szerda, július 22, 2009

Szarvasgombás ételek versenye

2009. szeptember 12-13-án kerül megrendezésre a Hőgyészi Szarvasgombász Búcsú. A rendezvény szervezői a fesztiválhoz kapcsolódóan receptversenyt hirdetnek amatőr szakácsok részére, amelynek célja a magyar szarvasgomba népszerűsítése és gasztronómiai felhasználásának ösztönzése.

A verseny menete:
A pályázat kétfordulós, először két, tetszőleges szarvasgombás étel receptjének és fotójának benyújtását kérjük. Az egyik étel főétel legyen. A beérkezett pályamunkákat a szakértőkből, séfekből és szakújságírókból álló zsűri értékeli, és kiválasztja azt a legfeljebb 12 résztvevőt, akit meghív a Hőgyészen, 2009. szeptemer 12-én tartandó döntőre, ahol a versenyzők megfőzik az egyik – a zsűri által meghatározott – ételt.

Díjak:
A hőgyészi verseny döntőjének valamennyi résztvevője 25.000 Forint értékű csomagot kap szarvasgombás termékekből és eszközökből.

· I. díj: 1 kg szarvasgomba (Tuber uncinatum, igény szerinti ütemezésben és tartósítási tanácsokkal)

· II. díj: kétszemélyes meghívó egy szarvasgomba-keresésre és az azt követő vacsorára

· III. díj: szarvasgombás főzőtanfolyam és vacsora egy neves séffel


Szarvasgomba beszerzése:

A benyújtandó recept elkészítéséhez szükséges szarvasgombát a pályázó szerzi be, akár a szervezőktől, akár más forrásból. A szervezők erre a célra nagykereskedelmi áron biztosítanak szarvasgombát. Aki ezzel élni szeretne, kérjük jelezze az info@szarvasgomba.hu címen.

A hőgyészi döntőn felhasználandó friss szarvasgombát a szervezők térítésmentesen biztosítják, a versenyzőkkel egyeztetett mennyiségben és minőségben.


Ki pályázhat?
A kiírás amatőr szakácsoknak szól. Amatőr szakácsnak azt a személyt tekintjük, akinek nincs szakács végzettsége, és nem dolgozik étteremben vagy konyhán szakácsként vagy segédszakácsként.

Értékelési szempontok:
Az első körben benyújtott receptek esetében a koncepció a meghatározó, mivel nincs lehetőség az ételek tényleges megkóstolására (tehát a pályamű elfogadható úgy is, ha a versenyzőnek nem állt módjában friss szarvasgombát beszerezni.)
A recepteknél elsődleges szempont a szarvasgomba karakteres ízének kiemelése, megőrzése. Ezen kívül fontos szempont az összbenyomás, a szezonalitás, a kivitelezhetőség és a harmónia.

A pályázat a következőket tartalmazza:

Név, elérhetőség (e-mail cím, telefonszám)
Két étel elnevezése és pontos receptje (technológai leírás, anyaghányad)
Fotók a két elkészített ételről (a fénykép minősége nem befolyásolja az értékelést)

A pályázatok beküldésének határideje: 2009. augusztus 17.


Beküldési cím:
info@szarvasgomba.hu

Az első forduló eredményének kihirdetésének időpontja: 2009. augusztus 20.


További információk:

A teljes kiírás megtalálható a
www.szarvasgombanapok.hu honlapon, a döntő lebonyolításának részleteiről pedig részletes tájékoztatót is küldünk a kiválasztott résztvevőknek.

Címkék: ,


 

 

8 hozzászólás:

Blogger Reni szerint...

Ú erre a fesztiválra nagyon szívesen elmennék, de ellenünk játszik az élet úgy néz ki, mert a férjem nem lesz itthon (egyedül nem igazán tudok eljutni Hőgyészre) és még fényképezőgépem sem lesz két hétig. Persze, hogy pont akkor...
Néztem, hogy tavaly is volt ilyen fesztivál, minden évben megrendezik?

12:59 du.  
Blogger István Bagi szerint...

de jó :)

Reni, igen idén másodszor van ez a fesztivál, és ahogy tudom a szervezők tudnak segíteni a lejutasban telekocsival és a fénykép pedig nem kizáró feltétel ahoy én tudom, szóval Gyere :)

2:42 du.  
Blogger nagypapi szerint...

Ch&V: Magácska jegyzetfüzettel, vagy főzőkanállal vesz részt?

5:33 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Reni, én lent voltam tavaly a fesztiválon, szuper volt!

nagypapi, chili magácska a zsüriben jegyzetfüzettel:) de receptet én is szeretnék majd azért kitalálni

6:17 du.  
Blogger nagypapi szerint...

A kiírásból nem derül ki világosan, hogy az első fordulóban vadiúj, eddig még sehol nem publikált fogások receptjét várjátok?

7:30 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

nagypapi, ha Te publikáltad, olyan szerintem lehet, csak saját, eredeti recept legyen, ne koppintás. ezt gondolom, a szervezők megerősítik

3:35 du.  
Blogger Brusseler szerint...

kedves ch&v, tényleg nem tehetek róla, de a szarvasgombáról első körben az jut eszembe, hogy boscop...második körben a lyoni szarvasgombás krumplipüré (ami egyesek szerint a szarvasgomba megszentségtelenítése, bár ezzel nem értek egyet)

9:53 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

háháá, kedves kakukkfű, így legalább már tudom, ki vagy:))

3:16 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal