Ünnepi mézes-mákos baklava
Mi mással is zárhatnám az évet, mint egy török-magyar fúziós desszerttel. Igazán nem panaszkodhatunk, a Közel-Keleten és a Balkánon elterjedt baklava nálunk is lépten-nyomon kapható, mostanság ráadásul a hagyományos diós mellett némely kisebb töröknél a különlegesen finom pisztáciás változat is felbukkant. Eredete nagy valószínűséggel a nomád török konyháig vezethető vissza, amikor kemence híján, a fémlapokon sütött vékony kenyeret ették. A rétegezett édesség bizonyos változata már az egészen korai török kulináris történelemben megjelenik, fénykorát azonban az Oszmán Birodalom alatt éli, amikor a Topkapi palota baklavára specializálódott cukrászai tökéletesítik. A klasszikus akkoriban állítólag 15 rétegből állt, akadt ennél azonban még impozánsabb: az azeri baklava egyik fajtája állítólag ötven emeletből állt. Mákos változatot törököknél nem láttam még, kóstoltam viszont Boszniából érkezett mintát, az adta az ihletet a kísérletezéshez. Ha van rá lehetőségünk, a mák beszerzésénél kérjük meg az eladót, hogy kétszer darálja le, így sokkal kellemesebb lesz az állaga. Kiadós sütemény, a nyolc szeletet még felezni is érdemes. Ünnepi menü záróakkordjaként is kiválóan működhet. (Csak fogkefét ne felejtsünk el mellé kikészíteni.)
Mézes-mákos baklava
Hozzávalók (8 kiadós szelethez)
20dkg darált mák
2,5dl tej
2 evőkanál cukor
csipet só
1 evőkanál étkezési keményítő
egy csomag réteslap (15dkg)
5dkg olvasztott vaj
Szirup:
15dkg cukor
10dkg méz
1dl víz
1 narancs kifacsart leve
2 nagyobb darab narancshéj
1 rúd fahéj
4 szegfűszeg
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A töltelékhez felforraljuk a tejet, majd hozzáadjuk a darált mákot, a cukrot és sót. Néhány percig keverjük, majd egy evőkanál kevés vízben, csomómentesre kevert étkezési keményítőt adunk hozzá, amivel kissé sűrítjük. Előkészítjük a réteslapot: kiterítjük, majd a 25x18cm-es tepsi méretével azonos két téglalapra vágjuk. A megmaradt széleket felhasználjuk másra (vagy kidobjuk). Amíg az egyes rétegekkel dolgozunk, a többit nedves konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki. Három-három lap képez egy tésztaréteget, amelyből összesen öt lesz. Az első lapot megkenjük az olvasztott vajjal, majd az enyhén kivajazott tepsibe helyezzük. Megkenjük egy réteg máktöltelékkel. Erre helyezzük a következő, vajjal megkent (három) réteslapot és mákot. Így folytatjuk a rétegezést, amíg elfogynak az alapanyagok. Éles késsel kockákra vágjuk (kész állapotában sokkal nehezebb lenne). A sütőbe tesszük és 20 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a szirupot: összeforraljuk a vizet és a narancslevet a cukorral, mézzel és a fűszerekkel, néhány percig főzzük. Amikor kivettük a baklavát a sütőből, egyenletesen meglocsoljuk a forró sziruppal. Néhány órát, vagy egy éjszakát szobahőmérsékleten állni hagyjuk, hogy megszívja magát.
Mézes-mákos baklava
Hozzávalók (8 kiadós szelethez)
20dkg darált mák
2,5dl tej
2 evőkanál cukor
csipet só
1 evőkanál étkezési keményítő
egy csomag réteslap (15dkg)
5dkg olvasztott vaj
Szirup:
15dkg cukor
10dkg méz
1dl víz
1 narancs kifacsart leve
2 nagyobb darab narancshéj
1 rúd fahéj
4 szegfűszeg
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A töltelékhez felforraljuk a tejet, majd hozzáadjuk a darált mákot, a cukrot és sót. Néhány percig keverjük, majd egy evőkanál kevés vízben, csomómentesre kevert étkezési keményítőt adunk hozzá, amivel kissé sűrítjük. Előkészítjük a réteslapot: kiterítjük, majd a 25x18cm-es tepsi méretével azonos két téglalapra vágjuk. A megmaradt széleket felhasználjuk másra (vagy kidobjuk). Amíg az egyes rétegekkel dolgozunk, a többit nedves konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki. Három-három lap képez egy tésztaréteget, amelyből összesen öt lesz. Az első lapot megkenjük az olvasztott vajjal, majd az enyhén kivajazott tepsibe helyezzük. Megkenjük egy réteg máktöltelékkel. Erre helyezzük a következő, vajjal megkent (három) réteslapot és mákot. Így folytatjuk a rétegezést, amíg elfogynak az alapanyagok. Éles késsel kockákra vágjuk (kész állapotában sokkal nehezebb lenne). A sütőbe tesszük és 20 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a szirupot: összeforraljuk a vizet és a narancslevet a cukorral, mézzel és a fűszerekkel, néhány percig főzzük. Amikor kivettük a baklavát a sütőből, egyenletesen meglocsoljuk a forró sziruppal. Néhány órát, vagy egy éjszakát szobahőmérsékleten állni hagyjuk, hogy megszívja magát.
Én ezzel a recepttel zárom az évet, mindenkinek Kellemes Ünnepeket és sok pihenést kívánok! Most egy kicsit elvonulok, folytatás jövőre, ugyanitt.
Címkék: édesség, Magyar Narancs, török
20 hozzászólás:
Gyönyörű! Láttam a tévében is! Gratulálok! Remélem megkapom karácsonyra a szakácskönyvedet, felírtam a kívánságlistámra! Boldog karácsonyt!
Te vagy a rejtély megoldása! Nem értettem, hogyan lehet, hogy a receptoldalamat az utóbbi 4 napban legalább 800-szor találták meg a mákos baklava keresőszóra. Aztán valaki mondta, hogy valamelyik tévében elkészítetted, és a műsor után indulhatott a roham! Az én receptemben nem szirup van, hanem tiszta méz... Valószínűleg a sziruppal is elkészítem! Melyik adón voltál, és látható-e valahol videón?
Kellemes Karácsonyt.
Boldog Karácsonyt!!!
Hajóka, hat ez nagyon vicces: meg is tekintem majd a te makos baklavadat is. A Tv2 Naplo cimu musoraban volt vasarnap, allítolag fent van interneten is.
Boldog Karacsonyt Nektek is!
gratulalok Zsofi a könyvhöz is, meg a többi tevékenységedhez is. Boldog Karácsonyt. terrine-m isteni lett.
Gratulálok én is, láttalak a Naplóban, aranyosak voltatok. :)
Kellemes Karácsonyt Neked is!
Szia Chili&Vanilia!
Pár éve olvastalak először, nagyon jó kis blogot csináltál. Gratulálok! A könyved Karácsony után megveszem (kíváncsi vagyok rá, de nagyon:) Az a veranda, ahol írtad eszembe juttatta Nagymamám verandáját.
Eddig egy ételt készítettem el a blogodról, a joghurtos céklalevest, nagy sikere volt :)
Szilveszterre pedig megcsinálom a narancsos flant!
Boldog Karácsonyt kívánok Neked és minden Blogolvasónak!
6piston
Kedves Zsófi!
Végre megvan a könyved, ez a legszebb ajándék a fa alatt! Nagyon szép, izgalmas könyv, gratulálok hozzá! Legszívesebben azonnal nekiállnék végigfőzni :)
A tv-ben is láttalak, és nagyon sajnáltam, hogy nem pont én sétáltam arrafelé, ahol a főzősegédeidet kerestétek :)
További sok kulináris élményt, örömöt, és boldog karácsonyt kívánok!
lelkes olvasód
Szintén Én is láttám a tv műsort, és gratulálni szeretnék hozzá. Bár még nem próbáltuk ki, de sort kerítünk rá.
Boldog újévet kíván,
Frici
Sziasztok! Én most kerestem rá, mert nem láttam, tessék, itt a link:
http://webcast.tv2.hu/naplo/index.php?m=video&video_id=408506
Sok sikert Chili!:-)
Szia!
Én megkaptam a könyvedet Karácsonyra, csak némi kavarodás folytán még mindig a futárnál van.
22.-én rendeltem. Ez beletartozik az akcióba? Szeretnék nyerni. :) Boldog Karácsonyt és Újévet!
Gratulalok a blogodhoz, es jokivansagaimat kuldom a konyved sikereert!
Egy kulinaris kerdes: Franciaorszagban elek, mivel helyettesithetem a reteslapokat ?
Boldog Uj Evet kivanok !
Eva
Mákimádó vagyok, és ezért a minőségére érzékeny. Sok helyen érdeklődtem a mák előkészítéséről, de eddig meggyőző választ nem tudtam kapni.A piacon, boltban vett mák darálása után a szine szürkés, nagyítóval ha megnézzük, sok fehérszinű elegyrészt is tartalmaz.
A nagymamám mákos dolgai ében feketék, olajosak és nagyon finomak voltak. Úgy emlékszem (az a baj, hogy akkor ez nem különösebben érdekelt) a gubóból kiöntött mákszemeket vízbe öntötte, Egy részük lesüllyedt, más részük e víz felszinén maradt. Ez utóbbit leszedte mert "hamis mák" volt, a lesüllyedt mákszemeket pedig fehér lepedőn megszárította és a későbbiekben azt használta.
Erről az eljárásról tud valaki érdemlegeset?
Kedves Zsófi!
A karácsonyi ajándékaim egyik gyöngyszeme a dedikált könyved.
Magamat ajándékoztam meg, mert nem bírtam ki, hogy a lánykáimtól megkapjam.(Pár éve mindig kapok szakácskönyvet is karácsonyra)
Újévi fogadalmam: végig főzöm a könyvet!
Szeretettel üdvözöl: zsuzsánna és a vének
Chili&Vanilia könyvet adni karácsonyra, és megkapni ugyanezt ugyanattól = menő :-)
Akkorát nevettünk.... :-)
Franciaországban feuilles de brick tökéletes réteslap helyett, csak kerekre vágva árulják. )Lehet, hogy baklavához az még autentikusabb is? Nem tudom)
Kedves Zsófi!
Szeretnék csatlakozni a gratulálók hadához, természetesen a könyvedhez.Gyönyörű! További sok sikert kívánok! Sok mindenki számára (köztük én)kinyílt a világ a receptjeiddel. Már eddig is sokat főztem a blogos receptjeidből, kivétel nélkül mindet imádtam. Köszönöm az inspirációt.
Orsi
szia Zsófi,
sikeresen megkaptam a dedikált könyveket, én is nagyon örültem neki, és aki karácsonyi ajándéknak kapta, az is :-)
gyönyörű könyv! láttalak a tévében is, olvastam az összes hetilapban is a rólad (is) szóló cikkeket, azt hiszem, nagyon sikeres évet zártál! legalább ilyet kívánok az ideire is :-)
A receptet olvasva azon gondolkodtam, hogy a szirup hogy járja át az egészet ha csak úgy ráöntöm a tetejére. Aztán láttam a linket, megnéztem... ejnye-ejnye, a szurkálós trükköt kihagyni, nem szép dolog :)
Szia Zsófi! Korábban említetted, hogy ha vége lesz a Mesterszakácsnak, közlöd a kedvenc receptjeidet. Nagyon várjuk már! Ha lesz egy kis időd, ne feledkezz meg a kíváncsi tévénézőkről! Előre is kösz!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal