kedd, október 03, 2006

Gyömbéres-mézes sárgarépa -tzimes

A zsidó vallásban az őszi ún. nagyünnepek a legfontosabb ünnepnek minősülnek. Idén szeptember 22-én kezdődött a Ros Hasana, azaz a zsidó Újév, majd 10 nappal később, október 2-án volt a zsidó vallás legszentebb napja, Jom Kippur. Ez utóbbi az engesztelés napja –bűnbánati nap, amikor az emberek számba veszik, megbánják bűneiket. Ha valaki más ellen vétett, bocsánatot kér, ha pedig ellene vétettek, megbocsát. Az előeste napnyugtájától a következő estéig 24órás teljes böjtöt kell tartani.

Mint minden más vallásban, az ünnepeknek természetesen megvannak a maga hagyományos, szimbolikus ételei is. Ez jelen esetben igen egyszerűen összefoglalható: méz, méz, édes, méz, édes. Komolyra fordítva a szót, a méznek és az édes ételeknek valóban domináns szerep jut, ugyanis ezek biztosítják, hogy a következő év édes legyen. Kerek alakúra sütött kalácsot (barcheszt) és almát kell mézbe mártani, többféle mézes sütemény készül. (Tyúkhúsleves, sült csirke, marhasült, halak a főétel fronton). Az egyik leghagyományosabb étel ilyenkor a sárgarépa, bármilyen formában (gyakran sárgarépafőzelék), hiszen a sok kis édes, kerek lapocska gyarapodást, jómódot, édességet szimbolizál.

Valljuk be, sárgarépából nehéz (szinte lehetetlen) olyan igazán vonzó ételt varázsolni (már ha nem csak az ízét akarjuk kicsikarni, pl. húslevesben, hanem főszerepet akarunk neki szánni Maximum esetleg szóba jöhet reszelt sárgarépa, alma, citromlé, méz keveréke?) Viszont ez tényleg finom. Két dolog van, ami nélkül gyorsan nem az: 1. citromlé –különben geil, 2. Roppanósra kell hagyni a répát. Ha egy másodperccel is túlfő, vége az ételnek –ezért ott kell mellette állni, és nézegetni. Lehet enni magában, desszertként, vagy köretnek, pl. ropogós bőrű sült csirkéhez.

Recept

Hozzávalók (4 személyre)

60dkg sárgarépa, megpucolva, karikákra szeletelve
5dkg vaj
3ek olaj
1dl méz
kb. 1 közepes citrom leve
2tk friss reszelt gyömbér (vagy őrölt)
10dkg mazsola
2ek pirított szezámmag


A mazsolát forró vízbe áztatom, hogy megpuhuljon. Egy minél nagyobb méretű lábasban felforrósítom a vajat és az olajat. Rádobom a sárgarépa karikákat, és 4-5 percig dinsztelem, hozzáadom a gyömbért. Felöntöm annyi vízzel, hogy épphogy ellepje. Hozzákeverem a mézet, a citromlevet, sózom. Megkóstolom, pikánsan édes-savanyúnak kell lennie, ezt ízléstől függően lehet alakítani. Fedő alatt, közepes lángon párolom kb. 5 percig. Végül leveszem a fedőt, a hőt felveszem maximumra, és annyira főzöm, hogy a szirupos lé csak bevonja a répákat. (Ha a répa pont jó lenne, de még túl sok a folyadék, akkor a répákat kiveszem, nehogy túlfőjenek, és beforralom a levet.) Hozzákeverem a mazsolát, és megszórom pirított szezámmaggal.

Címkék:


 

 

9 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Sárgarépából nagyon finom és szép ételeket lehet készíteni! Tiltakozom a diszkriminálása miatt. :)
Vajon párolva a karikára vágott répa különféle fűszerekkel fenomenális - gyömbérrel, koriandermaggal, édeskömény maggal pl. keleties, rozmaringgal pikáns, petrezselyemmel, esetleg kaporral; krémsajtot ráolvasztva, vmi maggal megszórva...
Lehet belőle csatni pl. dinsztelt hagymával, gyömbérrel, koriandermaggal. Édeskés vagy édes változathoz reszelt narancshéj, méz, pikánshoz némi fehérbors még.
Hasábokra vágva kis olivaolajjal sütőben meg lehet sütni, vagy grillezni.
Soroljak még? :)

1:23 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

jó jó, igazad van. Tényleg, sülve kifejezetten finom. vagy, valóban rengeteg fűszerrel felturbóstíva..de azért szerintem nincs a zöldség toptenben

5:35 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

hát, nem tudom... ízlések és pofonok ugye különbözőek, de nálam a sárgarépa simán bent van a top five-ban is. imádom rengetegféleképpen: hasábokban sütve (halakhoz pl. isteni), tejszínes főzelékben, csak úgy párolva és önmagában megeszegetve, répatortában, stb... csomófajta levesben (gomba-, zöldborsó-, ill. egy más ízvilágban currys lencselevesben) nekem a sárgarépa fénypont. még kuszkuszba is szoktam tenni gyakran.
nálam abszolút kedvenc.:)
Tamara

8:22 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

ok, meggyőztetek. persze, magyaros leves szóba sem jön nélküle. currys lencselevesben is van nálam is. Arról meg hogy létezik, hogy megfeledkeztem, hogy a RÉPATORTA is répából van?? (azért a topten-ben még mindig nem:)

9:36 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

répából van, és irtó finom :)

10:54 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

1. uborkaszelőn vékony karikára vágom a zsenge sárgarépát, és vajon megpárolom, és nagyon sok friss bazsalikommal fűszerezem.
- télem pedig curry-val.
akár önálló fogás piritott kenyérrel, de rizs, tészta, tört burgonya mellé is nagyon finom.

2.ezt próbáljátok ki:
gőzben (kuktában) megpárolom a sárgarépát, majd felkarikázom.
Kevés vajon megpiritok apróra vágott diót és narancshéjat, és aztán összekeverem.....baromfi sültek mellé, fehér rizs mellé, piritós mellé csodálatos...

9:03 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Ez a recept úgy Isteni ahogy van!!! Megkóstoltam. De egy külön serpenyőben megcsináltam répa helyett káposztával és úgy is finom volt. Nem mertem összeborítani- gondolván,-majd a vacsoránál és még főztem külön krumplit is, hogy laktató legyen. A vacsinál a főtt krumplira ráöntöttem a gyömbéres répát, majd a tetejére a párolt káposztát (u.úgy elkészítve) és az eredmény nagyon sikeres lett, mert mind MIND elfogyott az utolsó szem szezámmagig. Hát köszönöm Neked kedves Chili!!!
Kamoca

8:14 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Imádom a sárgarépát... nyersen is, de mindenfélének elkészítve is. A répafőteléket és a répafasírtot félve írom le, de azokat is szeretem. Ami nagyon finom, az pl. a karamellizált-mézes sárgarépakrémleves pirított tökmaggal, vagy pl. a sajtos sült sárgarépacsók - látványra olyan lesz, mint a hercegnőkrumpli - sárgarépa-frites mézes mustárba mártogatva, sárgarépás-mustáros pangasius, répás-sajtos krumplipüré paradicsompaprikában sütve köretnek... hirtelen csak ennyi, és ez nem minden.

R. Judit

10:51 de.  
Blogger Unknown szerint...

Ez isteni! Pedig még nincs is kész :) Elkezdtem csinálni (nincs itthon hozzá se gyömbér, se mazsola) és simán pirított szezámmal eszegetem. A mézet kihagytam, nekem úgy túl édes lenne. Köszönöm a receptet!

12:04 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal