péntek, május 04, 2012

Cinque Terre gasztrotúra I. – Focaccia&Farinata
Fogadjátok sok szeretettel a csodás észak-olasz Cinque Terre vidéken tett gasztrotúránk első videóját. Az argentín származású (Argentínába kivándorolt olasz szülők) Alberto pékségében indult a kétnapos gasztrotúránk első állomása. Alberto specialitása elsősorban a focaccia –a faluban ő az egyetlen, aki maga süti. A helyi focaccia (focaccia genovese) jellegzetessége, hogy lyukacsos, a mélyedéseket pedig olívaolajjal és sós vízzel töltik meg, amelyet a tészta belseje kissé magába szív. Kívül ropogós, belül puha és ízes, a legjobb focaccia, amelyet eddig kóstoltam.

 Engem személy szerint legjobban a másik specialitás, a farinata izgatott leginkább. Ez az csicseriborsólisztből készülő palacsinta mindössze négy alapanyagból áll: csicseriborsóliszt, víz, olívaolaj, só. Néha friss rozmaringgal fűszerezik, és van ahol a kész farinatara “feltéteket” tesznek, pl. pesztót, vagy krémes stracchino sajtot. Egyetértek azonban Albertóval, aki azt mondta, hogy nem szokott rá semmit tenni, mert magának a csicseriborsólisztnek olyan kifejező, finom íze van, hogy nem szereti azt elfedni. (Az amerikai turisták kedvéért szokott rá pesztót tenni, mert a tapasztalata szerint ők így szeretik.) Elmesélte, hogy van a faluban egy kilencvenéves bácsi, aki már alig tud járni, de minden egyes nap eljön az üzletbe, megkérdezi, hogy hány órakor sül ki a farinata (minden nap 11.30-kor), és minden egyes nap vesz két szeletet. A farinata kizárólag frissen, forrón jó. A titka sajnos a hatalmas, nehéz rézserpenyő, amiben készül, illetve a tűzforróra fűtött kemence. (Rossz hír, de azért majd valahogy megpróbálom rekonstruálni házilag). Ezeknek köszönhetően válik a külseje ropogóssá.

Az út szervezését köszönjük a Cinque Terre utazási irodának.

 

 

3 hozzászólás:

Blogger Laurendilla szerint...

Utoljára bő 10 évvel ezelőtt ettem firenzei pékségben focacciat. Akkor még nem voltam glutén érzékeny :) és nagyon imádtam. Semmihez sem fogható hangulata van, amikor az ember az illatos, meleg reggelihez valót hazaviszi a pékségből...hmmmmmm. Köszönöm a beszámolót és az emlékidézést! :))

10:33 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

En is megcsináltam a farinatat. En Trieszt mellett lakom, itt nemigen talalni, igy itthon keszitem, en a pizzaformaban, azt ajanlom, mert jol szokott sikerulni benne. Tenyleg nagyon finom es nagyon egeszseges etel. A focaccia ugyszinten, ugyhogy jo etvagyat mindenkinek :)

10:15 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Pont 2 éve jártunk Cinque Terrén, a szállásunk Albertótól kb. 100 méterre volt és a 3 nap alatt minden nap betértünk hozzá, a gyerekek is imádták a focacciát meg a pizzáját. Tényleg nála ettük a legjobbat! Szuper a video, várom a többit is!
Axi

9:04 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal