csütörtök, szeptember 08, 2011

Könyvajánló: Halak és Halételek

Kezdjük azzal, hogy a gasztronómia területén olyan ritka itthon a hazai szerző által jegyzett, komoly, egy-egy szakterületre, vagy alapanyagra fókuszáló referenciakötetek megjelentetése, hogy üdítő és reményt adó kivétel egy-egy ilyen könyv felbukkanása. A Halak és Halételek nem egy összecsapott könyv, minden egyes lapjáról lejön, hogy mennyi tudás, felkészültség, elkötelezettség- és az ezeket kötetbe öntő fáradtságos és precíz munka van mögötte a szerzők részéről –ezért már önmagában is nagyon értékes és figyelemreméltó. A halak a hétköznapi konyhánkban amúgy is háttérbe szorulnak, pláne fontos minden olyan írás, amely ezekkel foglalkozik és ötleteket, útmutatást ad az elkészítésükhöz.

A kötet első hatvan oldala az elméleti bevezető, ezt pedig követi az egyes halak adatlapjai, az afrikai harcsától a vörös márnáig. Mindegyikről alapadatok (nevük angolul, latinul, leírásuk, egy-egy érdekesség, stb.), majd egy-két recept. Sok-sok információ, van mit bogarászni.

A kissé ódivatú borító és tervezés egy dolog, ez végül is ízlés dolga, szerintem a tartalom nyugodtan elviselt volna egy sokkal vagányabb, modernebb külsőt. Szellősebb, elegánsabb tördelés, áttekinthetőbb design, a sok folyószöveg helyett egy-egy tömörebb, szárazabb lista talán felhasználóbarátabbá tette volna.

Számomra a kötet egyetlen komoly problémája az alapos szerkesztés hiánya. Az olyan típusú tartalomnál, ahol rengeteg adat és információ torlódik, szerintem nagyon fontos, hogy azt egy külső szem (nem a szerző) fogyaszthatóvá strukturálja. Itt kicsit olyan érzésem van, mintha a szerző megírta volna a rendkívül tartalmas, gazdag kéziratot, majd azt úgy, ahogy van, kinyomtatták. Pedig nagyon sokat tett volna hozzá, ha egy erős kezű szerkesztő egyszerűen kiszedi a szöveg harmadát (ami egy szerzőnek rémálom, de utólag mindig helyesnek és hasznosnak bizonyul). Nekem túl sok a felesleges körítés és “üresjárat”, főleg, hogy alapvetően egy lexikális jellegű könyvről van szó. Picit furcsa a lexikális, informatív jelleg és a laza, tegezős hangnem keveredése (ezt is egy jó szerkesztőnek kellett volna rendbe tennie), nekem jobban tetszene, ha következetesen egyik, vagy másik érvényesülne. A tartalom így is rendkívül értékessé teszi a kötetet, azonban jót tett volna neki, ha a szerkesztés és design nem elnyomja, hanem fókuszáltabbá és ezáltal használhatóbbá teszik.

A kritika ellenére igazi hiánypótló könyv, rengeteg hasznos tartalommal, feltétlenül ott a helye a gasztronómiai könyvespolcon! A szerző, Szabó Péter egyébként halszakértő, a Metro Vevőakadémia halséfje és halblogja is van.

Szabó Péter –Hoitsy György: Halak és Halételek

Corvina, 5990Ft


 

 

1 hozzászólás:

Blogger nagypapi szerint...

Nem is tudom...
Biztosan hasznos dolog, hogy összegyűjtve lehet lapozgatni a halakról, de egyrészt egyszerre egyféle halat készít az ember, másrészt a neten könnyedén utána lehet nézni.
kb. 20 ismert hazai fajjal számolva a 80 recept kevésnek tűnik.
Könyvet olvasni persze mindig jobb, mint a monitort nézni :)

10:33 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal