaposan átöblítjük. Egy lábasban feltesszük főni egy liter tejjel és 2 dl vízzel.   Egy kávéskanál sót adunk hozzá, és a vaníliarúd kikapart magjait és a rudat. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett teljesen puhára, tejberizs állagúra főzzük, ez kb. 25 perc lesz. Nem szükséges folyamatosan kevergetni, de érdemes mellette lenni, figyelni rá, és rendszeresen megkavarni, mert a tej könnyen kifut, és/vagy leég. A kész tejberizsbe keverünk 15 dkg cukrot, és 3 dkg vajat, a citrom reszelt héját és a mazsolát. A vaníliarudat eltávolítjuk. A masszát szobahőmérsékletűre hűtjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a kissé lehűtött tejberizsbe keverjük. A fehérjéket egy nagy keverőtálban elektromos habverő segítségével kemény habbá verjük. Amikor közepesen lágy a hab, hozzáadjuk az 5 dkg cukrot, úgy verjük fel teljesen keményre, fényesre. A hab egyharmadát gyors, határozott mozdulatokkal a tejberizsbe keverjük, fellazítjuk vele. A többi habot már óvatosan forgatjuk bele, hogy ne törjön. Egy 24x32 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, kivajazzuk (a maradék 2 dkg vajjal), és beleöntjük a rizses-habos keveréket. 190C fokos, előmelegített sütőben, 45 percig, tűpróbáig sütjük. Langyosan, a sült barackkal tálaljuk.

 

 

1 hozzászólás:

Blogger Ágikobold szerint...

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

7:42 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal