szombat, április 11, 2015

Tavaszi zöldfűszermártás (Grüne Sosse 2015.)


A frankfurti zöldfűszermártással, vagyis a Grüne Sosse-val akkor ismerkedtünk meg, amikor a családom egy része Németországban élt. Frankfurtban ez az egyik helyi specialitás, de egész Németországban nagy hagyománnyal bír a fogyasztása. Arról is híres, hogy a frankfurti születésű Goethe egyik kedvenc étele volt. A teljes történetéről, még anno, 2007-ben (te jó ég, de rég volt!) írtam átfogóbban.


Az autentikus frankfurti mindig hét féle friss fűszernövényt tartalmaz, klasszikusan a következőket: petrezselyem,turbolya, snidling, kis vérfű, borágó, zsázsa, sóska. Kapor és tárkony semmi esetre sem! (Frankfurt nix Dill). A mártás szezonja hagyományosan zöld-csütörtökön (nagy-csütörtökön) kezdődik, Frankfurtban pedig tavasztól a piacokon hatalmas kész csokrokban árulják a hét zöldfűszert.  A mártás valójában egy tartármártás rengeteg zöldfűszerrel és egyéb hozzávalókkal. Levesben főtt húsok, párolt, vagy grillezett halak, kemény tojás, vagy újkrumpli mellé tálalják. Az állaga inkább rusztikus, darabos, és kimondottan tiltott a zöldfűszerek gépben való aprítása, mert úgy más lesz a végeredmény. Emiatt az előkészítése picit időigényesebb, de megéri, mi nagyon szeretjük.

Idén húsvétkor is tervbe vettem, el is készítettem, végül azonban a hagyományostól eltérő, “megszentségtelenített” módon – botmixerrel, kaporral és tárkonnyal. Az eljárás így sokkal gyorsabb, ebben a formában is zseniális, viszont kb. 5 perc alatt elkészül. Sonkához adtam, a maradék pedig buggyantott tojás köré került, amit megszórtam pici dukkah fűszerkeverékkel (mogyoró, szezámmag, koriander, római kömény), mellette pinkre savanyított apró retek, és házi medvehagymaolaj.  Most már tényleg van mindenféle zöldfűszer a piacon is, én kaprot, petrezselymet, snidlinget, tárkonyt, medvehagymát használtam most.


Tavaszi zöldfűszermártás
Hozzávalók ( kb. 7 dl mártáshoz, ez 8-10 adag ételhez elég)

3 dl tejföl (vagy joghurt)
2 csokor petrezselyem
1 csokor kapor, felaprítva
1 csokor snidling, felaprítva
néhány szál tárkony
néhány levél medvehagyma, felaprítva
3 evőkanál majonéz
2 főtt tojás, felkockázva
2 kicsi csemegeuborka
, felkockázva
1
kis fokhagymagerezd, reszelve
1 citrom reszelt héja és leve
1 kávéskanál porcukor
só, bors

Egy nagy kancsóba, vagy tálba öntjük a tejfölt. Az összes fűszernövényt durvára aprítjuk, majd a tejfölhöz adjuk. Botmixerrel simára pürésítjük. Ettől szép, pisztáciazöld lesz. A botmixer nem viszi teljesen homogénre, a fűszernövények apró, finom rostjai láthatóak és érezhetőek maradnak. Hozzáadjuk a majonézt, a két felkockázott főtt tojást, a csemegeuborkát, a reszelt fokhagymát, citromlevet, héjat és a csipet porcukrot. Sózzuk, borsozzuk. Botmixerrel pürésítjük. A kész mártásban beállítjuk az ízeket (só, bors, citromlé). Halak, grillezett spárga, újkrumpli mellé világbajnok.