hétfő, július 04, 2016

Sütés nélküli sajttorta csatos üvegben


A Nők Lapja mostani számában amerikai ihletésű recepteket találtok tőlem: hamburger tépett sertéshússal, nyári lazacleves csöves kukoricával, ragacsos, csípős csirkeszárny, többek között. Az amerikai desszertek, sütemények közül teljesen egyértelműen a sajttorta, azaz cheesecake a top favorit, azzal egészen egyszerűen soha nem lehet melléfogni. 

A klasszikus New York cheesecake receptem még a blog őskorából, 2005-ből származik, a legelső receptek között volt, rengetegen készítitek, és soha nem vall kudarcot. Azt a receptet nagyon sokáig tökéletesítettem, hogy az arányok, a krémesség, minden a legmegfelelőbb legyen, és nem is kell rajta máig semmit változtatni, még tizenegy év elteltével sem. Sok rendezvényre is vittem már, és az a tapasztalatom, hogy készíthet az ember bármilyen kifinomult, különleges, nagyszerű desszertet, a sajttorta mindent letarol, és mindig utolsó morzsáig elfogy.


Ez a csatos üveges változat egy leegyszerűsített verzió, szuperegyszerűen és villámgyorsan elkészül, mutatós, vendégségre nagyon alkalmas. Nem kérdés, hogy a tetejére ebben a hónapban bogyós gyümölcsök kerülnek.

Sütés nélküli sajttorta csatos üvegben
Hozzávalók (6 darab 1,5dl-es csatos üveghez)

7,5 dkg teljes kiőrlésű keksz
3,5 dkg vaj, olvasztva
késhegynyi só
25 dkg natúr krémsajt, szobahőmérsékleten
15 dkg mascarpone, szobahőmérsékleten
2 evőkanál tejszín
fél rúd vanília kikapart magja
fél citrom reszelt héja 
10 dkg fehércsokoládé
Tetejére: áfonya, málna, vagy más szezonális gyümölcs

A “sajttorta” aljához a kekszet aprítógépben (vagy zacskóban, nyújtófa segítségével) morzsává őröljük. Összekeverjük az olvasztott vajjal és a sóval. Elosztjuk az üvegek aljában, kézzel, vagy kanáll hátával szorosan belenyomkodjuk. A krémhez összekeverjük a krémsajtot, mascarponét, tejszínt, vaníliát, citromhéjat. A fehércsokoládét darabokra törjük, és vízgőz fölött (vagy mikróban) kíméletesen megolvasztjuk. Hozzáadjuk a krémhez. Elosztjuk az üvegekben – ez habzsákból, vagy kancsóból a legegyszerűbb, és legszabályosabb, de kanállal is lehet. Néhány órára a hűtőbe tesszük dermedni, tálaláskor a tetejét szezonális gyümölcsökkel díszítjük.