szombat, augusztus 06, 2016

Joghurtos, diós sült cukkini saláta


Mi legyen a temérdek cukkinivel? Minden nyáron rendszeresen felmerülő dilemma, főleg azoknál, akik maguk termelik, a kertekben nő ugyanis, mint az őrült. Talán a leguniverzálisabb zöldség, mindig kapható, mindenre jó. Valódi szezonja persze ilyenkor nyáron van, ilyenkor a legzsengébb és legfinomabb. Aki saját kertben termeszti, tudja, hogy különösebb odafigyelés nélkül terem. A szokásos nyári kérdés tehát ebben az időszakban különösen aktuális: mi történjen vele? Ha apró, édes, gyenge bébicukkinihez jutunk, azt egyszerűen csak grillezzük meg, jobb dolog nem történhet vele (maximum a rálocsolt tahini öntet). Az így készül:


Grillezett cukkini tahinivel
A sütőt előmelegítjük grillfokozatra. Egy nagy tepsit leterítünk sütőpapírral, és kenőtoll segítségével vékonyan megkenünk olívaolajjal. A cukkinit 1,5 cm vastag karikákra vágjuk, és a tepsire helyezzük. Minden karika tetejét vékonyan megkenünk olívaoolajjal, majd sót és borsot szórunk rá. Kb. 8-10 percig sütjük a grillben, amíg a felülete megpirul, de még van tartása. Az öntethez simára keverünk 1 dl tahinit, 1 dl vízzel és 1 dl citromlével, valamint sóval és kevés reszelt fokhagymával. A grillezett cukkinire locsoljuk.


Kedvencem viszont az alább leírt, joghurtos, diós sült cukkini saláta, amit Ottolenghi Jerusalem c. könyve alapján készítettem nagyjából. 

Joghurtos, diós sült cukkini saláta (a nyitóképen)
Hozzávalók (4 adag)

1 kg cukkini
80 dkg paradicsom
1 fej fokhagyma
só, bors
2 evőkanál olívaolaj
3,5 dl görög joghurt
1 citrom reszelt héja és leve
1 teáskanál harissa, vagy más chilipaszta
1 evőkanál méz
10 dkg durvára vágott dió
1 csokor petrezselyem, és koriander, finomra aprítva
Tetejére: chilipehely, finomra kockázott, sóban eltett citrom, hagymamag


A sütőt előmelegítjük 220C fokra. Egy tepsibe teszünk 1 kg vastagabb karikákra szeletelt cukkinit,80 dkg félbevágott paradicsomot, és egy fej, gerezdekre szedett (de nem meghámozott) fokhagymát. A zöldségeket sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk kb. 2 evőkanál olívaolajjal. Kb. 35 percig sütjük, amíg teljesen megpuhul a cukkini és a paradicsom. A paradicsomokat és a fokhagymákat kibújtatjuk a héjukból (a sütés után könnyen megy), majd a megsült zöldségeket egy nagy szűrőbe tesszük át, és lecsepegtegtük belőlük a kisült folyadékot. Egy keverőtálban simára keverünk 3,5 dl sűrű görög joghurtot 1 citrom reszelt héjával és levével, sóval, csípős paprikakrémmel (pl.harissával) és egy evőkanál mézzel vagy datolyasziruppal. A sült zöldségeket durván összevágjuk (nem pürésítjük!), hozzáadunk 10 dkg durvára vágott diót, egy csokor finomra aprított petrezselymet, és összeforgatjuk a joghurttal. Néhány órára behűtjük. Olívaolajjal megcsepegtetve, chilipehellyel (esetleg finomra kockázott sóban eltett citrommal, hagymamaggal, friss korianderrel) megszórva tálalunk.

 

 

1 hozzászólás:

Anonymous edina szerint...

Kedves Zsófi, jól hangzott a recept, köszönet érte, bár cukkini helyett patisszon volt itthon, és keresgéltem mit is csinálhatnék vele. azzal is nagyon finom lett (csak kevesebb joghurttal). nemrég pedig egy variáció sikerült ebből, patisszon, padlizsán, paprika, fokhagyma, sülve, koriander helyett pedig zellerzöld, isteni finom lett :) persze ez már teljesen más, de jó ihletője lett a recept sültzöldséges kenceficéknek.

8:13 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal