Rugelach 2007
A sok finomság között azonban a legnagyobb kísértést számomra soha nem a helyiek által favorizált francia sajtok, a tulaj által személyesen válogatott, kiváló minőségű füstölt halak, az isteni, házi készítésű csirkemájpástétom jelentették, hanem a rugelach. A lengyel-zsidó eredetű sütemény-kifi- a Zabar’s emblematikus terméke, amelyért a város másik oldaláról is képesek elzarándokolni (magam is bármikor megtenném). Az ünnepi időszakban a legkapósabb, de egész évben kapható, forradalom törne ki, ha nem így lenne. Legnépszerűbbek a sárgabarackos, fahéjas, csokoládés, málnás. Egyik hagyományos változatát készítettem két éve, ez a barackos-diós számomra a klasszikus. Idén viszont kísérleteztem, és a következő verziókat sütöttem: narancslekvár-dió, gesztenye-csokoládé (gesztenyemassza+durvára darabolt keserű csoki), meggylekvár-mandula. Már maga a sütése is élmény –az édes, bódító illat belengi a lakást, én pedig ilyenkor mindig New York-ról álmodom...
Alaptészta (24 darabhoz)
Alaptészta (24 darabhoz)
12 dkg krémsajt (Philadelphia)
12 dkg vaj
3 púpos ek cukor
15dkg liszt
csipet só
Összedolgozom (vagy a gép) a krémsajtot, vajat, cukrot (mindegyik szobahőmérsékletű legyen). Hozzáadom a lisztet, sót és gyorsan összegyúrom, nem szabad túldolgozni. Két bucit formálok belőle, fóliába csomagolom és min. 1-2 órára a hűtőbe teszem. (Egész éjszakát is maradhat). Mindkét korongból egy kb. 20-25 cm átmérőjű kört nyújtok ki. A tészta a krémsajt miatt nagyon könnyen ragad, szakad, úgyhogy gyorsan kell dolgozni, lehetőleg hideg felületen, és bővel lisztezni kell. Ízlés szerinti tölteléket kenek rá (először a lekvárt, arra a magot, csokit, vagy fűszert, pl. fahéjat.) 12 cikkelyre vágom, ezeket feltekerem kifli formára - a széles végével kezdve. Tetejét megkenem tojás és tej keverékével, 180C-os sütőben kb. 20 perc alatt sül meg. Másnapra még finomabb.
Kapcsolódó: Rugelach 2005 (barackos-diós)
Összedolgozom (vagy a gép) a krémsajtot, vajat, cukrot (mindegyik szobahőmérsékletű legyen). Hozzáadom a lisztet, sót és gyorsan összegyúrom, nem szabad túldolgozni. Két bucit formálok belőle, fóliába csomagolom és min. 1-2 órára a hűtőbe teszem. (Egész éjszakát is maradhat). Mindkét korongból egy kb. 20-25 cm átmérőjű kört nyújtok ki. A tészta a krémsajt miatt nagyon könnyen ragad, szakad, úgyhogy gyorsan kell dolgozni, lehetőleg hideg felületen, és bővel lisztezni kell. Ízlés szerinti tölteléket kenek rá (először a lekvárt, arra a magot, csokit, vagy fűszert, pl. fahéjat.) 12 cikkelyre vágom, ezeket feltekerem kifli formára - a széles végével kezdve. Tetejét megkenem tojás és tej keverékével, 180C-os sütőben kb. 20 perc alatt sül meg. Másnapra még finomabb.
Kapcsolódó: Rugelach 2005 (barackos-diós)
Címkék: édesség
14 hozzászólás:
Beelőztél :-)
Imádom az írásaiadat és a stylist is hozzá. Érdemes rá nézni a sorra következő receptre...
Köszönöm!
Eszter, akkor nagyon egyre járt az agyunk:)
le chocola, köszonöm.
