hétfő, május 16, 2016

Sült, epres rebarbarakompót


Szupermarketekben, piacokon gyakrabban látni ilyenkor, szezonjában, sokan azonban csak méregetik, kevesen csapnak le rá. Az árusok nem igazán szeretik, körülményes a termesztése és sok helyet foglal, mind a földön, mind a standon. Pedig nagyon változatosan használható, akár sós, akár édes ételekhez. Sertéssülthöz, tarjához például remekül passzol, de talán az alább ajánlott formájában – sütőben sütve, eperrel érdemes vele elsőre kísérletezni. Az illata. Az a legmeggyőzőbb. Az édes eperszirup, a rebarbara fanyar leve, a a vanília és a narancs ízei összeolvadnak, a végeredmény bódító. 

Típusától függően színe a sötét rózsaszínűtől a zöldig terjedhet, nálunk inkább a zöld terem. Csalókák a nemzetközi kulináris magazinok fotói, a nálunk gyakoribb zöld változattal csak akkor lesz élénk piros-rózsaszínű a vele készített étel, ha eperrel párosítjuk, így átveszi annak színét. Éppen ezért kerül az alábbi kompótba is. Például a következő dolgokon pazar: sűrű, mézes görög joghurt, reggeli zabkása, tejberizs, vagy tejbegríz, vaníliafagyi, mascarpone, cheesecake.

Házi vaníliapuding sült, epres rebarbarakompóttal
Hozzávalók (4-6 adag)

Sült rebarbarbarakompót:
50 dkg rebarbara
25 dkg eper
10 dkg nádcukor
2 evőkanál méz
½ vaníliarúd
½ narancs leve és reszelt héja

Vaníliapuding:
6 dl tej
6 tojás sárgája
6 dkg cukor
½ vaníliarúd
csipet só
2 evőkanál étkezési keményítő


A kompóthoz előmelegítjük a sütőt 200C fokra. A rebarbarát alaposan megmossuk, két végét levágjuk. Kb. 3-4 cm-es darabokra szeleteljük. Meghámozni nem szükséges, így ugyanis könnyebben tartja meg a formáját, nem esik szét olyan könnyen. A rebarbarát egy mélyebb tepsibe, vagy hőálló tálba szórjuk. Az epret lecsumázzuk, és a nagyobb szemeket hosszában negyedébe, a kisebb szemeket félbevágjuk. A rebarbarához adjuk. Rászórjuk a nádcukrot, hozzáadjuk a mézet, a fél narancs reszelt héját és levét fél vanília kikapart magját (vagy egy mokkáskanál vaníliakivonatot). Összekeverjük. Betesszük a sütőbe, és 20 percig sütjük. A pontos sütési idő a gyümölcs fajtájától, és érettségi fokától is függ, érdemes 15 perc után ránézni. Teljesen lehűtjük. A hűtőben néhány napig eláll. A vaníliapudinghoz a tejet forráspontig melegítjük. Közben a tojássárgáját elektromos kézi keverővel habosra keverjük a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival és a keményítővel. Lassan hozzáöntjük a forró tejet, majd az egészet visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett puding állagúra sűrítjük. Poharakba, vagy tálkákba öntjük, a krém közvetlen felületére frissentartó fóliát helyezünk (így nem bőrösödik be). Hűtőben néhány óra alatt kidermesztjük, majd a kompóttal és durvára vágott pisztáciával (vagy más maggal) tálaljuk.