vasárnap, október 26, 2008

New York, gasztrotrendek.

Néhány rövid gondolat a new york-i gasztrotrendekről, (most már ismét a pesti bázisról):

*A japán konyha jobban hódít, mint valaha. Mindig is nagy volt a jelentősége, de most feltűnően első helyen szerepel. Már nemcsak sushi, hanem egyéb japán specialitások formájában is, úgymint ramen, yakitori. Van kiváló japán desszert bár is, ahol először ettem olyan japán desszertet, amely ténylegesen ízlett. New York legdrágább étterme továbbra is a japán Masa, itt egy esti menü/fő 500Usd. Szaké kultusz.

*A nuevo latino irányzat szintén egyre tovább erősödik. Van haute mexikói, menő a perui, van ceviche-bár (ceviche: latin-amerikai specialitás, citrusos pácban marinált, nyers tatár féle, általában hal)

* Őrület, ami desszert fronton zajlik. Összemosódnak a határok az előétel/főétel/desszert, az édes/sós, a zöldség/gyümölcs között. Imádom. A cukrászok elkezdenek önálló Életet élni. Komoly anyag készülőben.

* A desszert tálakról néhány divatos elem: fagylalt csemegekukoricából (latin-amerikai gyökerekből táplálkozik), bacon-ös karamella, ill. vaníliaöntet. Minden második desszertet micro shiso levél díszít.

* (Mint itthon is), a séfek és cukrászok szeretnek egymástól ihletet szerezni. A város legkülönbözőbb éttermeiben ismétlődnek a különböző elemek, idén pl. mindenütt grillezett ananász sorbet.

* A kísérleti (nem egészen helyesen molekulárisként definiált) irányzat kissé passé, az inkább a 90-es évek irányzataként van számon tartva . Néhány kiemelkedő, eredeti gyakorlójától eltekintve, (és a sok középszerű másolás és túltengés miatt) New York-ban már túlhaladta a kor. Helyette sokkal inkább az egyszerűbb, íz- és alapanyag-központú megközelítés hódít. A származási hely fontosabb mint valaha, lehetőleg minél közelebbi kistermelőtől származzon az alapanyag, esetleg saját kertből.

*A cupcake őrület továbbra is , továbbra sem tudom értelmezni.

*Újonnan hatályba lépett törvény értelmében a gyorsétkezdékben és kávézókban (Starbucks-ban is) kötelező feltüntetni az ételek kalóriatartalmát. Szerintem ez nagyon hatékony.

*Per pillanat a legfelkapottabb újonc étterem: Anthos (neo-görög). Szakmabeliek szerint a séf olyan tehetséges, hogy ez nemcsak múló pillanat, hanem hosszútávú siker.

Címkék: ,


 

 

15 hozzászólás:

Blogger Zsófi szerint...

Hú ez nagyon érdekes, köszönjük. Hány helyen ettél ez alatt a pár nap alatt? :)

8:49 de.  
Blogger kisrumpf szerint...

Cupcake őrületet nem kell értelmezni, ki kell használni mások hülyeségét, a divatot. Az exfőnököm ezt teszi. Még ma is sok esküvőre cupcake-tortát rendelnek stb. Majd elmúlik. Szerintem azért imádják, mert még egy amerikai háziasszony is el tudja készíteni, olyan egyszerű. A vajkrém pedig... olyan, amiyen - ellenben tartós...

2:16 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Mennyire jó! :) Én mindig is ezt hangoztattam! Had keveredjenek, a málna a paprikával, a cseresznye a kakkukfűvel, a chili a csokoládéval stb... Egy étteremben a deszerteket úgy kell megalkotni, hogy azok egy étteremhez és ne egy cukrászdához hasonlítsanak és ez a különbség ne abban merüljön ki, hogy étteremben tányérdeszertet vagy valamilyen krémet adunk.

7:39 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Zsófi, khm, sok:)

polimer, nagyon egyetértek. alig várom, hogy legyenek az éttermeinkben komplex, érdekes desszertek, amilyeneket még nem nagyon találok

11:11 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

szuperérdekes bejegyzés!!!!
végre felpezsdült itt megint valami!!!
hajrá!

doppio

10:41 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

kedves ristretto, örülök, hogy érdekesnek találod (én is:),aztán, látod, van olyan, aki meg azt mondja erre, hogy annyira elszállt, hogy már nem is érti, amit írok:)

11:36 du.  
Blogger steel szerint...

szuper érdekes volt, nyálam ismét csorog, köszönjük!

a japán, sushi, yakitori, teppanyaki, kaiseki miegymás őrület teljesen megszállta az amerikaiakat.
olyan omakase menüket esznek, amiről itthon csak álmodozunk. beteszek ide pár linket csak az ájulás gyanánt.

http://www.chuckeats.com/2008/05/12/urasawa-la/

vagy
http://lizziee.wordpress.com/category/southern-california/takao-brentwood/

csak annyit javaslok megnézni hogy miként néz ki arrafelé egy egyszerű nigiri. elképesztő...

ps. a cupcake-et sosem fogom megérteni :)

11:56 de.  
Blogger Unknown szerint...

2006 Januárban voltam NY-ban. Voltunk a Shanghai Jack-ben, szenzációs volt a shanghai dim sum - leves van benne. Voltunk egy másik nagyon felkapott helyen is. Japán-perui fúziós konyha volt. Állítólag akkor jöttek divatba egyrészt a perui, másrészt a japán-perui konyhák.

9:59 du.  
Blogger Unknown szerint...

Londonban asszem vagy a Regent vagy az Oxford Str.-en , mindjárt az elején van egy kimondottan japán desszert-bolt van. Egy "minyon" (nippon-minyon:))) 2-3GBP volt - de megérte azt a hétszázát!
Gyümölcszselés? hű de kafa
Vörösbab-habos? hű de kafa
Egyébként a világ legjobb gumicukra japán - a Kasugai gyártja. Nem gej hanem visszaadja a gyümölcs ízét - amennyire lehet...

10:03 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Attila, a japan desszertbolt amirol irsz a Picadilly Circus-on van, nem?

6:09 de.  
Blogger Unknown szerint...

Nem ott van, de nincs messze...
Oxford vagy Regent talán.
Majd megnézem és postolok.
a

12:45 de.  
Blogger Unknown szerint...

Nem ott van, de nincs messze...
Oxford vagy Regent talán.
Majd megnézem és postolok.
a

12:45 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Chili, ha Londonban jarsz melegen ajanlom a Hakkasan-t (Michelin csillaggal honoralt Dim Sum) es a Roka-t (robata grill, fantasztikus, szazszor jobb, mint a Nobu), ugy gondolom ertekelned.

NY-ban nagy kedvenc (bar inkabb az elmeny miatt...) a Shabu-Tatsu East Village-ben (sukiyaki, shabu-shabu), mar ha sikerul bejutni... ;-)

12:36 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

delicious,hű, úgy látom,nagyon ismerős vagy a témában, de jó!Igazság szerint, pont mostanában készülök Londonba. dim sum az egyik kedvenc műfajom. Hakkasan, vagy Yauatcha?

4:44 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Hm... Fogos kerdes! :-) En mindkettot kedvelem, bar a szivem talan inkabb a Hakkasan fele huz... a dim sum talan autentikusabb a Yauatcha-ban, a Hakkasan-e kicsit europaiasitott (ha van ilyen szo...), bar ez egyben izgalmas is. Az enterior es az atmoszfera azonban a Hakkasan fele billenti a merleg nyelvet... es a koktelok! Ez az egyetlen etterem, ahol nem bort iszunk a vacsorahoz, pedig nagy borrajongok vagyunk. (Lychee rocks! :-)

A szerviz mindket helyen kisse "sietos", s mindket helyen ajanlott jo elore asztalt foglalni.

(Zagat: Hakkasan: 25-26-20-GBP59 Yauatcha: 26-23-19-GBP43)

P.S.: Mar elore varom az elmenybeszamolod & a dim-sum ihlette recepteket! :-)

3:42 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal