Húskrumpli: Sült burgonya friss spenóttal és sült parikával, Boursin-nel töltött csirkemell
Annyira, de annyira szeretek vendégeknek főzni, és mostanság nem panaszkodhatok, igazán kiélhetem magam, jövés-menés van folyamatosan. Kedden kedves barátaimat vendégeltem meg, a menü pedig a hétfő esti sport alatt alakult ki (hm, valóban kissé bizarr, hogy a taposógépen cikáznak a gondolataimban a pástétomok és sütemények, de hát szerencsére senki nem lát a fejembe, és így legalább nem arra koncentrálok, hogy még hány perc van hátra). A végeredmény:
Avokádó lazacpástétommal
Boursin-nel töltött csirkemell, sült burgonya friss spenóttal és sült paprikával
Zöldsaláta
Friss mangó, joghurtfagyi&mangógranita
Ez azért is jó menü, mert a főételen kívül mindent előző este megcsináltam, így munka után csak a köretet és a csirkét kellett összedobni. A krumpli elsüldögél magában, azzal semmi tennivaló, a csirkét még reggel előkészítettem, viszont utolsó percben érdemes megsütni, mert úgy a legfinomabb. A csirkemellhez négy csirkemellfilét (á 15dkg) egy-egy fólia közé helyeztem, egész vékonyra klopfoltam. Sóztam, borsoztam és szerecsendiót reszeltem rá. Nagyvonalúan megkentem Boursin sajttal (az az igazi, de helyettesíthető más fokhagymás, fűszeres krémsajttal), a fólia segítségével szorosan henger alakúra göngyöltem, kívülről is fűszereztem, és bekentem olívaolajjal. Fogpiszkálóval összetűztem a két végét, majd fóliástul a hűtőbe tettem. Este vajban pirosra körbepirítottam magas lángon, majd levettem közepesre, kis fehérbort öntöttem alá és fedő alatt 15 perc alatt puhára sütöttem. A Boursin istenien elolvad benne, mintegy szószt képezve a csirkegöngyölegben. A köret pedig:
Recept:
Hozzávalók (4-6 személyre)
1kg apró szemű burgonya
1 egész fej fokhagyma
1 piros kaliforniai sült paprika, apró kockára vágva
30dkg friss spenótlevél
1 salottahagyma, v. fél fej hagyma, apró kockára vágva
fél citrom reszelt héja
fél csokor petrezselyem
8-10 levél bazsalikom
olívaolaj, só, bors
A sütöt előmelegítem 200C-ra.
A krumplit megmosom, megszárítom, és héjastul vastagabb karikákra szeletelem. Egy zacskóba dobom, meglocsolom olívaolajjal, bőségesen sózom, borsozom, összerázom, hogy az olaj egyenletesen befedje, majd kiborítom egy alufóliával bélelt tepsire. A fokhagymát gerezdekre szedem, és héjastul a krumpli közé dobom. 50 perc alatt megsütöm. Közben felkockázom a sült paprikát. Közvetlenül tálalás előtt, felforrósított serpenyőben, pici olívaolajon megfuttatom a spenótleveleket, épp annyira, hogy csak összeessenek. Sózom, borsozom. Összeforgatom a krumplit, sült fokhagymát, spenótleveleket, felkockázott sült paprikát, hagymát, az apróra vágott petrezselymet, bazsalikomot és a reszelt citromhéjat. Ízlés szerint sózom, borsozom, pici olívaolajat locsolok rá. Langyosan tálalom köretként (vagy pl. feta sajttal önálló vegetáriánus fogásként).
Avokádó lazacpástétommal
Boursin-nel töltött csirkemell, sült burgonya friss spenóttal és sült paprikával
Zöldsaláta
Friss mangó, joghurtfagyi&mangógranita
Ez azért is jó menü, mert a főételen kívül mindent előző este megcsináltam, így munka után csak a köretet és a csirkét kellett összedobni. A krumpli elsüldögél magában, azzal semmi tennivaló, a csirkét még reggel előkészítettem, viszont utolsó percben érdemes megsütni, mert úgy a legfinomabb. A csirkemellhez négy csirkemellfilét (á 15dkg) egy-egy fólia közé helyeztem, egész vékonyra klopfoltam. Sóztam, borsoztam és szerecsendiót reszeltem rá. Nagyvonalúan megkentem Boursin sajttal (az az igazi, de helyettesíthető más fokhagymás, fűszeres krémsajttal), a fólia segítségével szorosan henger alakúra göngyöltem, kívülről is fűszereztem, és bekentem olívaolajjal. Fogpiszkálóval összetűztem a két végét, majd fóliástul a hűtőbe tettem. Este vajban pirosra körbepirítottam magas lángon, majd levettem közepesre, kis fehérbort öntöttem alá és fedő alatt 15 perc alatt puhára sütöttem. A Boursin istenien elolvad benne, mintegy szószt képezve a csirkegöngyölegben. A köret pedig:
Recept:
Hozzávalók (4-6 személyre)
1kg apró szemű burgonya
1 egész fej fokhagyma
1 piros kaliforniai sült paprika, apró kockára vágva
30dkg friss spenótlevél
1 salottahagyma, v. fél fej hagyma, apró kockára vágva
fél citrom reszelt héja
fél csokor petrezselyem
8-10 levél bazsalikom
olívaolaj, só, bors
A sütöt előmelegítem 200C-ra.
A krumplit megmosom, megszárítom, és héjastul vastagabb karikákra szeletelem. Egy zacskóba dobom, meglocsolom olívaolajjal, bőségesen sózom, borsozom, összerázom, hogy az olaj egyenletesen befedje, majd kiborítom egy alufóliával bélelt tepsire. A fokhagymát gerezdekre szedem, és héjastul a krumpli közé dobom. 50 perc alatt megsütöm. Közben felkockázom a sült paprikát. Közvetlenül tálalás előtt, felforrósított serpenyőben, pici olívaolajon megfuttatom a spenótleveleket, épp annyira, hogy csak összeessenek. Sózom, borsozom. Összeforgatom a krumplit, sült fokhagymát, spenótleveleket, felkockázott sült paprikát, hagymát, az apróra vágott petrezselymet, bazsalikomot és a reszelt citromhéjat. Ízlés szerint sózom, borsozom, pici olívaolajat locsolok rá. Langyosan tálalom köretként (vagy pl. feta sajttal önálló vegetáriánus fogásként).
7 hozzászólás:
én is gyakran kapom magam azon a lépcsőzőn, h ilyesmi jár a fejemben :)
direkt neked szentelve, nagy önfeláldozóan benyomtam egy desszertet a 2 szerncsétlenben, pedig már vacsiból érkeztem. nos, hiába volt a neve a csodás 'epres mascarponekrém maple syrupban áztatott rétesen', sajna rossz volt. úgyhogy meg kell állapítanom: a hely továbbra is istenkirályság, de a szakács nem cukrász. evvan.
most már tényleg beruházok egy fagyigépre!
kiskrumpli, köszönöm!
malena, kösz az önfeláldozást:))ugyanezt mondta a barátnőm is, aki volt azóta. Mi is kóstoltunk desszertet, háromból egy nagyon jó volt (szedres túrótorta), kettő kevésbé (katalánkrém, madártej)
Éva, én ezt csak támogatni tudom!
Hű, ez nagyon jól hangzik, így egészben, és külön külön is. Kipróbálom hamarosan.
Kérdés: nem próbáltad még a paprikakockákat a krumplival együtt megsütni? Szerintem működne. Mondjuk valószínűleg kevesebb idő kell neki, mint a krumplinak, úgyhogy később dobnám rá a tepsire.
kipróbáltam, isteni, nálam is vendégváró recept lesz!
kösz.
köszi a receptet Zsófi(és nem csak ezt az egyet,az egész blogodat imádoom;) ma ebédre ezt csináltam azzal a különbséggel ,hogy a fűszeres,fokhagymás krémsajtot én alkottam és joghurtos spenótot is csináltam mellé. óriási sikert volt=) még egyszer kösziii
Neked is van véleményed?
<< Főoldal