Kucsmagomba

Nem is bocsátkozom különösebben hosszas ismertetésbe, magam részéről mindent végigolvastam, remek magyar gombász blogjaink vannak, érdemes őket olvasni. Zsuzsánál jobbnál jobb recepteket találtam és a gombászok gyűjtőblogján is lehet mazsolázni, azt hiszem, amit a kucsmagombáról magyarul meg lehet találni, az ezeken minden megtalálható.
A kucsmagomba kiválóan harmonizál azokkal az alapanyagokkal, amelyeknek azonos időpontban van a szezonja, így pl. a turbolyával (részletes leírások itt, vagy itt), vagy medvehagymával. Az egyes gombák íze között valóban van eltérés, az ízletes még intenzívebb, húsosabb, konkrétan sonka ízű. Nagyon nem kell velük semmit tenni, csak vajon, esetleg kevés hagymával átforgatni, és pici tejszín is még jobban kihozza az ízeit.
Ezek készültek:
Linguine kucsmagombával és turbolyával (kucsmagomba vajon, tejszínnel átforgatva, tésztával összekeverve, turbolya és petrezselyem rajta)
Polenta medvehagymával és kucsmagombával (a medvehagymát csak megfonnyasztottam, mint egy spenótot, kevés tejszínt is adtam hozzá)
Turbolyakrémleves kucsmagombával (nagyon szépen kiegészítik egymást)
Turbolyakrémleves kucsmagombával
Hozzávalók (2 adag)
2 evőkanál olívaolaj
4 szál újhagyma, felkarikázva
5dkg friss turbolya (bruttó súly, szárával együtt)
5dl szárnyas alaplé
2 kisebb burgonya, meghámozva, felkockázva
5dkg hideg vaj, felkockázva
Só. fehérbors
Az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát. A burgonyát egyenletesen apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk. Felöntjük az alaplével. Fedő alatt, kb. 15 percig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul. A turbolyát forrásban lévő vízben, néhány másodpercig blansírozzuk. Kivesszük, jeges vízbe tesszük. Hozzáadjuk a leveshez, majd turmixgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. A végén hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat. A kucsmagombát serpenyőben vajon megpirítjuk, a levesben tálaljuk.
4 hozzászólás:
Oltári, pont tegnap találtam egy csomó kucsmagombát, ma bevittem megnézetni (mert, bár szinte 100%-ig biztos voltam benne, hogy az, am, azért a családot nem szeretném megmérgezni ;-)
A hölgy beazonosította, hogy ízletes kucsmagombát találtam, holnap gombanap, szerintem vagy tésztával vagy rizottónak lesz, még majd kitalálom. Sajnos, a polentát csak én szeretem a családban.
Remélem, még holnap után is olvasom majd a blogodat a saját szedésű gomba elkészítése és emésztése után ;-)))
Bár, az igazat megvallva, gyerekként rengeteg saját szedésű gombát ettünk (tinórút, rókagombát, szegfűgombát), nagybátyám volt a szakértő, de akkor eszembe sem jutott izgulni...
Nagyon szeretem a kucsmagomba ízét, de egy nagy problémám van vele: iszonyú nehéz kimosni belőle a földet. Ma is csináltam medvehagyma-krémlevest, hozzá kucsmagombát, és hiába volt minden (vagy negyed órát mostam folyó víz alatt, plusz még próbáltam sikálni is), kicsit rocogott a gomba a fogam alatt.
Tud valaki valami módszert arra, hogy hogy lehet megtisztítani anélkül, hogy apró darabokra törne?
Örülök, hogy megkedvelted a kucsmagombákat, tényleg sokoldalúan használható.
(legutóbb pácolt szarvassonka mellé adtam kucsmagombás mangó csatnit)
Na, ma fel kellett menni kucsmagombázni a hegyre, a zsákmány viszont csak hat szerencsétlen kis cseh kucsmából állt.
Erre mondjuk gondoltunk már hamarabb is, úgyhogy vettünk csiperkét és vegyítve egy jó kis tejszínes gombaszósz lett a vége. A gombamérgezés miatt itt nem aggódnék, a kucsma max a papsapkával keverhető össze, de az meg máshogy néz ki, úgyhogy nincs nagy veszély:) Reméltem, hogy sokat találunk és el is lehet majd tenni, de hát ezt dobta a gép, amúgy sem nagy kucsmás helyre mentünk - az a pár darab is persze pont az út mellett jött ki.
Neked is van véleményed?
<< Főoldal