hétfő, november 09, 2009

A karfiol szára, panko, csillagánizs

Úgy tűnik, a brokkoliszár főétellé való emelése csak számomra volt újdonság, többen megjegyezték, hogy a karfiol szárával hasonlóan szoktak eljárni. Természetesen azonnal kipróbáltam – a zöldség szárát kidobni ugyan én sem szoktam, azonban viszonylag ritkán kerül középpontba. Nos, a karfiol szára valóban még finomabb ízű. Sajnos ez sem egy praktikus darab, mert míg a brokkoli szára legalább viszonylag vaskos és hosszú, a karfiolé tömzsi és rendkívül szabálytalan. Ahogy azt úgy elképzeltem, hogy majd szép fehér korongokat szeletelek, mintha pl. egy Szent Jakab kagyló lenne, hát ez ugye nem működik, mivel a szár inkább csillag formájú. „Morzsás karfiolt” készítettem, a karfiol szárát (és néhány kisebb rózsát), megpároltam. Közben barnított vajat készítettem, amelyhez finomra aprított petrezselymet, kapribogyót, citromlevet és citromhéjat adtam, ezzel locsoltam meg a zöldséget.


A tetejére pedig morzsát pirítottam, amihez ún. panko morzsát használtam. Ez a japán kenyérmorzsa néhány száz forintért kapható pl. a Culinarisban, mindig tartok itthon, az egyik legjobb gyors segítség. Abban különbözik a hagyományos kenyérmorzsától (és most nem a bolti zsemlemorzsáról beszélek), hogy szilánkosabb és jóval ropogósabbra pirul. Vajban megpirítva bármilyen zöldség-, vagy halételt (sőt, tésztát) feldob.


Más. Megnyílt a Csillagánizs főzőiskola, ahol különböző tematikájú főzőtanfolyamok között lehet válogatni, a mártásoktól, a homárig, az iskola szakmai vezetője a szakmában igen jó hírnek örvendő Várvizi Péter. Aki pedig esetleg osztja a török mániámat, és van kedve egy jó hangulatú főzéshez, még van néhány szabad hely a csütörtöki (november 12.) török tanfolyamra, amit én tartanék.

Címkék: ,


 

 

8 hozzászólás:

Anonymous dortimcsi szerint...

A csillagánizs főzőiskola oldalát alig egy hete találtam meg, amikor magáról a fűszerről szerettem volna többet megtudni.
És ábrándozva mondtam páromnak, milyen szívesen részt vennék néhány tanfolyamán....Majd sajnos visszatértem a földre és rádöbbentem, hogy innen, a délkeleti határszélről egyenlőre elérhetetlenek ezek a programok. Mert nem csak a tanfolyam árát kellene kifizetnem, hanem a felutazását és pesti tömegközlekedést is :(
Ilyenkor sajnálom, hogy ezek az izgalmas, érdekes dolgok mind a fővárosra koncentrálódnak, és nincsenek közelebb hozzám. A nem hétköznapi fűszerek beszerzése is csak Pestről lehetséges. (most egész kis listát készítettem sógoromnak, hogy a Culinarisban szerezzen be nekem több dolgot is...Zsófi : több arab receptben láttam nálad és más oldalakon is a ras el hanout fűszerkeveréket. Meg tudnád mondani, hogy sógorom Pesten hol tudná megvenni. Culinarisban kapható? előre is köszönöm a választ.)

9:14 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Chili!

Ez megint egy hihetetlen fotó!! Gyönyörű!!! Alig várom a könyvet, mert remélem abban is szuper fotók lesznek. Tudom, hivatásos fotós kell egy könyvhöz, de Te ezt már olyan szinten műveled, hogy bizutosan az irányításoddal és ízlésedet követve fotózott a fotósod! Gratulálok!Könyvet..könyvet mielőbb!!!!

3:45 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

offtopic: Chili, a főzelékekről mondd, lesz szó a könyvedben? annyiszor kóstolgattad a témát, de kifejtve azt hiszem még egyszer sem olvastam a véleményed róla.
Avagy várható főzelék-tanfolyam a Csillagánizsban? ;)
tm

6:38 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

timcsi,ras el hanout a culinarisban egész biztos van, meg szerintem az arab/török boltokban is, pl. a lehel piacon

tm, a könyvben két főzelék recept van, mindkettőt nagyon szeretem. csillagánizsban főzelék? hm, nem rossz ötlet, majd javasolom nekik

10:13 du.  
Anonymous pomázi szerint...

Chili, a török főzésre nagyon szívesen mennék, néztem, hogy még hely is van, de a 6 órás kezdés sajnos túl korai. Már 6.30 is sokkal könnyebben megoldható lenne :(

11:22 de.  
Blogger tekatana szerint...

hát én a török napról lecsúsztam, aznap már betelt a csillagánizs.hu órarendje szerint :( no majd legközelebb. (egyébként egész érdekesek vannak ott)

9:16 de.  
Anonymous dortimcsi szerint...

Off kérdés itt, mert nem tudom hogy a régebbi bejegyzésekhez írtakat olvasod-e...
Láttam a tonkababról készült képedet. 5 db van egy fűszeres üvegcse tetején..ez kb. milyen súlyú. Sógorom írta, hogy kimérve áruljak..az az 5 db kb. mennyibe kerül.

Bocsánat az offért..

6:51 du.  
Anonymous nokedli szerint...

nekem kifejezetten a csillag-alak tetszik a képen. jön a karácsony, jól ki lehet használni;-)

10:46 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal