szerda, május 18, 2016

Szójaszószos, spárgás csirke jázminrizzsel


A Gourmet színpadán lépett fel néhány napja Ching He Huang, a Food Network londoni sztársséfje, akit bevallom, nem ismertem, pedig számos tévéműsora megy világszerte és több szakácskönyvet is jegyez. Remek, profi, szórakoztató főzőshow-t tartott, az általa bemutatott étel pedig zseniális volt: wok-os hasaalja szójaszószos, chiliolajos, szezámolajos szószban, amihez háromféle különböző fermentált szójababpasztát is használt (mindent Budapesten szerzett be). 


Imádtam az ízeket, és alig várom, hogy elkészítsem majd. Pünkösd hétfőn sem császárhús, sem fermentált szójababpaszta nem volt otthon, akadt viszont csirkemell, a szombati piacról szép zöldspárga és alapfűszerek. Ezekből született ez az étel, ami simán egy gyors hétköznapi vacsorára is bedobható. Gyakorlatilag egy eredeti Kung Pao mogyorós csirkéről van szó, mogyoró nélkül, helyette spárgával (mogyoró is simán mehet bele, az nem volt otthon.) Kedvenc Lehel-es zöldségesemnél, Csabánál, pedig mostanság vízitorma is kapható, azt dobtam a tetejére, csodásan passzol a szójás- sós-csípős-édes ízekhez.

Szójaszószos, spárgás csirke jázminrizzsel
Hozzávalók (2-4 adag)

70dkg csirkemellfilé, felkockázva
2 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál rizsbor (vagy száraz sherry)
2 evőkanál chiliolaj
1 púpos teáskanál szecsuani bors
5cm friss gyömbér, meghámozva, finomra aprítva
1 evőkanál barna cukor
3 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál kínai fekete ecet (vagy balzsamecet)
50 dkg zöldspárga, megpucolva, kb. 5cm-es darabokra vágva
Tetejére: egy-egy marék vízitorma

A csirkét falatnyi darabokra kockázzuk. A mellfilé helyett készíthetjük kifilézett combból is, úgy még szaftosabb lesz. A húst megszórjuk az étkezési keményítővel és a rizsborral, majd összekeverjük, hogy egyenletesen befedje. Lefedjük frissentartó fóliával, és fél órára hűtőbe tesszük. A húst ebben a fázisban nem szükséges sózni. Egy wokot, vagy serpenyőt zsiradék nélkül füstölésig felforrósítunk, majd hozzáadjuk a chiliolajat. (Ha nincs chiliolajunk, akkor hideg napraforgóolajba teszünk 2-3 szárított chilipaprikát, felhevítjük, néhány percig pirítjuk, majd a paprikát szűrőkanállal eltávolítjuk). A forró chiliolajba tesszük a csirkét, és a szecsuani borsot és erős lángon, dobva-rázva néhány perc alatt megpirítjuk. Ne zsúfoljuk túl a serpenyőt, ha kisebb edényünk van, inkább két adagban pirítsuk a csirkét. Amikor a csirke elkészült (kifehéredett, és nagyjából átsült), hozzáadjuk a finomra aprított gyömbért, és a zöldspárgát, lefedjük, és kb. 5 percig főzzük, amíg a spárga kissé átgőzölődik, de még ropogós marad. Ekkor hozzáadjuk a nádcukrot, a szójaszószt és az ecetet. Ezzel is néhány percig pirítjuk, amíg hozzávalók szirupos bevonatot képeznek a húson. Tálaláskor kevés sót szórunk rá, és ha van, szecsuani borsot. Natúr jázminrizs illik hozzá.



 

 

1 hozzászólás:

Blogger Unknown szerint...

wow......its too delicious.. i can not wait for more read from you... I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back someday. I want to encourage continue your great writing,keep posting such kind of blogs..Kochi taxi cabs offers superb trip by enjoyable all the transportation requests of the travelers. The best taxi service is always efficient in its services, which makes the number one taxi service in kochi. Its service is extended all over Kerala. It has a strong network of vehicles given that a whole comfort rides at reasonable cost.

7:50 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal