csütörtök, április 02, 2015

Lisztmentes, kókuszos répatorta


Az ember azt gondolná, hogy a répatortáról már nincs mit mondani. És ez így is van. Ez a klasszikus amerikai sütemény az évek során annyira hétköznapivá vált, hogy gyakorlatilag nincs kávézó, ahol ne lehetne kapni, és nincs háziasszony, aki ne sütött még volna. Elronthatatlan, kezdőknek is tökéletes, és bár a különböző receptek között vannak eltérések, szinte mind jó végeredményhez vezet, mivel a sárgarépának és a zsiradéknak (általában olaj) köszönhetően mindig szaftos lesz. Igaz, ettem már száraz, íztelen répatortát, de szerintem ezt elrontani tényleg művészet. Répatortát csak olyankor szoktam sütni, amikor nincs jobb ötletem. Ritkán.

Az alábbi változat azonban egészen más dimenzióba helyezi a fogalmat. 

Egy modern perzsa konyháról szóló csodás könyvben bukkantam a receptre, amit aztán tovább alakítgattam. Egy gramm liszt sincs benne, a magok – mandula, mogyoró, kókusz – adják az alapját. Ettől olyan keleties hatása van, amire ráerősítenek a fűszerek és a narancsvirágvíz. Utóbbi rétegműfaj, de szerintem fantasztikus benne, párszáz forintért lehet kapni fűszer- és delikáteszüzletekben. Cukor helyett nyírfacukrot használtam, és az olvasztott vajat akár le lehetne cserélni pl. olivaolajra (vagy jóval drágább mandula-, vagy mogyoróolajra), így “mindenmentes” is tud lenni.

A tetejére vaníliás mascarponét és pirított kókuszforgácsot tettem, de minden nélkül is megállja a helyét. Akár 3-4 napig is eláll, és extra szaftos, szóval, már akár csütörtökön, pénteken meg lehet sütni húsvétra.

Lisztmentes, kókuszos répatorta
Hozzávalók (10-12 szelet)

3 egész tojás
20 dkg nyírfacukor
1 kávéskanál só
20 dkg darált mandula
10 dkg kókuszreszelék
15 dkg törökmogyoró, durvára vágva
15 dkg vaj, felovasztva
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt kardamom
2 evőkanál narancsvirágvíz
20 dkg sárgarépa (kettő kisebb répa), lereszelve

A sütőt előmelegítjük 160C fokra. Egy nagy tálban elektromos kézikeverővel habosra keverjük a három tojást a nyírfacukorral és egy csipet sóval. Hozzáadjuk a darált mandulát, kókuszreszeléket és a durvára vágot mogyorót. (Más magokkal, pl. dióval, pisztáciával is készíthetjük). Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a fahéjat, kardamomot, narancsvirágvizet és a reszelt sárgarépát (amelyet a reszelő nagy lyukán reszeltünk). Egy 23 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a masszát. Kivajazni nem szükséges, mert a magok olajtartalma miatt szépen elválik majd a torta a formától. 50-60 percig, tűpróbáig sütjük. Félidőben, amikor a teteje elkezd pirulni, érdemes alufóliával letakarni. Teljesen hagyjuk kihűlni, érdemes előző nap elkészíteni, akkor lehet a legszebben szeletelni. Napokig eláll. Mellé vaníliafagylaltot, esetleg joghurtttal, vaníliával, és kevés narancsvirágvízzel kikevert mascarponét kínálhatunk.


Alább pedig, szokásos módon, kissé utolsó percben, de sok szeretettel összegyűjtöttem néhány húsvéti receptet, útmutatót, csemegézzetek belőle bátran! 

Sonka:

Torma

Kalács



Tojás









 

 

4 hozzászólás:

Anonymous Bea szerint...

Kedves Chili és Vanilia! Szeretném megkérdezni, hogy mandula és mogyoró helyett lehet gesztenye és/vagy zabpehely lisztett használni?A kisfiam még nem eheti az ilyen magvakat az esetleges allergia miatt.
Köszönöm a választ!
Bea

2:35 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Szia Bea, hát, ebben a tortában ez sajnos nem működne, vagy legalábbis teljesen más lenne az állaga, íze. Itt pont az olajos magok adják a testét, lelkét a sütinek:) Inkább várjatok vele, amíg a kisfiad ehet ilyeneket, addig csak a felnőttek egyék:) Zsófi

8:03 de.  
Blogger Unknown szerint...

Kedves Zsòfia!
A tojàst mivel tudnàm helyettesìteni,hogy tényleg "mindenmentes" legyen? :)
Esetleg kukoricakeményìtô és vìz keveréke? Ha igen,milyen arànyban?
Elôre is köszönöm vàlaszod!
Kellemes ünnepeket!
Dulcinea

8:39 de.  
Blogger Éva szerint...

Köszi, Zsófikám, ez nagyon jól jött a húsvét hétfői családi ünneplésre, ahová kell valami húsvéti ÉS gluténmentes. Ugyan a törökmogyorót kénytelen leszek lecserélni dióra, de úgy is klassz lesz. Kellemes ünnepeket!

12:38 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal