hétfő, augusztus 29, 2011

Kukorica, mese

Még néhány nap türelmet kérek szépen, aztán jönnek az új receptek, ígérem (valamint a magyarázat is).

Addig is egy régebbi, archívumból előtúrt, aktuális recept, és egy mese:

A gyömbéres-szójás pirított csemegekukorica igazi, 10 percen belül elkészülő vacsora, kukorica meg aztán van most elég, persze, kell egy-két kört járni, és mustrálni mindig, mire az ember megtalálja a szép, telt, fényes szemű csöveket. Ha laktatóbbra kell venni, illatos gőzölt rizs illene alá. Jó kis gyors étel, persze, mi nem az, amiben szójaszósz, fokhagyma, barnacukor, szezámolaj sül össze.

Most érkezett el a néhány hete beharangozott közösségi mese rám eső fejezete.

A súlyos beteg gyerekek élményterápiás táboroztatásával foglalkozó Bátor Tábor Alapítvány 10. éves jubileumának alkalmából indított kezdeményezés, a világ első, közösségi-média alapú meséje, a Bátor Könyv. A cselekmény fonalát D. Tóth Kriszta, a történet szerkesztő-írója indította el, és minden héten más személy ír hozzá új fejezetet (mégpedig az olvasók on-line szavazatai alapján), jövő héten Kepes András. Én ezt a fejezetet írtam, fogadjátok szeretettel. Érdemes végigolvasni az egész mesét!

Gyömbéres-szójás pirított csemegekukorica

Hozzávalók (2 adag)

2-3 szép, jó minőségű csöves csemegekukorica

egy csokor újhagyma

2-3 szárzeller

kb. 2 cm-es friss gyömbér

2 gerezd fokhagyma

fél chilipaprika

kupica Shao Sing rizsbor (vagy helyette száraz sherry, esetleg vermut)

3-4 ek világos szójaszósz

1tk barnacukor

1-2 ek szezámolaj

olaj


A serpenyőben felhevítjük az olajat, majd közepes lángon megpirítjuk rajta a finomra aprított friss gyömbért, fokhagymát, kimagozott chilipaprikát, a felkarikázott újhagymát és a szárzellert. Felöntjük az alkohollal, hagyjuk elpárologni. A kukoricáról éles késsel lefejtjük a szemeket, a serpenyőbe tesszük. Erős lángon, néhány percig átforgatjuk. Közben összekeverjük a szójaszószt és a barnacukrot, ráöntjük a kukoricára. Pár percig még sütjük, hogy kissé rákaramellizáljon. Végül átforgatjuk a szezámolajjal. Újhagyma zöldjével (és friss korianderrel) megszórva tálaljuk.


 

 

1 hozzászólás:

Blogger Nóri szerint...

Nagyon aranyos mese. Ecseték viszontlátós párbeszéde kicsit a Wall.e-s rajzfilmre emlékeztet. Ha nem láttad, ajánlom, a fölnőtteknek is kell mesét nézni.

11:51 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal