hétfő, február 08, 2010

Avokádó, mangó, garnéla

Az egyik kedvenc előételem. Különleges alkalmakra, vagy vendégségekre szoktam készíteni, persze azzal a feltétellel, hogy kapok normális érettségű és minőségű avokádót és mangót. Garnélát érdemes tartani a fagyasztóban, sos helyzetekre a legjobb segítség, frisshez úgysem könnyű hozzájutni. Nem tartozik a legolcsóbb alapanyagok közé, viszont csak néhány darabot használ az ember egy-egy ételhez. Ez egy kifejezetten látványos, mutatós étel, ilyen színekkel persze könnyű. Három perc alatt elkészül, vendégségre telitalálat.

Avokádó, mangó, garnéla

Hozzávalók (2 személyre)

1 érett avokádó
1 kisebb érett mangó
6db garnéla
½ zöldcitrom leve és reszelt héja
1tk juharszirup (vagy méz)
3ek olívaolaj
Só, bors
Friss korianderzöld
Szárított chilipaprika

A mangót meghámozzuk, majd apró, egyenletes méretű kockákra vágjuk. Összekeverjük a zöldcitromlevet, a juharszirupot és az olívaolajat, sót, borsot, a mangókockákat beleforgatjuk.
Az avokádót félbevágjuk, magját eltávolítjuk. A feleket egy kanál segítségével egyben kiemeljük a héjából, majd éles késsel vékony szeletekre vágjuk. Tányéron szépen elrendezzük, rászórjuk a marinált mangókockákat és friss koriandert. A garnélát megtisztítjuk, és olívaolajon rózsaszínűre sütjük. A mangós avokádóra helyezzük.

Cornelia Poletto receptje ihlette

Címkék:


 

 

12 hozzászólás:

Blogger Dolce Vita szerint...

olyan finom lehet, hogy ellepte a gasztrosznobbert : )))
A napokban gréprútosat-snidlingeset készítettem, de a mangó rák kiegészítés is nagyon vonzóan hangzik. Kipróbálom.

8:09 de.  
Blogger  á la carte kulinaria szerint...

Tényleg nagyon finom lehet! A napokban a Tescoban (gödöllön)jutottam avokádóhoz, fél kiló (4 db) került 399 huf-ba. Két napig érleltem az ablakban, mára egész puha lett. Ennyiért nem hagyhattam ott. "Kénytelen" leszek én is valami sós saliba kipróbálni, eddig még csak guacamole-t és banános turmixot készítettem csak belőle.

8:59 de.  
Blogger Eszter II szerint...

Hát ja, a rák - sznob, drága, de ISTENI...:)

Hétvégén beruháztam tigrisgarnélába. Apukám (egyébként a szalonna-vöröshagyma-kolbász szentháromságban él), csak úgy ette, elmentében is azt ismételgette, hogy "hát hogy ez a rák milyen finom volt, nem is gondoltam volna". :)))

10:39 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia Zsófi! Hol veszed a garnélát? Milyen márkát érdemes venni?

3:58 du.  
Anonymous Giu szerint...

Sznob a rak??? :DDDD
Miota? :DDD

Olivaolaj a receptbe? Ki van zarva. :))))

8:19 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Zsofi,
a rak nyersen van fagyasztva vagy fozve? a multkor vettunk egy zacsko rozsaszinu rakot, aztan nem tudtam vele mit kezdeni. wokban sutogettem egy kicsit hogy felengedjen-melegedjen, es nagyon sz@r lett.

koszi,
szi_vi

9:35 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

rák mindenképpen szürke színű legyen. Ami rózsaszínű, az már előfőzött, azt max. csak át kell melegíteni és hát valóban elég sz.r. Az a legjobb, ha nem fagyasztott, ilyen a Nagycsarnokban a halasnál van, 4eFt körül kilója. Én fagyasztottat is szoktam használni, az pedig Culinaris, vagy Ázsia.

10:29 du.  
Blogger Dolce Vita szerint...

Giu!
a sznob rákok engem is írásra késztettek. Biztos CSAK armaniban öltönyben hajlandók járni.

A kicsi, főtt fagyasztottat sztem csak kiengedni érdemes, melegíteni nem
Metróban is van friss rák, bár ott mostanában csak tigrisgarnéla farok, szép nagyok, (bocs), de elég drága 5600 körül

9:07 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

A mangó zseniális gyümölcs, de itthon (sőt Európában bárhol) nem lehet jót kapni. Nem bírja a szállítást, illetve az a fajta amelyik igen, az olyan is.
(a másik trópusi gyümölcs, amit nagyon hiányolok, az a papaya...)

4:47 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

ha már avokádó, itt egy zseniális recept, avokádó-csokoládé combo:

http://www.seriouseats.com/recipes/2010/02/cakespy-chocolate-avocado-cake-with-avocado-buttercream-frosting-cake-recipe.html?ref=se-do1

9:54 du.  
Blogger Andus szerint...

ezt imádom!

7:15 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

A Sárkány Center bejáratánál van egy kis élelmiszer üzlet. Ott több típusú rák van, de lehet olcsóbbat is vásárolni 2000-2500 Ft-ért. Ezt a típust pucolni kell előtte.

12:18 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal