Tésztában sült, fügés sertéspástétom
Ennek a pástétomnak az elkészítése igényel némi rutint és
türelmet – pontosabban a tésztás változata. Ha tésztaburok nélkül sütitek - amit
jószívvel ajánlok, mert a töltelék a legfinomabb - akkor nagyon egyszerű. Előző
nap kell elkészíteni ahhoz, hogy szépen lehessen szeletelni, ma még pont meg tudjátok sütni holnapra. Húsz
szelet lesz belőle, tehát nagyobb vendégségre is tökéletes.
Édes-csípős chutney, hagymalekvár, vagy savanyúság és mustár
illik mellé. Én készítettem hozzá egy különleges mézes, mangós mustárt, de
egyelőre még annyira ehetetlenül csípős, hogy várok még estig, hogy lágyul-e,
ha igen, csak akkor teszem közre a receptjét. Este jön még két last minute
lencsés recept, azokhoz még holnap is be lehet vásárolniJ
Tésztában sült, fügés
sertéspástétom
Hozzávalók (15-20 szelethez)
Töltelék:
50 dkg darált sertéshús (zsírosabb rész)
40 dkg (4 szelet) karaj, apróra felkockázva
5 dkg pisztácia, vagy kesudió, durvára vágva
10 dkg aszalt füge, felkockázva
1 narancs reszelt héja
1 evőkanál só
bors
frissen reszelt szerecsendió
1 evőkanál arab fűszerkeverék (szegfűbors, római kömény,
koriander)
1 tojás
0,5 dl tejszín
Tészta:
35 dkg liszt + szóráshoz
1 evőkanál só
0,5 dl tej
0,8 dl víz
10 dkg vaj
10 dkg mangalicazsír
1 tojás sárgája kenéshez
A töltelékhez egy keverőtálban összekeverjük a darált
sertéshúst, az apróra (kb. 1x1cm) kockázott karajt, a durvára vágott magot, az
aszalt fügét, a reszelt narancshéjat, a fűszereket, végül a tojást és a
tejszínt. Ha van időnk, ezt több órára a hűtőbe is tehetjük pihentetni. A
tésztához a robotgép keverőtáljába szórjuk a lisztet, a sót. Egy kis lábasban
felmelegítjük a tejet és a vizet, és ebben felolvasztjuk a vajat és a zsírt.
Kissé lehűtjük. A keveréket a liszthez öntjük, majd a géppel (vagy elektromos
kézi keverővel) összedolgozzuk a tésztát. Bucit formázunk belőle. Előkészítjük
a sütőformát: egy gyümölcskenyerek sütéséhez használt téglalap alakú forma a
legjobb választás. Kissé kiolajozzuk, majd sütőpapírral alaposan kibéleljük a
formát, a papírt is megkenjük zsiradékkal. A tészta 2/3 részéből téglalapot
nyújtunk, és a nyújtófa segítségével a formába emeljük, majd szorosan
elrendezzük. A túllogó részeket levágjuk. (a formába való átemelés igényel némi
rutint és kézügyességet, kicsit meg tudjuk könnyíteni a dolgunkat, ha a azon a
sütőpapíron nyújtjuk ki formára a tésztát, amellyel a formát ki is béleljük,
így rögtön abban emeljük át. A tésztába töltjük a húsmasszát. A maradék 1/3
tésztából egy kicsit nagyobb téglalapot nyújtunk, mint amekkora a forma
felülete. Ráhelyezzük a töltelékre, és a széleit alaposan, szorosan
bedugdossuk, ezzel lezárjuk a tetejét. Megkenjük a tojás sárgájával. A
tésztaburokba három kis “kéményt” gyártunk a következő módon: 4x4cm
alufóliadarabokat vágunk, azokat félbehajtjuk, és egy fakanál nyelére tekerjük.
Késsel kis nyílást vágunk a tésztán három helyen, majd a résen a fakanál nyél
segítségével bedugjuk az alufólia hengert (majd kihúzzuk a nyelet, és
megismételjük a többi nyíláson.) Ezeken tud távozni a gőz a töltelékből. Az
egész formát letakarjuk alufóliával (a kis kémények maradjanak szabadon), és
180C fokos sütőben 1,5 óráig sütjük. Ekkor levesszük a fóliát, és további 30
percig sütjük, amíg megpirul. Teljesen hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük.
Másnap szépen szeletelhető.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal