My blueberry nights
Amikor tavaly hazaköltöztem Magyarországra, az első piacozások alkalmával az is igazán meglepett, hogy áfonyával találkoztam. Úgy emlékeztem, régebben maximum aranyárban kapható, chilei áfonyát lehetett kis tálcákon kapni. Most sem a legolcsóbb gyümölcsök egyike, inkább kiegészítő szerepet szoktam neki szánni. Magyarországon a 30-as években terjedt el, azonban ma sem tartozik a leggyakrabban termesztett gyümölcsök közé. A hazai klíma egyébként ideális számára, ami problémás, az a talaj.” Az áfonya csak savanyú kémhatású talajon él meg, ebből pedig kevés van az országban, leginkább Nyugat- Magyarországon, a Nyírségben, továbbá foltokban Pest, Nógrád és Zala megyében.” Írja az Édenkert magazin.
A lekváron kívül elsőre az amerikai áfonyás sütemények jutnak eszembe róla, muffinok, piték, na meg elsősorban az áfonyás sajttorta. Utóbbi ihlette az alábbi két desszertet.
Desszert No.1.: áfonyás krémsajttal töltött rétestekercs. Sajnos nem emlékszem a pontos hányadokra, mert tavaly készült, csak aztán valahogy lemaradt a blogról. Nagyjából úgy készült, hogy krémsajtból, tojásból, citromhéjjal kevertem egy krémet, hozzáadtam néhány szem áfonyát. Az áfonyát lefagyasztottam előtte, ugyanis az a tapasztalatom, hogy sütéshez kifejezetten jobb és optimálisabb állagot eredményez így (megtartja az állagát és formáját). Ezt réteslapokba töltöttem, és sütőben megsütöttem. Mellé vaníliás-mézes szirup volt mártogatónak.
Desszert No.2: az áfonyás sajttorta koncepciót szedtem szét egy kicsit, a kehelybe pedig a következő elemek kerültek: alul áfonya, amelyet kevés karamellen átfutattam. Rajta sajttorta hab, ami olyan ízű, mint a sajttorta tölteléke. Ezt szifonban készítettem. Végül rajta vajas kekszmorzsa, amely a sajttorta tésztáját szimbolizálja. Az egészből a hab volt a legjobb, az pont olyan, mint egy cheesecake.
Krémsajt hab
1 doboz Philadelphia krémsajt (12,5dkg), szobahőmérsékleten!
1,5dl tejszín
1,5 dl tej
Kb. 6dkg cukor
Egy citrom héja
csipet só
Lábasban felmelegítem a tejszínt, tejet, cukrot (azért van szükség erre a lépésre, hogy a cukor felolvadjon). Beleteszem a citromhéjat, és 15 percig lefedve állni hagyom. A krémsajtot csomómentesre keverem, majd fokozatosan hozzáadom a tejet és tejszínt. Szifonba öntöm, feltöltöm két patronnal, lehűtöm, hidegen tálalom.
A morzsához összetörtem néhány darab kekszet, felolvasztottam vajat, összekevertem, és 5 perc alatt ropogósra sütöttem.
A lekváron kívül elsőre az amerikai áfonyás sütemények jutnak eszembe róla, muffinok, piték, na meg elsősorban az áfonyás sajttorta. Utóbbi ihlette az alábbi két desszertet.
Desszert No.1.: áfonyás krémsajttal töltött rétestekercs. Sajnos nem emlékszem a pontos hányadokra, mert tavaly készült, csak aztán valahogy lemaradt a blogról. Nagyjából úgy készült, hogy krémsajtból, tojásból, citromhéjjal kevertem egy krémet, hozzáadtam néhány szem áfonyát. Az áfonyát lefagyasztottam előtte, ugyanis az a tapasztalatom, hogy sütéshez kifejezetten jobb és optimálisabb állagot eredményez így (megtartja az állagát és formáját). Ezt réteslapokba töltöttem, és sütőben megsütöttem. Mellé vaníliás-mézes szirup volt mártogatónak.
Desszert No.2: az áfonyás sajttorta koncepciót szedtem szét egy kicsit, a kehelybe pedig a következő elemek kerültek: alul áfonya, amelyet kevés karamellen átfutattam. Rajta sajttorta hab, ami olyan ízű, mint a sajttorta tölteléke. Ezt szifonban készítettem. Végül rajta vajas kekszmorzsa, amely a sajttorta tésztáját szimbolizálja. Az egészből a hab volt a legjobb, az pont olyan, mint egy cheesecake.
Krémsajt hab
1 doboz Philadelphia krémsajt (12,5dkg), szobahőmérsékleten!
1,5dl tejszín
1,5 dl tej
Kb. 6dkg cukor
Egy citrom héja
csipet só
Lábasban felmelegítem a tejszínt, tejet, cukrot (azért van szükség erre a lépésre, hogy a cukor felolvadjon). Beleteszem a citromhéjat, és 15 percig lefedve állni hagyom. A krémsajtot csomómentesre keverem, majd fokozatosan hozzáadom a tejet és tejszínt. Szifonba öntöm, feltöltöm két patronnal, lehűtöm, hidegen tálalom.
A morzsához összetörtem néhány darab kekszet, felolvasztottam vajat, összekevertem, és 5 perc alatt ropogósra sütöttem.
Címkék: édesség
11 hozzászólás:
Mikor tavaly megnéztem a filmet (My blueberry nights) én is hetekig csak áfonyás dolgokat készítettem!!Jude Law és az áfonya a tökéletes párosítás :-)
Pont tegnap mondta Orsi, hogy aránylag értelmes áron (kb. 1500) lehet az áfonya kilúját kapni!!!!
Niki
perszi "kilÓját" akartam írni :-)
Errefelé tele vannak az erők áfonyával. Múlt hétvégén kóstoltuk, de még túl savanyúak voltak (ezért inkább picike szamócát és erdei málnát szedtünk ;) ). Ezen a hétvégén ismét felkeressük az erdei áfonyásainkat.
A film nagyon jó-volt mostanság terveztem, hogy megnézem megint, de a blueberry-s hab nem hiányozhat mellőle.-
Egyik kedvenc filmem, és pasim : ). Imádom, mármint a filmet.
Az áfonya nekem idén még kimaradt
Titkos infó az áfonyáról:
állítólag a keszthelyi egyetem berkein belül kísérleteznek azzal, hogy a mi talajunkat is tűrő cserjét neveljenek ki. Hajrá-hajrá, remélem sikerül nekik! :-)
A blog nagyon klassz, most tévedtem erre és asszem maradok is :-)
Az áfonya az egyik kedvencem...
Nem tudom, tudjátok-e, de két fajtája van: az európai, borsószem-méretű, nagyon aromás - ezt lehet Szlovákiában, Romániában, ... út mellett kapni. Ezt tudomásom szerint nem termesztik, csak vadon lehet gyűjteni.
A másik az amerikai fajta, kicsit nagyobb szemű (mondjuk csicseriborsó :) ) , nem annyira aromás, de azért ez is nagyon jó - ezt termesztik, ilyet lehet kapni a boltban. Ez is savanyú talajt kíván, de nem túl meszes talajon, házikertben meg lehet vele próbálkozni. Nekem van néhány tő; a talajba raktam kénport, a tövét fenyőkéreggel letakartam, és évente kap neki való tápot - egyenlőre kibírta :)
Chili,
Ez a szifonos módszer hogy működik? Belerakod a krémet, becsavar, két patront belesziszegtet. Szifonnal a hűtőbe? És hogy jön ki belőle a krém, ugyanúgy kinyomod, mintha tejszínhab lenne?
Köszönöm.
(A Mancs most csinál olvasói felmérést, jól megdícsértem a rovatodat, nehogy má' kiszerkesszenek az újításkor. Onnan jöttem én is ide online.)
sziasztok! tudtok segíteni? hol lehet budapesten jó minőségű, nem uht-s tejszínt beszerezni? még nem nagyon találkoztam vele. köszi!
amikor jó minőségű tejszínre vn szükségem, akkor én a zöld címkés osztrákot szoktam venni (32%)Berchtesgadener Land a márka. 1/2l-es üveg 700Ft, a Culinarisban mindig van, és pl. a Tátra u. Wallenberg u. sarkán található CBA-ban is mindig van.
köszönöm az áfonyás infókat!
pomázi, szifon: pontosan úgy, ahogy írod. Fontos, hogy a krém alap teljesen homogén legyen, semmi darabos ne legyen benne. Ugyanúgy nyomod ki belőle, mint a tejszínhabot. Vékonyabb püréknél (pl. gyümölcs) kinyomkodott zselatint kell beletenni, hogy legyen tartása
köszönöm a gyors választ, chili! 8) kedves tőled.
Neked is van véleményed?
<< Főoldal