Szia! Milyen lekvárt használsz? A pektines-szétfolyós is jó?
szia, bocsánat a megkésett válaszért. inkább a sűrűbb, darabos dzsemmek jobbak -mivel ez nem egy zárt töltött kifli, a tölteléke picit kifolyik, a túl folyós lekvár nagyon kifolyna
Szia!
Kipróbáltam Parmalat tejszínes krémsajttal, mert csak azt találtam a boltban. Hát az íze csodás lett, de a külalak nem az igazi... Azt hiszem az a baj, hogy ez a krémsajt folyósabb, mint a Philadelphia. Szóval érdemes benézni egy másik boltba is, ha nekilát az ember!
Sziasztok,
Kipróbáltam és nekem nagyon bejött. Csak a szűken 24 darab elég kevés :-) Legközelebb dupla ennyit csinálok. Meg emlékezetből csináltam és kicsit tovább sütöttem, alacsonyabb hőfokon, de igy is jó lett...
És tényleg fontos a hideg felület. Én speciel kivágtam az erkélyre a felületet hülni :-)
Sziasztok!
Én is kipróbáltam, és jól kikaptam a férjemtől, hogy ilyen keveset csináltam... Karácsonyra leadta a család a rendelést; kell csokis, lekváros, diós és mákos is...
Szóval ez nagyon finom lehet! Jó kis recept! Megkörnyékezek valakit ,aki megcsinálja! (-:
Kedves Chili,
régóta lelkes híve vagyok a blogodnak, nem csupán igazán széles körű tájékozottságodat tükröző írásaid és remek receptjeid miatt, de a rajtuk átszűrődő étel/életszeretet is gyakori látogatóvá tesz. Több receptedet is elkészítettem már (a kakaós karfiol brilliáns!, a cékla iránti szenvedélyedet is maximálisan osztom), sőt Ruth Reichl könyveinek és írásainak nagy barátjává is egyik írásod mentén lettem. A rugelachnak számos receptjével találkoztam már külhoni oldalakon, kipróbálni azonban még nem volt bátorságom, de a hétvégén elkészítettem a tied alapján(igaz egy teljes éjen át pihentettem a tésztát a hűtőben, s rövid időre a fagyasztóban is látogatást tettek a gombócok - ajánlom mindenkinek, tényleg könnyebb ezzel az igencsak ragadós tésztával így dolgozni). Mennyei lett az eredmény, a szűkre szabott közönség pillanatok alatt eltüntette :)
Köszönet és gratula!
Sziasztok! Tavaly találkoztam először a recepttel, most már tudom, hogy valószínűleg innen származik. Hát ilyen finom sütit még nem ettem, a 24 darab tényleg NAGYON kevés belőle :)
Én is egyetértek az előttem szólóval, én véletlenül felejtettem a hűtőben egy teljes éjszakára a tésztát, de nagyon használt neki, mert rendkívül könnyen tudtam vele dolgozni!
Üdv:)
Imádom ahogy kifolyik belőle a töltelék................ <3 ;)
Finom lett. Narancsdzsemmel és vágott, pörkölt mogyoróval... Karácsonykor készítettem mindenki legnagyobb megelégedésére. Köszi!
és BÚÉK!
Szia Zsófi!
Én kérdeztem a kifolyós lekvárt. Nem olvastam a válaszod, és azzal csináltam, és jó lett, de nem raktam bele annyit, csak éppen megkentem, és rá a sok dió. Tésztaösszeállításnál úgy csináltam, hogy a robotgép szétmorzsázta, és aztán nem kézzel, hanem egy evõkanállal tapasztottam össze a liszt-vaj-sajtgolyókat. Pihentetés után meg már nem ragadt, nem is kellett sok liszt alá. Többeknek is sütöttem, mindenki imádta! KÖSZÖNET ÉRTE!
Azt hiszem ezt muszály lesz kipróbálni! :)
Neked is van véleményed?
<< Főoldal