péntek, szeptember 30, 2011

Padlizsános kebab

Adana kepab, Urfa kebap (a kettő között mindössze a fém nyárs szélessége és a csípős paprika aránya a különbség), Alinazik kebap (serpenyőben sült húsgolyók, padlizsánpürével), Beykoz kebap (vékony padlizsánszeletbe csomagolva, bárány agyvelővel), Bostan kebap (padlizsánba töltve), a török kebabok sorával köteteket lehetne megtölteni. Akár csak a padlizsánnal készülőkkel is. Az egyik legfinomabbat, a hagyományos patlican kebabi-t” az isztambuli nyüzsgő kebab-házban, a Hamdiban készítik. A Hamdiban azt is megtanították, hogy kell fogyasztani a padlizsános kebabot: nem ám, csak úgy durr bele, ahogy van! Komótos ritualé jár hozzá: az ember fog egy (lehetőség szerint átmelegített) dürümöt, vagy tortillát. Mind a fűszeres húspogácsát mind a padlizsánhúst késsel egészen apróra darabolja, majd ezt a vékony lepény közepébe halmozza. Aztán kerül rá némi grillezett paprika, paradicsom és hagyma, majd összehajtjuk, batyuba csomagoljuk, és kézzel esszük. Mellé egy pohár joghurtital (ayran), netán egy kupica vízzel hígított, elhomályosodó raki illik.

A receptben darált marhahúst ajánlok, mivel azt a legkönnyebb beszerezni, de ha hozzájutunk bárány-, vagy borjúhúshoz, abból, vagy azok keverékéből természetesen még finomabb. Az ételhez érdemes lehetőség szerint inkább hosszúkás, vékony formájú padlizsánokat választani, abból könnyebben tudjuk összeállítani.

Padlizsános kebab

Hozzávalók (4 adag)

50dkg darált marhahús

3 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 teáskanál őrölt római kömény

½ kávéskanál őrölt fahéj

só, bors

2 közepes méretű, hosszúkás padlizsán (kb. 70dkg)

olívaolaj

Tálaláshoz: grillezett hegyes paprika, paradicsom, hagyma

Pita, vagy dürüm (török vékony lepény)

A sütőt előmelegítjük 190C fokra.

Elkészítjük a darált húsos pogácsákat: összekeverjük a húst a reszelt fokhagymával, a római köménnyel és a fahéjjal, sózzuk, borsozzuk. Kb. 4cm vastag pogácsákat formázunk, az átmérőjük egyezzen meg a padlizsánéval. Előkészítjük a padlizsánt: hosszában meghámozzuk, úgy, hogy minden második csíkot rajta hagyunk, ezt a műveletet “U” formájú zöldséghámozóval a legkönnyebb kivitelezni. Kb. 5cm-es karikákra szeleteljük, sózzuk. Egy közepes tepsit, amelyben kényelmesen elfér hosszában a padlizsán, kibélelünk alufóliával, vagy sütőpapírral. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Összeállítjuk a padlizsános kebabokat: úgy a legegyszerűbb, ha nyársra húzzuk (a hurkapálcát, vagy bambusznyársat tanácsos előtte hideg vízbe egy órára beáztatni, hogy ne égjen meg a forró sütőben). Felváltva padlizsánkarikát és húspogácsát húzunk a nyársra, jó szorosan, teljesen tapadjon össze. Ha nincs kéznél nyárs, akkor csak szorosan, felváltva egymás után tesszük a padlizsánt és a húst. Tepsibe tesszük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd kb. 35-40 percig sütjük, amíg a padlizsán megpuhul.


Vagy itt a kedvenc padlizsános ételem, a török padlizsános, lencsés ragu videóreceptben (a "zebracsíkos" hámozást is bemutatom benne)

Címkék: , ,


 

 

3 hozzászólás:

Anonymous judit szerint...

Kedves Zsófi!
El szeretném készíteni hétvégén a Muallét, de nekem kevésnek tűnik a recept végén feltüntetett 10 dkg lencse. Nem elírás véletlenül? Előre is köszönöm!

6:06 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

nem elírás, a 10dkg elég a 4 adagra! tudom, kevésnek tűnik, de ott van még a padlizsán, meg a hagymás keverék, meg a lencse megdagad, szóval elég. Nem tudom, a videót nézted, vagy itt a blogon a receptet, ami itt van leírva, az nagyon pontos, az utóbbi három hétben háromszor főztem:)

6:41 du.  
Anonymous judit szerint...

köszönöm! most megnyugodtam! :)

9:32 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal