A nagy créme brulée teszt
A feladat: créme brulée, több féle ízesítésben. Kiötlő: Segal Viktor. Helyszín: Stand.
Eredetileg öt meghívott, a beugró a krém. Ehhez képest a vége az, hogy ott állok a brulée-immel, néhányan lemorzsolódtak, mások elfoglaltság miatt nem készítettek. Az egyik fő meghívott Rákóczi Feri, a Danubius rádió reggeli adásának műsorvezetője, aki állítólag eszeveszett jó créme brulée-t tud készíteni, ezt azonban egyelőre csak a fantáziánkban ízlelhetjük meg. Tizenegy féle krém készült, ennyit igen komoly kihívás végigkóstolni, tiszta szerencse, hogy előtte némi padlizsánkrémmel és pármai sonkával készítettük fel magunkat a brulée sokk-ra. Én négy félét készítettem: natúr, levendulás, chilis, kakaóbabos. Az alábbi sorrendben kóstoltunk:
Eredetileg öt meghívott, a beugró a krém. Ehhez képest a vége az, hogy ott állok a brulée-immel, néhányan lemorzsolódtak, mások elfoglaltság miatt nem készítettek. Az egyik fő meghívott Rákóczi Feri, a Danubius rádió reggeli adásának műsorvezetője, aki állítólag eszeveszett jó créme brulée-t tud készíteni, ezt azonban egyelőre csak a fantáziánkban ízlelhetjük meg. Tizenegy féle krém készült, ennyit igen komoly kihívás végigkóstolni, tiszta szerencse, hogy előtte némi padlizsánkrémmel és pármai sonkával készítettük fel magunkat a brulée sokk-ra. Én négy félét készítettem: natúr, levendulás, chilis, kakaóbabos. Az alábbi sorrendben kóstoltunk:
1. Natúr
Ilyet csak én készítettem, Segal Viktornál a gyömbéres a natúr:)
2. Gyömbéres
A gyömbértől kifejezetten könnyűnek, frissítőnek tűnik, ami persze csalóka.
3. Kókusztejes
Kellemes, de nincs benne különösebb izgalom, van aki szerint tömény.
4. Narancsos
Zseniális, sokunknál a No. 1. A tejszínkrémet beforralt narancslé, narancslikőr és narancs darabkák ízesítik, a narancs édes-savanykás jellege nagyon jól ellensúlyozza a tartalmas krémet
5. Fahéjas-szilvás
Ez nem igazán jött be, túl domináns volt a fahéj, a szilva pedig vizet eresztett
6. Levendulás
Kicsit túl intenzív lett. Idézem Rákóczi Ferit: „Finom, de a levendulából egy pöttyel kevesebb mehetett volna. Mondjuk a negyedeJ”
7. Chilis
Baszk Espelette chilit áztattam a krémbe, épp csak némi tüzes utóíz
8. Édesköményes-fehércsokoládés
Nálam dobogós, a fehércsokoládé kifejezetten jelen van, a kandírozott édeskömény darabok szuperül illenek hozzá, utóbbiból nekem akár több is lehetett volna
9. Kakaóbabos
Ízre szerintem vicces: csalóka, hogy a krém fehér, közben pedig csokoládé íz jön át. Sajnos a kakaóbab felszállt a krém tetejére, pedig benne rejtve képzeltem.
10. Karamellás-körtés
Nem kizárt, hogy az utolsók közt kóstoltak már eleve hátrányosan indultak. Ez a verzió nekem kissé geil volt, megállapítottuk viszont, hogy fagylaltnak kiváló lehet
11. Keserűcsokoládés-kéksajtos
Utolsónak stílusos, a kéksajt remekül működik a csokoládéval (Varlhona 85%). Első körben nem került a tetejére karamella réteg, később igen, ami nagyon jót tett vele, egyrészt, mert a a tömény cssokoládmassza kevésbé hideg hőmérsékleten jobban érvényesül.
Receptek, tippek még jönnek! (Elnézést, a képek nem túl jók, esti fényben készültek)
16 hozzászólás:
Hát ez őrület!
Ó, pont ilyen sorrendben kóstolnám végig őket! Fantasztikus! :))
A szakács haveromtól tanultam el a narancsos verziót (ö mindig így csinálja), de rebarbarával is nagyon szerettük.
Szívesen részt vettem volna én is ezen a kóstolon :-D
Hű, ez nehéz munka lehetett, rendes vagy, hogy megcsináltad! :)
milyen zseniális ötletek! köszi a tippeket! :)
Én látatlanban a narancsosra szavaztam volna :))
Fúú, alig várom a recepteket. Már többször próbálkoztam a klasszikus legegyszerűbbel, de nem voltam igazán elégedett... :(
Ennyiféle...! A narancsost ki fogom próbálni, ha felkerül a recept.
Mázlista!!!:)Enyi jó ismeröst én is szivesen szerveznék hasonlókat de igen kevés ember van aki képes enyit szenvedni egy kis összejövetelre.:(
Nagyon hálás volnék neked ha leírnád nekem a Keserűcsokoládés-kéksajtos receptjét.Édesapám Egerben evett hasonlót és elvolt ájulva.Interneten sehol nincs ilyen variáció kisérletezni vele pedig kissé drága lenne. Előre is köszi!
nem lehet, hogy Édesapád az Imola étteremben kóstolta? az nem lenne meglepetés, ugyanis Segal Viktor volt a tanácsadója:) megpróbálom kideríteni a receptet
De ott.Nos Segal Viktor jó munkát vézzett akkor:)At összes étel amit evett hibátlan volt emmondása szerin.. a marhapoha ami nem tom micsoda..:)"elolvadt a szájában" és még sorolhatnám ...elég bökezű üzleti vacsi volt:)....
Nagyon szépen köszönöm ha megteszed. E-mailom v.anna666@hotmail.com
Sziasztok! A krémnek milyen állagúnak kell lennie a karamell alatt? Átböngésztem a netet de mindenki kb. 160 fok 40 percet ír. Így nem lesz krém a krém brülében, hanem úgymond "ikrás" állagú lesz.Én feltaláltam hogy 90 fokon sütöm kombiban egy órát és tényleg krémes marad. Nincs maghőmérőm de remélem a maghő is felmegy a sütés végére vagy 70 celsiusig (kivédve a szalmonellát). Szerintetek? Köszi.
Laci, 100fok, 1 óra, vízfürdő nélkül, szép krémes marad. Magasabb hőmérséléeten érdemes vízfürdőzni, akkor nem sül túl (azaz nem ikrásodik)
Köszi a gyors választ! Egyébként eddig a 90 fokosat is vízfürdőztem de ezek szerint azt nem kell. Azt figyeltem meg még, hogy szakács haveromé aki a 160C-40p. csinálja; felkel a massza sütés közben mint ahogy a piskóta szokott. Ugye ennek nem szabad bekövetkeznie?
semmiképpen nem szabad felemelkednie! nálam az arányok: 6dl tejszín, 4dl tej, 10dkg cukor, 10 tojás sárgája. 100c, 60p
Köszi az útmutatást! Én kicsit több sárgával csinálom, de kipróbálom a megadott arányokat!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal