A legbelgább zöldségről (cikória)

Cikóriasaláta karamellizált körtével, füstölt sonkával
Fejenként egy cikóriát levelekre szedünk, és egycentis csíkokra szeletelünk. Azonos mennyiségű tejföllel, majonézzel, kevés magos mustárral, citromlével, sóval, borssal öntetet készítünk. Épp annyi legyen, hogy csak bevonja a leveleket, ne a dresszing domináljon. Összeforgatjuk a salátával. Olvasztott vajon és mézen karamellizáljuk a kicsumázott, meghámozott, közepes méretű szeletekre vágott körtét. Egy nagy tálon középre halmozzuk a salátát, köré pedig felváltva körte és vékonyra szeletelt füstölt sonka (esetleg libamell) kerül.
Csőben sült belga cikória
Az autentikus recept szerint a cikória sűrű, tömény, liszttel készülő sajtszósz vagy besamel alatt sül - ehelyett eggyel könnyebb, tejszínes mártást ajánlok. A zöldséget megtisztítjuk, serpenyőben, vajon, minden oldalról megpirítjuk. Kevés húsleves hozzáadásával néhány perc alatt félig megpároljuk. Közben további húslevest és tejszínt sűrítünk be (szükség szerint pici keményítővel). Kivajazott jénaiba egymás mellé fektetjük a cikóriákat, amelyeket előzőleg vékony szelet sonkába tekerünk. Ráöntjük a mártást, majd 200ˇC-os sütőben 15-20 percig sütjük, amíg krémesen bugyog és a teteje megpirul.
Dinsztelt cikória
Fejenként két közepes méretű zöldséget hosszában félbevágunk és vastag aljú serpenyőben, vágott felével lefelé fektetve olvasztott vajon barnára pirítunk. Felöntjük egy csészényi házi húslevessel, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, alacsony hőfokon kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Végül kevés tejszínt és némi reszelt citromhéjat adunk hozzá, közvetlenül tálalás előtt pedig friss, aprított petrezselymet.
Címkék: Magyar Narancs, zöldség
5 hozzászólás:
De jó, a cikóriát én is szeretem. Volt egy zöldséges a közelben aki rendszeresen árulta, de bezárt :-(
Nekem mindig kesernyés ízű a cikória..
Nekem ezt az ételt belga barátaim készítették, kimondottan azért, hogy belga ízekkel kedveskedjenek.Emlékszem nagyon kellemes illat volt a konyhában és én úgy gondoltam milyen finomat fogok enni,sajnos a második falat után már nem tudtam enni a keserű íz miatt.
Nekem ezt az ételt belga barátaim készítették, kimondottan azért, hogy belga ízekkel kedveskedjenek.Emlékszem nagyon kellemes illat volt a konyhában és én úgy gondoltam milyen finomat fogok enni,sajnos a második falat után már nem tudtam enni a keserű íz miatt.
Nekem is belga ismerősöm főzött ilyet, viszont bacon-t tekert a cikóriára, isteni finom volt...
Egyáltalán nem volt keserű :o
Neked is van véleményed?
<< Főoldal