péntek, március 05, 2010

Merguez petrezselyemsalátával

A merguez kolbász az észak-afrikai konyha egyik jellegzetes fogása, elsősorban Marokkóban, Tunéziában és Algériában népszerű. Sütve, grillezve, ill. kuszkusz mellett fogyasztják. Az 50-es évektől Franciaországban is elterjedt, manapság az egyik legkedveltebb és leghétköznapibb étel. Faszénen grillezve az igazi, annak híján a serpenyő is megteszi a szolgálatot. Mint ahogy még az is belefér, hogy autentikus kolbászkák helyett pogácsákat gyártson az ember. Annál fontosabb, hogy a fűszereket frissen pirítsuk és őröljük, a különbséget zongorázni lehet. Aki csípősen szereti, az tesz bele egy pötty harisszát (csípős paprikakrém)

A petrezselyemsaláta, salátának szintén nem is igazán nevezhető, a merguezzel azonban kiváló. Aki nem szereti a petrezselymet, annak nyilván nem a kedvence. Fejenként két-két csokor, leszárazott petrezselymet, egy csokor mentát összekevertem jó minőségű olívaolajjal, citromlével, sóval-borssal, meglocsoltam gránátalma sűrítménnyel, és megszórtam néhány maggal (kesudió és pisztácia maradt ki másik ételből). Ennek a tetejére jött a merguez-falat, amely nagyon jó befutó lehet nagy partikon is.

Merguez
Hozzávalók (12 pogácsa)

30dkg darált marhahús (még jobb, ha vegyesen bárány és marha)
2ek pirospaprika
1/2kk cayenne bors
1tk római kömény
1tk egész koriander
1tk édesköménymag
2 gerezd fokhagyma, lereszelbe
1 csokor friss koriander, finomra aprítva
Só, bors

A háromféle fűszert (római kömény, koriander, édesköménymag) száraz serpenyőben megpirítjuk, amikor füstöl, és illatozni kezd, levesszük. Mozsárban, vagy kávédarálóban finomra őröljük. A húshoz keverjük a pirospaprikát, a fűszereket, a lereszelt fokhagymát, a friss koriandert, sózzuk, borsozzuk. Kevés olajon, serpenyőben mindkét oldalán arany színűre sütjük.



Címkék: ,


 

 

8 hozzászólás:

Anonymous csíki sándor szerint...

Izgalmas! Indiától, Észak-Afrikán át Franciaországig ezernyi hatás benne van, ahogy néhány ezer év történelme is. Kedvelem az ilyen recepteket. Kipróbálom. :)

8:45 de.  
Anonymous Vik szerint...

Mmm, összefutott a nyálam! :) Sok íz keveredik benne, remélem a harmónia is jó lesz, ha elkészül.

6:11 du.  
Anonymous ribizli szerint...

A petrezseát én úgy ismerem, hogy citromgerezdeket is keverünk bele, meg reszelt héjat, nyáron fenomenális üdítő lesz így, próbáld majd ki!

10:50 de.  
Blogger láb szerint...

Mekkora egy adag belőle?:D külön külön is szeretem az alapanyagokat, de ebben a variációban még nem próbáltam. Valaki kóstolta már?

7:08 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Ez az egyik legínycsiklandóbb fotó, ami itt valaha megjelent...

1:27 du.  
Blogger AbelVincze szerint...

Hat a fent emlitett adag ket felnottnek elegendo. En az "eredeti" arab merguez-t egy hangyanyival masmilyennek ismerem, de ez a recept fenomenalis. Nagyon finom, nagyon izgalmasag az izhatasok.

En ezt a hust harisszaval, es sultkrumplival ajanlom (jol megy hozza valami sopszka jellegu salata).

Algeriaban arulnak olyan szendvicset, hogy baguett felbevagva (ugy hogy egyben marad a ket fele) bele sultkrumpli, harissza, es 1 merguez kolbasz. Ajanlom mindenkinek...

8:35 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kipróbáltam - bár a merguezt a szír boltban vettem a Karinthy F. úton.
Petrezselymes krumpli volt még hozzá.
Fenomenális. Elképesztő íz-harmónia!

10:34 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Én kolbásznak töltöttem fel, de hihetetlenül száraz volt, pedig tettem bele 10% szalonnát is. A közel-keleti ételek azért rosszak, mert nincs bennük zsír. Azt ugye nagy mennyiségben disznóból lehet beszerezni, az meg tilos arrafelé. Törökországban is egy idő után hiányzott valami. Aztán rájöttem: fűrészporos íze van minden húsnak, hiába finom különben. Lehet, hogy 20% szalonnát kellett volna beletennem.

2:34 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal