csütörtök, február 11, 2010

Sült zöldség, most káposzta

Már megint egy sült zöldség! Kevés olyan zöldséget tudok megnevezni, amely sütve ne lenne sokkal finomabb és intenzívebb ízű, mint főzött állapotában, a téli zöldségekre ez legalábbis egészen biztosan igaz. (azt hiszem, nincs sok olyan, amit ne próbáltam még volna ki így, még várat magára pl. a brokkoli, amely itt Lila Füge változatában pl. remekül néz ki).

A káposzta édesre sül, enyhén karamellizálódik (cukor nélkül), a végeredmény kicsit olyan, mint egy káposztás rétes, vagy cvekedli – tészta nélkül. Só, bors, olívaolaj, a végén a tetejére pedig pár csepp balzsamecet (nálam nem az volt, hanem saba, vagyis mustméz, de lehetne pl. gránátalmaszirup is).

Így készül:

A sütőt előmelegítjük 220C-ra. A káposztát vékony cikkelyekre vágjuk (fél fejből kb. 6-8 cikkelyt), a torzsájával együtt, az tartja össze, hogy ne essen szét. Sütőlapra papírt, vagy alufóliát helyezünk, meglocsoljuk olívaolajjal, sót, borsot szórunk rá. Rátesszük a káposzta cikkelyeket, tetejüket is meglocsoljuk olajjal, só, bors. 25-30 percig sütjük, amíg megpuhul, de nem teljesen, és kissé karamellizálódik

Boldog első születésnapot kívánok a malackarajnak.hu-nak, amely eme jeles esemény megünneplése alkalmából a sok kicsi-hez hasonló jótékonysági akciót szervez a súlyosan beteg gyerekeket ingyenesen táboroztató Bátor Tábor Alapítvány számára, ráadásul klassz díjakat lehet nyerni.

Címkék: ,


 

 

6 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Ezt is kipróbálom.
Hasonlóan készítem köretnek a kelkáposztát. Az isteni!
gambas

12:50 du.  
Blogger Helga szerint...

Ó ezt biztosan ki fogom próbálni és azt hiszem én tökmagolajat cseppegtetek majd rá.

3:54 du.  
Blogger babo szerint...

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

6:34 du.  
Anonymous nadivereb szerint...

Kipróbáltam, rántott csirke mellé. Balzsamecettel tökéletes lett.

4:26 du.  
Blogger Lila Füge szerint...

imádom ezt a fotót

8:44 du.  
Blogger Unknown szerint...

pont jókor jött ez a poszt, most akarok ráállni a káposztára :)

egy amatőr kérdés: akkor is csöpögtetsz olajat alá, ha sütőpapíron sütsz? soha nem csináltam még ilyet, semmi tapasztalatom.

8:57 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal