My blueberry nights

A lekváron kívül elsőre az amerikai áfonyás sütemények jutnak eszembe róla, muffinok, piték, na meg elsősorban az áfonyás sajttorta. Utóbbi ihlette az alábbi két desszertet.
Desszert No.1.: áfonyás krémsajttal töltött rétestekercs. Sajnos nem emlékszem a pontos hányadokra, mert tavaly készült, csak aztán valahogy lemaradt a blogról. Nagyjából úgy készült, hogy krémsajtból, tojásból, citromhéjjal kevertem egy krémet, hozzáadtam néhány szem áfonyát. Az áfonyát lefagyasztottam előtte, ugyanis az a tapasztalatom, hogy sütéshez kifejezetten jobb és optimálisabb állagot eredményez így (megtartja az állagát és formáját). Ezt réteslapokba töltöttem, és sütőben megsütöttem. Mellé vaníliás-mézes szirup volt mártogatónak.
Desszert No.2: az áfonyás sajttorta koncepciót szedtem szét egy kicsit, a kehelybe pedig a következő elemek kerültek: alul áfonya, amelyet kevés karamellen átfutattam. Rajta sajttorta hab, ami olyan ízű, mint a sajttorta tölteléke. Ezt szifonban készítettem. Végül rajta vajas kekszmorzsa, amely a sajttorta tésztáját szimbolizálja. Az egészből a hab volt a legjobb, az pont olyan, mint egy cheesecake.
Krémsajt hab
1 doboz Philadelphia krémsajt (12,5dkg), szobahőmérsékleten!
1,5dl tejszín
1,5 dl tej
Kb. 6dkg cukor
Egy citrom héja
csipet só
Lábasban felmelegítem a tejszínt, tejet, cukrot (azért van szükség erre a lépésre, hogy a cukor felolvadjon). Beleteszem a citromhéjat, és 15 percig lefedve állni hagyom. A krémsajtot csomómentesre keverem, majd fokozatosan hozzáadom a tejet és tejszínt. Szifonba öntöm, feltöltöm két patronnal, lehűtöm, hidegen tálalom.
A morzsához összetörtem néhány darab kekszet, felolvasztottam vajat, összekevertem, és 5 perc alatt ropogósra sütöttem.
Címkék: édesség
11 hozzászólás:
Mikor tavaly megnéztem a filmet (My blueberry nights) én is hetekig csak áfonyás dolgokat készítettem!!Jude Law és az áfonya a tökéletes párosítás :-)
Pont tegnap mondta Orsi, hogy aránylag értelmes áron (kb. 1500) lehet az áfonya kilúját kapni!!!!
Niki
perszi "kilÓját" akartam írni :-)
Errefelé tele vannak az erők áfonyával. Múlt hétvégén kóstoltuk, de még túl savanyúak voltak (ezért inkább picike szamócát és erdei málnát szedtünk ;) ). Ezen a hétvégén ismét felkeressük az erdei áfonyásainkat.
A film nagyon jó-volt mostanság terveztem, hogy megnézem megint, de a blueberry-s hab nem hiányozhat mellőle.-
Egyik kedvenc filmem, és pasim : ). Imádom, mármint a filmet.
Az áfonya nekem idén még kimaradt
Titkos infó az áfonyáról:
állítólag a keszthelyi egyetem berkein belül kísérleteznek azzal, hogy a mi talajunkat is tűrő cserjét neveljenek ki. Hajrá-hajrá, remélem sikerül nekik! :-)
A blog nagyon klassz, most tévedtem erre és asszem maradok is :-)
Az áfonya az egyik kedvencem...
Nem tudom, tudjátok-e, de két fajtája van: az európai, borsószem-méretű, nagyon aromás - ezt lehet Szlovákiában, Romániában, ... út mellett kapni. Ezt tudomásom szerint nem termesztik, csak vadon lehet gyűjteni.
A másik az amerikai fajta, kicsit nagyobb szemű (mondjuk csicseriborsó :) ) , nem annyira aromás, de azért ez is nagyon jó - ezt termesztik, ilyet lehet kapni a boltban. Ez is savanyú talajt kíván, de nem túl meszes talajon, házikertben meg lehet vele próbálkozni. Nekem van néhány tő; a talajba raktam kénport, a tövét fenyőkéreggel letakartam, és évente kap neki való tápot - egyenlőre kibírta :)
Chili,
Ez a szifonos módszer hogy működik? Belerakod a krémet, becsavar, két patront belesziszegtet. Szifonnal a hűtőbe? És hogy jön ki belőle a krém, ugyanúgy kinyomod, mintha tejszínhab lenne?
Köszönöm.
(A Mancs most csinál olvasói felmérést, jól megdícsértem a rovatodat, nehogy má' kiszerkesszenek az újításkor. Onnan jöttem én is ide online.)
sziasztok! tudtok segíteni? hol lehet budapesten jó minőségű, nem uht-s tejszínt beszerezni? még nem nagyon találkoztam vele. köszi!
amikor jó minőségű tejszínre vn szükségem, akkor én a zöld címkés osztrákot szoktam venni (32%)Berchtesgadener Land a márka. 1/2l-es üveg 700Ft, a Culinarisban mindig van, és pl. a Tátra u. Wallenberg u. sarkán található CBA-ban is mindig van.
köszönöm az áfonyás infókat!
pomázi, szifon: pontosan úgy, ahogy írod. Fontos, hogy a krém alap teljesen homogén legyen, semmi darabos ne legyen benne. Ugyanúgy nyomod ki belőle, mint a tejszínhabot. Vékonyabb püréknél (pl. gyümölcs) kinyomkodott zselatint kell beletenni, hogy legyen tartása
köszönöm a gyors választ, chili! 8) kedves tőled.
Neked is van véleményed?
<< Főoldal