hétfő, február 16, 2015

Fűszeres rizs füstölt pisztránggal és buggyantott tojással


Amikor rizst főzök, mindig többet készítek, mint amennyire szükség lesz, a maradékból ugyanis másnap a legnagyszerűbb, ötperces gyorsételeket lehet elkészíteni. Amúgyis nagy rizsrajongó vagyok, sütve is nagyon szeretem, tojással, szójaszósszal, zöldségekkel. 

Az alábbi változat az aktuális kedvencem, a jó hír pedig, hogy ehhet is kimondottan a másnapos, kissé összeállt főtt rizs az ideális. Igazi fehérjebomba, talán még az edzők is jóváhagynák, bár akkor a vajat nyilván azonnal olívaolajra kellene cserélni. Én leginkább az íze miatt készítem gyakran, a füstölt pisztráng és a csípős curry csodát tesznek ezzel az egyszerű étellel. Minél jobb minőségű a currykeverék, annál finomabb lesz a végeredmény! Régebbi Jamie és Nigella könyvekben is lehetett találkozni ezzel a fura nevű fogással – a kedgeree (kedzsöri) egyfajta indiai-brit ötvözet. 


Hagyományosan főtt rizsből, füstölt halból (eredetileg bó), petrezselyemből, főtt tojásból áll, amelyet curryporral, vajjal, néha tejszínnel készítenek, alkalmanként mazsola is kerülhet bele, de zöldségek, pl. zöldborsó hozzáadása is gyakori. Az étel Indiából származik, ahol hasonló fűszerezésű babos, illetve lencsés rizsként kezdte a pályafutását, khichri néven a 14. században. Angliába a brit gyarmatosítók hozták magukkal, akik kiadós reggeli fogásként vezették be.

A buggyantott tojás talán túlzásnak tűnhet, mivel keménytojás alapjáraton is van benne, de annyira jó, amikor a fűszeres ételbe még a lágy tojássárgája is belekeveredik.

Fűszeres rizs füstölt pisztránggal és buggyantott tojással (kedgeree)
Hozzávalók (2-4 adag)

5 dkg vaj
4 szál újhagyma, vékonyra karikázva
1 szárzeller, vékonyra szeletelve
1 evőkanál csípős currypor
1 teáskanál őrölt kurkuma
20 dkg rizs, megfőzve
15 dkg füstölt pisztráng, apró darabokra szedve
4 kemény tojás, cikkekre szeletelve
1 kávéskanál chilipehely
só, bors
Tetejére: buggyantott tojás

Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát és a szárzellert, majd üvegesre dinszteljük. Rászórjuk a curryport és a kurkumát, elkeverjük, néhány percig pirítjuk. A serpenyőbe tesszük a főtt rizst, és elkeverjük, hogy a fűszeres hagyma egyenletesen befedje. Sózzuk, borsozzuk, de óvatosan, mert a pisztráng is ad még hozzá sósságot. A füstölt pisztrángot villával darabokra szedjük, és a rizsbe keverjük, ugyanezt tesszük a keménytojások felével. A másik felét a tetején tálaljuk, hogy ne törjön, Ha még extra buggyantott tojást is teszünk rá, akkor csendesen gyöngyöző vízbe ütjük egyenként a tojásokat és 3 percig főzzük, hogy a közepe folyós maradjon.  Adhatunk hozzá rizsecettel savanyított szárzellert.



 

 

1 hozzászólás:

Blogger kissorsi szerint...

Kedves Chili&Vanilia!
Megmondanád kérlek, hogy hol veszel jó minőségű curryport, currypasztát?
Barátságos üdvözlettel:
Orsi

10:28 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal